Beleggen, wat is dat?

Beleggen

YoungTrader gaat jouw kennis van beleggen vergroten. Oké, maar wat is beleggen dan precies? Beleggen doet men op de beurs, waarbij mensen hun geld beleggen in aandelen, obligaties of andere effecten (wat dit is, leg ik uit in een volgende post). Wat is het doel van beleggen? Geld investeren om er vervolgens ‘winst’ op te gaan maken. In de taal van beleggers heet deze winst 'rendement'.


Beleggers vs Traders

De beurs kent twee type mensen: beleggers en handelaren. Beleggers kopen een aandeel, wachten een paar jaar en hopen hetzelfde aandeel te verkopen voor een hogere prijs. Het verschil tussen de aankoopprijs en verkoopprijs is 'het behaalde rendement'. Handelaren kopen en verkopen aandelen op de korte termijn. Handelen kent meer risico’s dan beleggen. Op de lange termijn zijn toekomstige koersbewegingen enigszins in te schatten, maar op de korte termijn is dit zo goed als onmogelijk. Een tip van mij; laat handelen lekker aan de experts over. 

Het doel van beleggen? Geld investeren om er flink wat 'winst' op te maken. In de taal van beleggers heet deze winst 'rendement'

Wat bepaalt de koers van een aandeel?

Verschillende factoren, maar vooral de prestaties van het bedrijf waar jij een aandeel van bezit en de economische ontwikkelingen van dat moment. Door alleen te beleggen in bedrijven waarin jij het vertrouwen hebt dat ze de aankomende jaren goed zullen presteren en door deze aandelen lang aan te houden - hoe langer, hoe beter -  minimaliseer je het risico op verlies.


In een volgende post leg ik meer uit over de financiële producten waar je in kunt beleggen en licht ik verschillende factoren toe die invloed hebben op de koers van deze financiële producten. Stay tuned!

 

Bron: Binck, Investopedia (2020)


 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers zo meer informatie te verschaffen omtrent beleggen. YoungTrader is géén officiële financiële dienstverlener. De content zoals gedeeld op de website en Instagram page bevatten in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.


41 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png