Bitcoin versus altcoins

Wil je investeren in cryptocurrency? Grote kans dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er bestaan een hoop cryptocurrencies: bitcoin is de meest bekende token, maar je hebt vast ook wel eens van de term altcoins gehoord. Simpel gezegd zijn dit alle cryptocurrencies, op bitcoin na. Het woord altcoin verwijst naar alternative bitcoin. Altcoins zijn nauw verbonden met de bitcoin, wat terug te zien is het koersverloop van altcoins in reactie op de koers van bitcoin. Als bitcoin in een bull market zit (dat betekent dat de koers omhoog gaat), dan volgen altcoins vaak direct. Andersom geldt dat net zo voor een bear market. (Let er wel op dat dit vaak het geval is, helemaal zeker weten doe je het nooit wat betreft investeren).


Altcoins zijn ontstaan door de stijgende vraag naar de blockchain technologie. Iedere altcoins heeft een verschillend doel, dat in relatie staat tot de blockchain technologie. Altcoins bieden een sterker product op bepaalde aspecten van bitcoin, zoals bijvoorbeeld een snellere afhandeling van betaling of een efficiëntere betalingsstructuur. Je zou kunnen zeggen dat bepaalde functies meer gewenst zijn dan andere in de markt. Er wordt gespeculeerd dat elke altcoin met een nuttige functie uiteindelijk leidt tot optimalisatie van de bitcoin.Drie altcoins toegelicht

Om een beter beeld te krijgen over wat voor een type functies het gaat, zal ik drie altcoins met toelichten. Het zijn bekende altcoins, namelijk Ethereum, Cardano en Chainlink. Om goed te begrijpen wat het verschil is tussen deze munten en bitcoin, raad ik je aan om deze post eerst te lezen: hier wordt de blockchain technologie in toegelicht.


Ethereum

Ethereum is een softwareplatform gebouwd op de blockchain technologie. Ethereum maakt de blockchain technologie makkelijker door toepassingen te ontwikkelen, die samenwerken met de technologie. Die toepassingen worden gebruikt om allerlei vormen van transacties decentraal te regelen, zoals het afsluiten van contracten, maar ook het regelen van betalingen of het sturen van berichten. Deze toepassingen heten dApps (oftewel, decentralized Apps). Lastig te volgen? Vergelijk het met Apple, waarbij je via de app-store veel applicaties kunt downloaden voor je iPhone, die zijn ontwikkeld door onafhankelijke partijen. Bij Ethereum zijn de dApps ontwikkeld door Application-ontwikkelaars binnen het Ethereum netwerk.

Op het ethereum platform wordt gehandeld met een eigen munt, namelijk de ether. De applicatie-ontwikkelaars betalen ethers voor transactiekosten en diensten op het Ethereum-netwerk. Inmiddels wordt er al flink gehandeld in ethers, waardoor de koers van ether de laatste jaren is gestegen. Waarom zijn investeerders zo’n fan van Ethereum? Het is een netwerk waar oneindig dApps binnen ontwikkeld kunnen worden, wat enorm veel kansen biedt binnen de FinTech industrie. Niet alleen investeerders zien die waarde in, ook bedrijven raken ervan op de hoogte.

Cardano

Cardano is een open-source blockchain project. Weer zo’n eenvoudige term, not. Dus, even stap voor stap graag! Cardano is ontwikkeld om financiële applicaties uit te voeren, die wereldwijd door bedrijven, consumenten én overheden gebruikt kunnen worden. Het focust zich dus specifiek op financiële applicaties. Deze financiële applicaties zullen het proces van het verzenden en het ontvangen van digitaal geld gaan ondersteunen. In tegenstelling tot andere blockchain projecten heeft Cardano een onderzoeksgerichte aanpak gevolgd, om zo de aanzienlijke problemen van de hedendaagse consument op te lossen. De cryptocurrency die bij het cardano project hoort is ADA.


Het doel van het cardano project is om cryptografische transacties sneller en directer te laten verlopen, zonder dat de veiligheid ervan wordt aangetast. Het project bestaat uit verschillende lagen, waardoor codeerders en ingenieurs de technologie gemakkelijk kunnen onderhouden. Net als Ethereum wilt het cardano team een laag toevoegen aan het project, die het mogelijk maakt om gedecentraliseerde applicaties te ontwikkelen. Zodra dit doel is bereikt zal het Cardano team nog een laag ontwikkelen waar smart contracts in geschreven kunnen worden, met betrekking tot financiële voorschriften en juridische overeenkomsten. Om deze reden kan het ook worden ingezet door overheden, wat de markt groot maakt.

Chainlink

Chainlink is een platform dat smart contracts voor de hele wereld beschikbaar wil maken. Smart contracts kunnen een geweldige uitkomst zijn voor veel industrieën, echter zien we op dit moment nog dat smart contracts niet effectief communiceren met externe systemen. Het project van Chainlink wil dit gaan oplossen. De naam Chainlink zegt het al: dit project wilt meerdere blockchains aan elkaar verbinden, in de vorm van externe systemen. Dit doen ze door de smart contracts toegang te geven tot middelen zoals web API's en traditionele bankgegevens. Instanties die dit soort middelen bieden, maken gebruik van de smart contracts aangeboden door Chainlink. De instanties hoeven zo niet zelf over te stappen naar een nieuw systeem om gebruik te maken van smart contracts. Naast het feit dat ze deze smart contract mogen gebruiken, krijgen ze ook een LINK-coins als beloning voor het aanleveren data en web API's. LINK is dus de munt die bij het Chainlink project hoort.


Hoe ga je van start met altcoins als beginner?

Na de toelichting van de bovenstaande blockchain toepassingen, inclusief de bijbehorende valuta’s, begrijp je hopelijk meer van het verschil tussen altcoins en bitcoin. Maar, hoe weet je als beginner op welke altcoins je moet focussen? Als je de toelichtingen van ETH, ADA en DOT leest, zou je denken dat je een uber-tech-wizard moet zijn om te kunnen bepalen welke altcoin succesvol wordt… Hoe gaan andere investeerders daarmee om?


Er zijn veel projecten die het niet overleven in de cryptomarkt. Het belangrijkste is dat het nut en de waarde van een project wordt erkend door de markt. Een indicator voor de acceptatie van een project is het handelsvolume van de bijbehorende valuta. De top 10 cryptocurrencies bestaat uit de coins met de hoogste marktkapitalisatie. Oftewel, deze munten worden het meeste verhandeld onder crypto-investeerders.


Het is verstandig om als beginner te focussen op deze selecte groep cryptocurrencies. Hoe groter de markt van een cryptocurrency, hoe meer middelen het bijbehorende blockchain project heeft om zich verder te ontwikkelen. Het werkt bevorderend voor het resultaat van een project. Uiteindelijk is het doel om te investeren in een succesvolle blockchain project dat op grote schaal zal worden ingezet, waarbij de bijbehorende munt veel verhandeld zal worden.Hoe investeer ik in altcoins?

Wil jij graag investeren in altcoins, maar vind je het lastig om een betrouwbare broker te kiezen? Wil jij weten welke altcoins er in de top 10 staan? Investeren in cryptocurrencies doe je eenvoudig via LiteBit: een platform dat gelooft in het traden van crypto op een veilige, simpele en persoonlijke manier. In hun exchange ontdek je welke munten er dagelijks in de top 10 staan, want de samenstelling verandert geregeld op basis van het handelsvolume. Om meer te leren over de kosten die LiteBit rekent klik je op deze pagina.


28 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png