Leider in het verbeteren van dierenlevens: Zoetis

Leider in het verbeteren van dierenlevens: Zoetis

Zoetis is een internationaal diergezondheid bedrijf. Zoetis levert hoogwaardige geneesmiddelen, vaccins, ondersteuning en educatie. Zoetis maakt geneesmiddelen en vaccins voor zowel huisdieren als vee. Naast dit ontwikkelt Zoetis ook diagnose technologie voor dierenartsen en veehouders. Zoetis is heel lang onderdeel geweest van Pfizer, in 2013 werd de animal health divisie afgesplitst en hier is Zoetis uit ontstaan. De geschiedenis van Zoetis gaat terug tot 1950 toen onderzoekers van Pfizer hun eerste dierenmedicijn ontwikkelde.


Nieuwe medicijnen

Zoals ik al heb aangegeven ontwikkelt Zoetis medicijnen en vaccins. Deze producten zijn niet binnen een dag gemaakt en het kost gewoon tijd om nieuwe producten te ontwikkelen en te testen. Elke keer als er een nieuw product de markt opkomt moet dit eerst gecontroleerd worden door verschillende instanties zoals de FDA(US) en EMA(EU). Hier gaat dus tijd overheen en de producten komen dus niet tegelijk op de verschillende markten. Dit is in mijn ogen ook het grootste risico dat Zoetis met zich meebrengt.


Het jaar 2020

Aan het begin van 2020 werd er een EPS (winst per aandeel) van $3.53 - $3.65 verwacht, door de corona crisis werd dit bijgesteld naar $2.80 - $3.07. Uiteindelijk is de EPS uitgekomen op $3,42, lager dan begin 2020 werd verwacht maar een stuk hoger na de bijstelling naar beneden. In landen die hard geraakt zijn door de corona crisis is de omzet gedaald(Italië -19%, Brazilie -12%, UK -10%), ik verwacht dat deze landen wel weer bijtrekken. In 2020 steeg de omzet met 7% naar $6,675 miljard en de winst steeg met 9,2% naar 1,638 miljard.

www.zoetis.com

De verwachtingen

De vooruitzichten voor 2021 zijn erg goed. Door corona is de omzet behaald op vee gedaald, de verwachting is dat dit weer gaat herstellen. In de corona crisis hebben veel mensen een huisdier genomen, hier zijn veel vaccins(inentingen) en medicijnen nodig. In de landen waar afgelopen jaar de omzet is gedaald is de kans groot dat hier in 2021 een herstel plaatsvindt. Er wordt een omzet van $7,4 tot $7,55 miljard verwacht, dit is een stijging van 10,86-13,11%. Er wordt een winst verwacht van tussen de $1,925 en $1,983 miljard, dit is een stijging van tussen de 17,5% en 18,03%. Na 2021 moet je een jaarlijkse (tot en met 2025) omzet en winstgroei van ongeveer 10% aanhouden. In 2025 zou de omzet dan moeten uitkomen rond de $11 miljard en een winst van 2,9 miljard. De cijfers van 2025 zijn meer ter richtlijn dus dit zijn totaal geen garanties.


Waardering

Op het moment van schrijven staat de koers op $169, de PE ratio(koers winst ratio) staat op

48,78. De huidige koers staat nog maar 4% verwijderd van een nieuwe all time high. Naast de PE ratio heb ik ook naar de ROIC(rendement op geïnvesteerd vermogen) gekeken, dit ziet er ook erg goed uit. Hoe hoger het ROIC percentage hoe hoger het rendement op het geïnvesteerde vermogen. In de onderstaande tabel zie je dat ik de ROIC en de PE ratio met een paar bedrijven heb vergeleken. In vergelijking met de pharmaceuten Merck en Pfizer is de ROIC flink beter, dit is logisch omdat deze bedrijven een stuk groter zijn en minder hard groeien ook al investeren ze veel. Ook heb ik de ROIC nog vergeleken met IDEXX Laboratories, dit is een bedrijf dat voornamelijk diagnosetechniek voor dierenartsen maakt. De ROIC en de PE ratio van IDXX liggen allebei een stuk hoger, dit komt vooral omdat IDXX nog een stuk kleiner is dan Zoetis. Bedrijven zoals Pfizer, Merck en IDXX zijn niet helemaal vergelijkbaar met Zoetis, maar naast Zoetis zijn er niet heel veel goede animal health bedrijven.

Op het moment van schrijven staat de koers op $169, de PE ratio(koers winst ratio) staat op

48,78. De huidige koers staat nog maar 4% verwijderd van een nieuwe all time high. Naast

de PE ratio heb ik ook naar de ROIC(rendement op geïnvesteerd vermogen) gekeken, dit

ziet er ook erg goed uit. Hoe hoger het ROIC percentage hoe hoger het rendement op het

geïnvesteerde vermogen. In de onderstaande tabel zie je dat ik de ROIC en de PE ratio met een paar bedrijven heb vergeleken. In vergelijking met de pharmaceuten Merck en Pfizer is de ROIC flink beter, dit is logisch omdat deze bedrijven een stuk groter zijn en minder hard groeien ook al investeren ze veel. Ook heb ik de ROIC nog vergeleken met IDEXX Laboratories, dit is een bedrijf dat voornamelijk diagnosetechniek voor dierenartsen maakt. De ROIC en de PE ratio van IDXX liggen allebei een stuk hoger, dit komt vooral omdat IDXX nog een stuk kleiner is dan Zoetis. Bedrijven zoals Pfizer, Merck en IDXX zijn niet helemaal vergelijkbaar met Zoetis, maar naast Zoetis zijn er niet heel veel goede animal health bedrijven.


Dividend

Het dividend wordt als sinds 2013 elk jaar verhoogd, het dividend wordt 4 maal per jaar uitgekeerd en staat nu op $1 per jaar (0,25 per uitkering). Volgend jaar verwacht ik een dividend van $1,2 (0,3 per uitkering). Naast het dividend worden er ook aandelen terug ingekocht.Lang verhaal kort

Zoetis is het waard om te overwegen voor je portfolio. Het rendement is belovend, meer potentie dan pharmaceuten zoals Pfizer, Merck en J&J. Naast Boehringer Ingelheim Animal Health en Merck Animal Health heeft Zoetis relatief weinig concurrentie. Ik verwacht dat Zoetis nog 4-5 een hele sterke groei gaat laten zien, waarna er over wordt gegaan op een lagere groei. Ik zie weinig risico’s en veel pluspunten.


Deze gastblog is geschreven door Yorick van Investix.


Geïnteresseerd in meer aandelen?

  • Lees de analyse over Tech-investeerder Prosus

  • Lees de analyse over Luchtvaart technologiën fabrikant AeroVironment

  • Lees de analyse over chipmachinefabrikant ASML73 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png