Ethisch verantwoord? Beleggen in kolenmijnen

Duurzaamheid is een hot topic dat beleggers niet onopgemerkt is gebleven. Ondanks dat veel beleggers zich meer en meer focussen op groene sectoren, liggen er in de kolenindustrie vanuit een beleggersperspectief nog veel kansen voor het oprapen. Maar, in hoeverre speelt ethiek hierbij een rol? Is het hedendaags nog wel ethisch verantwoord om een bedrijf in steenkool te financieren? Welke factor weegt zwaarder voor de belegger: winstpotentie of ideologie?

choal kolen mine mines

De vraag naar steenkool

Het merendeel van de kolenindustrie bestaat uit partijen die kolen leveren aan energiecentrales. Het restant van de partijen levert kolen voor de productie van staal. Energiecentrales kunnen verduurzamen door middel van het integreren van alternatieve vormen van energieopwekking, maar het produceren van staal gaat lastig zonder kolen. Aangezien hier nog geen alternatief voor gevonden is, zullen kolenmijnbedrijven voorlopig nog wel een tijdje meedraaien.


Investeren in de kolenindustrie

Grote mijnbouwbedrijven zijn nog niet klaar met steenkool. Sterker nog, ze zien de vervuilende steentjes eerder als een winstmachine. Ironisch genoeg heeft de populariteit rondom duurzaamheid namelijk een bevorderend effect op de prijzen in de kolenindustrie. De afkeer tegen kolen stuwt de prijs. Gezien banken en overheden geen financiering en/of vergunningen willen uitgeven aan partijen die actief zijn in de kolenindustrie, vermindert het aanbod van kolenmijnbedrijven. Het gevolg is dat de prijs van kolen omhoog wordt gestuwd.
Aandelen in de kolenindustrie

Er wordt niet enorm veel geschreven over bedrijven die actief zijn in de kolenindustrie, gezien het gevoelige aspect in de hedendaagse maatschappij. De grote spelers in deze industrie zijn dan ook niet erg bekend bij veel beleggers. In deze alinea behandelen we vijf grote merken: Arch Resources (ARCH), Warrior Met Coal (HCC), Consol Energie (CEIX), Nacco Industries (NC) en American Resources (AREC).


Allereerst, Arch Resources is een kolenmijnbedrijf dat 30 mijnen exploiteert in Noord-Amerika. Het bedrijf werd eind jaren zestig opgericht en is nu de op één na grootste steenkoolproducent in de Verenigde Staten. Warrior Met Coal is zo'n grote speler. Dit mijnbouwbedrijf produceert kolen voor de staalindustrie. Het werd opgericht in 2015 om de activa van Walter Energy, die failliet was gegaan, over te nemen. Het bedrijf verscheept zijn kolen over de hele wereld en is actief in Amerika, Europa en Azië. De derde in het rijtje is Consol; een energiebedrijf dat de grootste ondergrondse kolenmijn in de Verenigde Staten is. De geschiedenis van het bedrijf gaat helemaal terug tot 1864, maar het bestaat pas sinds 2017 in zijn huidige vorm. De vierde betreft NACCO; een houdstermaatschappij. NACCO is de eigenaar van een netwerk van bedrijven in de energiesector. Eén daarvan is de mijnbouwdivisie, een bedrijfstak waarin het bedrijf in 1913 zijn oorsprong vindt. Als laatste hoort ook American Resources in het rijtje thuis. American Resources is een in de VS gevestigd bedrijf dat zich bezighoudt met de gehele cyclus van kolen, van mijnbouw tot verkoop en transport. Het bedrijf houdt zich specifiek bezig met de productie van kolen voor de staalindustrie en heeft klanten over de hele wereld.*


Een persoonlijke afweging

De dynamiek tussen enerzijds afkeer en anderzijds schaarste maakt de kolenindustrie een interessant speelveld voor beleggers. Schaarste kan koersen flink doen fluctueren. Maar op den duur willen we wereldwijd wel van de kolenindustrie af? 'Is het nog wel ethisch verantwoord om een kolenmijnbedrijf te financieren?' is de vraag die blijft rondgaan. Al met al is het een complex vraagstuk waarbij iedere belegger voor zich een standpunt moet aannemen. De meeste pensioenfondsen kiezen voor een strategie van afbouw. Van eliminatie van de kolenindustrie is nog geen sprake, aangezien we wereldwijd voorlopig nog wél afhankelijk zijn van steenkool.


* Bron: Invezz.com


 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers zo meer informatie te verschaffen omtrent beleggen. YoungTrader is géén officiële financiële dienstverlener. De content zoals gedeeld op de website en Instagram page bevatten in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.


53 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png