5x Leren beleggen via beursfilms

Het is weekend en je hebt zin om te chillen. Eigenlijk had je jezelf voorgenomen om dit weekend je in te lezen over het onderwerp beleggen, maar je bent moe van een drukke werkweek en hebt zin in een goede film. Nou, dan heb ik goed nieuws voor je.


Wist je dat je een film kan kijken én je kennis over beleggen kan vergroten, tegelijkertijd? Er bestaan een hoop films waar het onderwerp 'beleggen' in naar voren komt. In deze post deel ik vijf interessante films die je leren investeren.


  • The Wolf of Wall Street (2013)

Deze film gaat over een waargebeurd verhaal. Jordan Belfort, ook wel bekend onder de naam 'The Wolf of Wall Street', heeft een befaamde carrière gehad als effectenmakelaar op Wall Street. In de film volg je het carrièrepad van Belfort, dat startte met een baan op Wall Street op instapniveau en werd opgevolgd door enorme financiële verliezen als gevolg van Black Monday. Na dit financiële drama zette Belfort een pump and dump plan op voor penny stocks en opende hij een nieuw bedrijf, dat uiteindelijk werd onderzocht door de Amerikaanse SEC en de FBI.


De film behandelt de corrupte kant van de financiële wereld. De risicovolle 'downsides' van de aandelenmarkt worden belicht en er wordt een goed beeld geschetst van bankieren die te gretig zijn naar winst. Eén van de beste, meest vermakelijke films over de beurs. Pluspunt voor de dames: een film met Leonardo DiCaprio als hoofdrolspeler is altijd een feestje ;).


gif

  • The Big Short (2015)

The Big Short is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de financiële crash in 2008. De film gaat over drie afzonderlijke verhalen: het succes van Michael Burry’s fondsonderneming, de toetreding tot de CDS-markt van Jared Venett's en Geller en Shipley, die middels shorten enorme winsten maken. Het is een geweldige film over beleggen en hoewel het zich vooral richt op schuldpapier, behandelt het ook belangrijke basisconcepten. De kijker ontwikkelt een beeld van hoe groot de impact kan zijn van onvoorspelbare gebeurtenissen.


gif

  • Too Big to Fail (2011) - Niet op Netflix

Too Big To Fail is een andere film die de financiële crisis van 2008 behandelt, alleen focust deze film zich meer op het belang van de stabiliteit van financiële instellingen en hoe gevaarlijk hun ondergang kan zijn voor de hele economie. De financiële crisis is voor velen lastig te bevatten, terwijl het een wereldwijde impact heeft gehad op onze portemonnees. Een film die goed is voor je algemene kennis.


  • Cryptokoorts (2021) - Videoland

Cryptokoorts is géén film, maar een interessante documentaire gemaakt door Videoland. Meerdere bekende Nederlanders spreken zich uit over hun bitcoin- en/of andere crypto-avonturen. Je luistert naar onder meer Sander Schimmelpenninck, Humberto Tan, dj Sam Feldt, ex-voetballer Evgeniy Levchenko en zanger Jody Bernal. Naast BN'ers komen de 'kenners' van cryptocurrencies ook aan bod, zoals Madelon Vos. Een top documentaire als je weinig van cryptocurrencies begrijpt, maar wel wil instappen.


Vind je het lastig om te bepalen bij welke exchange je wil investeren? Ik investeer via Bitvavo (eenvoudig, goedkoop en gebruiksvriendelijk).

gif

  • Margin Calls (2011)

De laatste film die in het rijtje thuishoort is Margin Call uit 2011, een film die gaat over een senior risicoanalist. Net op het moment dat zijn grote taak succesvol lijkt te eindigen, er financiële perspectieven lonken en zijn carrière een boost lijkt te krijgen, moet hij weg bij de bank. Vlak voordat de hoofdrolspeler de bank verlaat, overhandigt hij zijn project aan zijn collega's. De financiële perspectieven blijken dan echter 180 graden te zijn gekeerd. Het pakt rampzalig uit.

Er spelen veel emoties mee in het verhaal, waar je als belegger mee om moet leren gaan. De film beslaat een periode van 24 uur en is daardoor erg intrigerend en spannend. Tijdens de film wordt alles in het werk gesteld om de financiële ondergang van de bank te voorkomen. Badman is er niks bij, zoveel actie speelt er zich af in deze film. Een aanrader als je meer wil leren over de bancaire wereld en tóch op het puntje van je bank wil zitten.
 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers zo meer informatie te verschaffen omtrent beleggen. YoungTrader is géén officiële financiële dienstverlener. De content zoals gedeeld op de website en Instagram page bevatten in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.
431 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png