Centralized Finance versus Decentralized Finance

''Bitcoin is neutraal, digitaal en grenzeloos geld en dat open een heel nieuw spectrum aan mogelijkheden. Met neutraal bedoelen we dat iedereen het kan gebruiken, de regels voor iedereen hetzelfde zijn en niemand er de macht over heeft. Maar zitten we daar op te wachten is er dan iets mis met ons geld? Wij denken van wel. De problemen zijn nauw verbonden met het ontwerp van het systeem'' - Peter Slagter, Bert Slagter (2021).


Deze tekst komt uit het boek Ons geld is stuk van Peter en Bert Slagter. In het boek vertellen zij waarom ons huidige geldsysteem stuk is en waarom bitcoin de oplossing zou kunnen zijn. Volgens de gebroeders Slagter zou een systeem gebaseerd op decentralized finance de oplossing kunnen zijn voor onze problemen.In deze blogpost wijd ik aandacht centralized finance versus decentralized finance. Wat houden deze concepten in? En wat zijn de voor- en nadelen voor particulieren en beleggers? Lees door te to learn more!


Centralized finance

Voordat DeFi werd geïntroduceerd, was Centralized Finance de standaard voor de handel in crypto's. Met Centralized Finance (CeFi) handel je in cryptocurrencies via een centraal georganiseerde exchange.

Een kenmerk voor CeFi is dat de fondsen die je hebt gekocht, worden beheerd door de exchange. De exchange voert de handelorders uit en beheert jouw crypto wallet. Je bezit geen private key, dus in theorie heb je ook geen eigen wallet. Daarnaast bepaalt de exchange de selectie aan tokens waar je in kan handelen, gezien deze token moeten worden toegevoegd aan hun aanbod.


Tot slot, binnen CeFi bepaalt de exchange ook hoeveel kosten je als investeerder betaalt voor de handel in cryptocurrencies. Verschillende exchanges binnen CeFi concurreren op basis van de kosten die je betaalt als gebruiker, maar niet elke exchange is daar altijd even transparant over. Soms betaal je meer dan je door hebt.


Decentralized Finance

In een Decentralized Finance (DeFi) systeem gaat het er fundamenteel anders aan toe. Bij DeFi is er geen exchange betrokken die de handel in cryptocurrencies voor je uitvoert en de regels bepaalt. Het volledige proces verloopt namelijk via geautomatiseerde toepassingen, die op blockchain-platforms worden ontwikkeld.


Iedereen kan deelnemen aan de handel in cryptocurrencies bij een DeFi systeem. Het enige wat je nodig hebt is een werkende internetverbinding. DeFi creëert daarmee een eerlijk en transparant financieel systeem. Het geeft mensen zonder bank toegang tot financiële en bancaire diensten via de blockchain-technologie. En precies dát is de reden waarom DeFi een oplossing zou kunnen zijn voor veel van onze huidige (geld)problemen.Voordelen van Decentralized Finance

Even heel technisch gezegd, draait DeFi om een open-source, rechtenvrij en transparant ecosysteem voor financiële diensten. Via DeFi kunnen bancaire diensten, zoals het uitgeven van hypotheken of leningen, dus online via het blockchain netwerk worden aangeboden.


Een voordeel van DeFi in vergelijking tot CeFi is dat je als investeerder volledig eigendom hebt over je activa. Je bezit van een private key, die je toegang geeft tot je cryptowallet. Alleen jij hebt daarmee toegang tot je digitale portemonnee, zonder tussenkomst van een exchange.


Daarnaast, als een gebruiker wil toetreden tot het DeFi systeem, is dit enkel mogelijk via DeFi applications (dApps). Deze dApps draaien op het blockchain netwerk, wat weer voor volledige transparantie zorgt. In tegenstelling tot een bank- of effectenrekening, zijn een door de overheid uitgegeven ID, sofi-nummer of bewijs van adres niet nodig om DeFi te gebruiken.


Nog specifiek omschreven verwijst DeFi naar een systeem waarbij software geschreven op blockchains het mogelijk maakt voor kopers, verkopers, kredietverstrekkers en leners om peer-to- peer transacties uit te voeren. Alle gegevens van deze transacties worden opgeslagen en versleuteld in een block in de blockchain, waarbij deze informatie voor iedereen toegankelijk is.Belangrijk is om te vermelden dat er op de blockchain gebruik wordt gemaakt van slimme contracten. In deze slimme contracten kunnen voorwaarden worden verwerkt, die gelden voor de kopers en verkopers of kredietverstrekkers en -nemers. Als deze voorwaarden worden gecodeerd in de slimme contracten, kan de transactie enkel worden uitgevoerd als beide partijen voldoen aan de voorwaarden. Zo is er alsnog veilige handel mogelijk, zonder een overheid of financieel instituut als tussenpersoon. Alle partijen op de blockchain zijn gelijkwaardig aan elkaar en iedereen heeft toegang tot de informatie over de transacties, zonder deze te kunnen manipuleren.


Hoewel het volume van de handel in tokens en geld opgesloten in slimme contracten in het ecosysteem gestaag groeit, is DeFi een beginnende industrie waarvan de infrastructuur nog steeds wordt uitgebouwd. Regelgeving en toezicht op DeFi zijn momenteel nog minimaal of zelfs afwezig, waardoor er veel mogelijkheden zijn voor de eindgebruiker.


FNDZ platform

Ben je benieuwd geraakt naar de handel in cryptocurrencies op basis van DeFi. Neem dan eens een kijkje op de website van FNDZ. FNDZ is een DeFi copy trading platform dat gebruik maakt van de kracht van social trading en decentralisatie om een naadloze handelservaring te bieden aan haar gebruikers. Handel is mogelijk in alle soorten cryptocurrencies, waarbij jij de eigenaar bent van je eigen wallet.


Naast DeFi handel, stelt FNDZ gebruikers in staat om aan copy trading te doen. Dit houdt in dat je als investeerder je favoriete cryptotraders kunt opzoeken en volgen. Vervolgens geef je aan dat je met je inleg exact de handelsactiviteiten van deze cryptotrader wil kopiëren. Op deze manier behaal je hetzelfde rendement als je favoriete trader met je investering, zonder dat ze de koersen 24/7 hoeven monitoren. Een uitkomst voor beginners.

DECENTRALIZED FINANCE

 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers zo meer informatie te verschaffen omtrent beleggen. YoungTrader is géén officiële financiële dienstverlener. De content zoals gedeeld op de website en Instagram page bevatten in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.


182 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png