Beleggen in het buitenland

Wat de boer niet kent dat vreet hij niet?

Beleggen in het buitenland. Sommigen zweren erbij, anderen niet. Mijn portefeuille bestaat voor zo’n 40% uit buitenlandse aandelen. Naar mijn mening heeft beleggen in het buitenland veel te bieden.

Over de grens werkt het bedrijfsleven anders dan in Nederland en door jouw portefeuille wereldwijd te spreiden pak jij meer innovaties mee

Hoe beleg ik in het buitenland?

Beleggen in het buitenland kan eenvoudig via de beurs. Je kunt direct in het buitenland beleggen door aandelen te kopen van buitenlandse bedrijven, maar je kan ook indirect in het buitenland beleggen door internationaal gespreide ETFs aan te schaffen. Om buitenlandse beleggingen te kunnen kopen moet jij eerst genoeg buitenlandse munten kopen. Een munteenheid heet 'valuta'. Een buitenlandse munteenheid noemen wij 'vreemde valuta'. Je moest eerst de desbetreffende vreemde valuta kopen om buitenlandse aandelen te kunnen opnemen in je portefeuille. Vreemde valuta kan jij handmatig via jouw broker kopen (dat doe jij op deze manier), maar er zijn ook brokers die een tool aanbieden die automatisch valuta's voor jou omwisselt. Let op, voor het kopen van vreemde valuta betaal jij transactiekosten!


Beleggen in het buitenland


Voordelen van beleggen in het buitenland

1. Spreiding.

Zoals eerder benoemd spreid jij jouw portefeuille door in het buitenland te beleggen. Stel de Nederlandse economie stort in, dan ben jij erg blij dat je ook buitenlandse aandelen in je bezit hebt.


2. Groeiende economieën.

Via buitenlandse beleggingen kan jij jouw voordeel halen uit de groei van internationale markten. Over de grens zijn veel opkomende economieën te vinden. Als jij belegt in bedrijven in opkomende economieën kan jij relatief meer groei meepakken dan in Nederland. Om te leren hoe jij de kracht en de risico's van de economie van een land kan herkennen, raad ik je aan om het boek: Good Economics in Hard times te lezen. Het is een boek uit de top 5 van Bill Gates in 2020. Echt een aanrader!


3. Aanbod.

Kies je ervoor om in het buitenland te beleggen? Dan heb je toegang tot veel meer productaanbod. In het buitenland gelden andere wet- en regelgeving, waardoor er andere type bedrijven bestaan. Zo staan er aan de Amerikaanse en Canadese beurs bedrijven genoteerd die handelen in cannabis. Interesting!


Nadelen van beleggen in het buitenland

1. Valutarisico

Om buitenlandse aandelen te kunnen kopen moet jij vreemde valuta aanschaffen. Nadat je een buitenlandse rekening hebt aangevraagd bij jouw broker ga je de vreemde valuta kopen. Hoeveel buitenlandse munten jij kan kopen voor een X bedrag aan euro’s hangt af van de wisselkoers die op dat moment geld. Als jij jouw buitenlandse beleggingen weer verkoopt zal je het verkoopbedrag in vreemde valuta ontvangen. Ook die moet je dan weer omwisselen naar euro's, tegen de wisselkoers die op dat moment geldt. Deze kan verschillen van toen je de aandelen kocht, omdat de buitenlandse munt in de tussentijd meer of minder waard geworden is. En dat is nou ‘valutarisico'!


2. Geopolitiek

Als je in het buitenland gaat beleggen krijg je te maken met zowel de regel- en wetgeving in het buitenland als op de internationale markten. Zo kunnen handels spanningen tussen verschillende landen veel invloed hebben op jouw beleggingen.


3. Economisch risico

Als je gaat beleggen in buitenlandse aandelen heeft de economie in het desbetreffende land invloed op jouw aandelen. Vooral landen met een instabiele economie kunnen zo het resultaat op jouw portfolio beïnvloeden.


Hulp nodig bij het beleggen in het buitenland?

DEGIRO is een broker waar je als jonge belegger toegang krijgt tot beleggingsproducten uit dertig landen, op meer van vijftig beurzen. Je koopt eenvoudig en snel aandelen van over de hele wereld, genoteerd aan bijvoorbeeld de New York Stock Exchange in Amerika, of de London Stock Exchange in het Verenigd Koninkrijk.


 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers zo meer informatie te verschaffen omtrent beleggen. YoungTrader is géén officiële financiële dienstverlener. De content zoals gedeeld op de website en Instagram page bevatten in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.

196 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png