Crypto-go or crypto-no?

Je hebt het al vaak in de kranten zien staan: 'Bitcoin gaat sky-high’ of ‘Bitcoin crash in opkomst?’. Dat deze digitale munt een liefhebber is van de media, mag inmiddels duidelijk zijn. Maar niet alleen de media is er verzot op: investeerders ook! Cryptocurrencies zijn digitale munten die hun opkomst maakten na de financiële crisis in 2008. Mensen waren wantrouwend geraakt richting financiële instituties en verlangden naar een gedecentraliseerd financieel systeem.


Waarom is cryptocurrency dan veilig?

De technologie achter cryptocurrencies is blockchain. Deze technologie lijkt ingewikkeld, maar het kernconcept is goed te volgen. Een blockchain is eigenlijk een soort database, bestaande uit meerdere blokjes. Een blokje bevat informatie over een transactie die is gedaan tussen twee partijen. Het kan hierbij gaan om een transactie van digitale munten, maar ook om een transactie van informatie. Om die reden is de blockchain technologie ook waardevol voor de uitwisseling van gevoelige informatie, zoals contracten, diploma's of eigendomsbewijzen.


Zodra een transactie (van digitale munten óf informatie dus) tussen twee partijen wordt uitgevoerd, wordt de transactie verwikkeld in een blokje. Dit blokje wordt toegevoegd aan ‘de chain’, waardoor er een ketting met blokjes aan informatie ontstaat. Een blokje bevat twee elementen: enerzijds bevat het informatie over de nieuwe transactie, anderzijds bevat het informatie over de transactie van het vorige blokje in de chain. De ketting in zijn geheel vormt de database. Nieuwe transacties die worden toegevoegd aan de database worden versleuteld met behulp van cryptografie, zodat niemand de informatie meer kan wijzigen.

Cryptocurrencies

Volg je het nog? Dan voeg ik nog één kernmerk toe wat de betrouwbaarheid van de blockchain nog een boost geeft. De blockchain database is namelijk decentraal georganiseerd, oftewel er is niet één locatie waar alle gegevens opgeslagen worden. Er zijn meerdere computers die allen een exacte kopie van de database bevatten. Als er nieuwe blokjes worden toegevoegd, worden al deze kopieën geüpdatet. Alvorens een nieuw blokje aan informatie kan worden toegevoegd aan de chain, moet deze door alle computers geverifieerd worden. Lastig dus om de boel te saboteren!


Waarom zou je bitcoin willen kopen?

Goed, dat over de blockchain technologie. Wat heeft dit dan te maken met bitcoin? Bitcoin is een digitale munt, waarvan de uitwisseling wordt vastgelegd door de blockchain technologie. Als koper van een bitcoin kan je verhalen welke partijen de bitcoin voor jou in hun eigendom hebben gehad. Veel mensen zijn sceptisch over bitcoin, aangezien de koers nógal volatiele is. Je moet er wel tegen kunnen, die schommelingen. Maar wist je dat er ook wel degelijk voordelen kleven aan het investeren in bitcoin?


Voordelen van investeren in bitcoin

  1. Diversificatie. Over het algemeen bewegen crypto en aandelen vaak contra aan elkaar. Als de beurs slecht presteert verplaatsen sommige investeerders hun kapitaal naar de cryptomarkt. Door een gedeelte van je portfolio over te hevelen naar de crypto-markt spreid je dus risico's. Een hoofdregel als het om beleggen gaat.

  2. Toekomstgericht. De hele wereld is aan het digitaliseren en sinds corona heeft die trend een rap tempo aangenomen. Op terrassen wordt voortaan betaald met barcodes, winkels gaan ‘pin-only’ en afrekenen doen we via de telefoon. Long story short, onze betaalmethodes zijn aan het digitaliseren. Logischerwijs hoort daar ook een digitale munt bij. Centrale banken zijn al in overleg over de ontwikkeling van een eigen digitale munt. Maar bitcoin is al ver ontwikkeld ten opzichte van andere munten. Nu ook steeds meer bedrijven het accepteren als betaalmiddel zou het wel een hard kunnen gaan. Door een (klein) bedrag te investeren in cryptocurrencies blijf je op de hoogte van ontwikkelingen rondom de digitale munt. Je zet jezelf in een strategische positie waarbij je snel kunt inspelen op de markt.

  3. Steeds minder aanbod. Nieuwe bitcoins worden aangemaakt doordat een tal van computers een extreem lastige puzzel oplossen. Deze puzzels worden steeds lastiger, waardoor het proces langer duurt. Oftewel, de aanmaak van nieuwe bitcoins vertraagd. In totaal kunnen er 21 miljoen bitcoins worden gemaakt, waarvan er op dit moment al rond de 18 miljoen in omloop zijn. Met een beetje economisch inzicht zie je in dat een gelimiteerd aanbod, in combinatie met een stijgende vraag, zorgt dat de prijs van een product stijgt. Oftewel, de koers van de bitcoin. Ka-ching! (Let wel: investeren kent risico's. Niemand is in staat de toekomst concreet te voorspellen).

Wat is er afgelopen tijd met bitcoin gebeurd?

Het jaar 2021 begon op een bijzondere wijze wat betreft de bitcoin. De koers steeg eerst enorm, omdat figuren zoals Elon Musk deelden te hebben geïnvesteerd in bitcoin. Als gevolg ontstond er een soort bitcoin ‘hype’, waarbij steeds meer mensen instapten. Vanaf mei maakte de koers een ommekeer. De koers zakte diep, mede dankzij Turkije dat aangaf cryptocurrencies te willen verbieden om de Lira te redden. Maar, ook Biden droeg bij door aan te kondigen dat hij de belasting op assets voor miljonairs wil gaan verdubbelen.

gif

Wat kunnen we verwachten van bitcoin?

Wat mogen we nu verwachten van bitcoin? Is dit het juiste moment om in te stappen? Of is bitcoin een verloren paradepaardje, waar je ver van uit de buurt moet blijven? De meningen zijn verdeeld. Wat zeggen de 'experts'?

  • For those who invest in crypto for the long-term using a buy-and-hold strategy, swings like this are to be expected. The recent dips are nothing to be overly worried about, according to Humphrey Yang, the personal finance expert behind Humphrey Talks.

  • “I’ve been through the 2017 cycle, too,” Yang says, referencing the ‘crypto crash’ of 2017 that saw many major cryptocurrencies, including Bitcoin, lose major value. “I know that these things are super volatile, like some days they can go down 80%.”

  • Keep your share in bitcoin under the 5% of your portfolio. If you’ve done that, then don’t stress about the swings, because they’re going to keep happening, according to Bill Noble, Chief Technical Analyst at Token Metrics, a cryptocurrency analytics platform. “Volatility is as old as the hills, and it’s not going anywhere, it’s something you have to deal with.


Hoe investeer je in cryptocurrencies? Wil jij graag investeren in bitcoin of een andere cryptocurrencies? Dit kan heel eenvoudig via Litebit: een partij die gelooft in het traden van crypto op een veilige, simpele en persoonlijke manier. Als beginner op de cryptomarkt is het fijn om te kunnen vertrouwen dat je investeringen in goede handen zijn; dat je optimaal wordt geïnformeerd over de ontwikkelingen in de cryptomarkt. Litebit biedt deze service. Vind je het alsnog spannend of onduidelijk? Geen probleem, de 24/7 customer service van Litebit helpt je graag verder. Maar je kunt ook eerst proberen er meer over te lezen door hun blog te lezen. Registreer hier en ontdek het zelf!

Bitcoins

Bron: Times (2020).


 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers zo meer informatie te verschaffen omtrent beleggen. YoungTrader is géén officiële financiële dienstverlener. De content zoals gedeeld op de website en Instagram page bevatten in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.


128 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png