Angelien, over haar crypto én aandelen portfolio!

Growth Mindset

Al bijna mijn hele leven woon ik in een klein conservatief dorp in het noorden van Nederland. Ik had de luxe dat ik opgroeide in een ondernemend gezin, met de mentaliteit dat je alles kan bereiken, als je maar gewoon begint. De laatste tien jaar van mijn leven ben ik de wereld gaan ontdekken. Door vallen en opstaan, zoeken en vinden, verliezen en groeien. Het werd een reis waarbij ik langzaam mijn conservatieve opvoeding losliet en waarin stap voor stap mijn dromen zich manifesteerden. Hoewel ik nog steeds ergens diep van binnen vasthoud aan mijn conservatieve opvoeding (‘Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg!’) ben ik inmiddels ook verliefd geworden op de maakbaarheid van het leven.


Financiële onafhankelijkheid

Geluk is voor mij echt een gevoel dat niet te meten is, maar wat je wel echt zelf kan creëren. Eén belangrijk onderdeel van dit geluk is mijn financiële onafhankelijkheid. Ik weet dat dit een eng woord is dat vaak gezien wordt als overdreven, raar en onhaalbaar. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit onderdeel mag zijn ons leven wanneer het vanuit een goede intentie komt! 


Om deze reden besloot ik een aantal jaar geleden om op zoek te gaan naar een manier om financieel onafhankelijk te worden. Maar, waar begin je? Er is gewoonweg zoveel informatie en er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden. Om die reden duurde het even voordat ik eindelijk een vorm vond die bij mij past. 


Nu, een paar jaar verder, ben ik een jonge vrouw van 28 jaar. Ik werk voor een Amerikaanse Corporate, investeer in vastgoed en beleg in aandelen en cryptocurrencies. Lange tijd leek dit voor mij onbereikbaar. Het voelde vooral als een ver-van-mijn-bed-show.   


Aanpassingsvermogen is een must!

De afgelopen jaren heb ik mij verdiept in het financiële systeem, de waarde van de Euro en

inflatie. Omdat het afgelopen jaar economisch gezien een raar jaar is geweest, ontwikkelde ik een nieuwe nieuwsgierigheid. Waar komt al dat geld vandaan voor al die steunpakketten? En hoe bescherm ik mijn geld goed voor de toekomst? Het zorgde ervoor dat alles in een stroomversnelling kwam en ik opnieuw naar de tekentafel ging. Inmiddels heb ik twee beleggingsportefeuilles opgebouwd: één in aandelen en één in cryptocurrencies. Beide met een totaal andere doelstelling en in een andere markt, om zo risico’s te spreiden.

financiele onafhankelijkheid

Aandelenportfolio

Laten we starten met mijn aandelenportefeuille. Deze beheer ik voor de lange termijn en deze bestaat vooral uit ETF’s. De reden dat ik hiervoor kies, is omdat ETF’s mij relatief weinig tijd en energie kosten. Ik ben niet iemand die ieder kwartaal de kwartaalcijfers van een bedrijf door wil nemen en de bedrijfsplannen wil bestuderen.

Overzicht, eenvoud en weinig stress zijn voor deze portefeuille het belangrijkste voor mij!

Ik selecteer vooral ETF’s waarvan ik verwacht dat ze gaan én blijven groeien de aankomende jaren. Verder kijk ik naar het behaalde rendement van de afgelopen jaren en houd ik

rekening met een overall goed gespreide portefeuille. Het is van belang dat de ETF bedrijven bevat uit verschillende sectoren, verspreid over verschillende landen.


Crypto is andere koek!

Voor mijn crypto portefeuille hanteer ik een andere strategie. Ik investeer voornamelijk in Bitcoin, maar snoep ook mee van een aantal altcoins. De hoofdreden dat ik in cryptocurrencies investeer is om de waarde van mijn vermogen te beschermen. Om die reden raak ik 70% van mijn portefeuille niet aan, deze laat ik renderen voor de lange termijn. De overige 30% trade ik mee om mijn vermogen sneller te laten groeien.


Bekijk hier de video waar Angelien praat over haar vastgoedinvesteringDollar-Cost-Average Strategy

Daarnaast hanteer ik een zogenaamde Dollar-Cost-Average strategie, ook wel DCA strategy. Deze strategie houdt in dat ik iedere maand op een vast tijdstip geld investeer (in Bitcoin). Op deze manier spreid ik mijn risico‘s in een gigantisch volatiele markt en is mijn gemiddelde inkoopwaarde altijd goed, want even serieus: die crypto wereld is su-per volatile!


De hoge mate van volatiliteit is risicovol en zorgt af en toe voor wat 'gezonde' spanning, maar ik hou daar stiekem wel van! Daarentegen realiseer ik me dat mijn beleggingsportefeuille ondertussen gestaag blijft groeien, zonder dat ik hier ook maar over na hoef te denken. Deze twee samen voelt als een goede, gezonde een gespreide portefeuille. Welke beide gestaag groeien. 


Vallen en opstaan

Dit klinkt misschien als een succesverhaal, maar niets is minder waar. Ook ik ben al vaak

gevallen en weer opgestaan. Als millennial in een wereld die ontzettend snel gaat is het

lastig om dicht bij jezelf te blijven. We hebben allemaal onze dromen, maar we worden vaak

ontmoedigd door een omgeving die het sneller, beter en efficiënter doet. Dit resulteerde er

voor mij jarenlang in dat ik mijn emoties liet domineren en niet in actie kwam. Investeren op deze manier is niet iets wat ik vanuit huis mee heb gekregen. Maar wat ik wél meekreeg is dat je geld kan creëren, als je de kans maar pakt en begint! 

 

Get out of that comfort zone!

Mijn doel is simpel! Financieel onafhankelijk.. maar dit betekent ook dat ik mijzelf constant uit

mijn comfortzone moet halen. Soms met volle angst een volgende stap te zetten. En geloof me, dit is still work in progress!

Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen aanmoedigen om ook de eerste stap te zetten. Een eerste stap in welke (beleggings)vorm dan ook. Want als je nooit de eerste stap zet, weet je ook nooit wat het je allemaal voor moois kan brengen. Succes!


Warme groet, Angelien


Beleggen in crypto en aandelen

Meer leren over beleggen in aandelen óf cryptocurrency?

De volgende boeken zijn aanraders om je kennis over investeren te vergroten:


1.720 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png