Inkoop van eigen aandelen

Bedrijven kunnen ervoor kiezen om eigen aandelen in te kopen. Deze aandelen verdwijnen dan van de beurs, Er zijn dan dus minder aandelen in omloop. Sommige bedrijven voeren deze actie uit als een strategische zet, omdat het bepaalde voordelen met zich mee kan brengen. Maar, het pakt niet altijd zo uit als gehoopt. Indien aandeelhouders de actie anders opvatten, kan het ook een negatieve werking hebben op de koers. We nemen de voor- en nadelen van inkoop van eigen aandelen eens door.

buy stock beleggen aandelen

Voordelen Bedrijven die aankondigen om eigen aandelen in te kopen hebben over het algemeen vertrouwen in de toekomst van het bedrijf. Voor de buitenwereld kan het als een positief signaal worden gezien wanneer een bedrijf haar eigen aandelen koopt. Deze opvatting kan meerdere positieve gevolgen hebben.

  • De winst per aandeel stijgt. Doordat er minder aandelen in omloop zijn stijgt de winst per aandeel. Veel beleggers vinden de winst per aandeel erg belangrijk bij het analyseren van aandelen. Een hogere winst per aandeel kan dus leiden tot een koersstijging. De winst per aandeel is tenslotte een goede graadmeter om te zien of de winst van een bedrijf blijft groeien.

  • Het dividend per aandeel wordt verhoogd. Sommige bedrijven betalen dividend, Vaak is er vooraf al besloten hoe groot het bedrag dividend is dat wordt uitbetaald aan de groep aandeelhouders. Echter, als er eigen aandelen zijn ingekocht hoeft hetzelfde bedrag aan dividend te worden verdeeld onder een selectere groep aandeelhouders. Het bedrijf kan er dus voor kiezen om het dividendrendementpercentage te verhogen, omdat ze zich dit kan veroorloven. Een verhoogd dividendrendementpercentage maakt het aandeel weer aantrekkelijker, waardoor de koers mogelijk stijgt. Cash!

  • Aandeelhouders bezitten een groter deel van het vermogen. Aandeelhouders hebben een groter bezit van het bedrijf, op het moment dat er eigen aandelen zijn ingekocht. Op het eerste oog lijkt dit natuurlijk niet erg bijzonder, maar voor grote aandeelhouders kan het wel degelijk relevant zijn. Grote aandeelhouders, zoals pensioenfondsen of investeringsmaatschappijen, hebben bij een bepaald percentage recht om te stemmen bij aandeelhoudersvergaderingen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de strategie of de leden van het bestuur van het bedrijf.

Nadelen

Het gaat echter niet altijd over rozengeur en maneschijn. Er kunnen ook nadelen kleven aan het inkopen van eigen aandelen. Zo daalt het eigen vermogen van een bedrijf, waardoor de verhouding tot de schulden anders wordt. Sommige beleggers zien de inkoop van eigen aandelen als een gebrek aan groeivisie, omdat het management blijkbaar geen goede investeringsmogelijkheden ziet. Zoals het scheppen van vertrouwen een positieve invloed heeft op de koers, hebben deze factoren juist een belemmerend effect op de koers.

Welke bedrijven hebben een eigen inkoop op de planning staan?

De aankondiging dat een bedrijf eigen aandelen gaat inkopen kan dus zowel een positief als negatief effect hebben op de koers. Als belegger kan je hier mogelijk op inspelen en daarom is het een interessante ontwikkeling om te volgen. Geïnteresseerd geraakt? Het ziet ernaar uit dat 2021 nog een aantal eigen inkoopmomenten heeft gepland staan. Ahold heeft aangekondigd voor €1 miljard aan eigen aandelen te willen inkopen, Shell voor een bedrag aan €1,7 miljard en Facebook wil voor $25 miljard aan eigen aandelen inkopen. Nog geen beleggersrekening? Hier open je eenvoudig een gratis rekening bij DEGIRO.


Deze post is geschreven in samenwerking met Koerstijgers. Check hun website voor meer gave content over de beurs!


Wil jij meer leren over beleggen op de beurs?

Dan vind je de volgende blogposts vast ook interessant!

 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers zo meer informatie te verschaffen omtrent beleggen. YoungTrader is géén officiële financiële dienstverlener. De content zoals gedeeld op de website en Instagram page bevatten in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.


82 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png