De kracht van ASML

Als ik naar het koersverloop van ASML kijk sinds haar beursnotering zie ik een stabiele opwaartse trend. ASML is een bedrijf dat machines verkoopt die chips fabriceren.


Ga eens na hoeveel apparaten jij dagelijks gebruikt waarin een chip zit?

Smartphone? check! Laptop? check! Maar wat dacht je van datacenters en elektrische auto's? Grote kans dat veel chips in al deze producten zijn gemaakt door één van de machines van ASML. De kracht van ASML is dat haar product een zeer complexe technologie bevat die als grondstof dient voor de producten van haar klanten. Alleen de werknemers van ASML bezitten de know-how van de machines, waardoor klanten zich snel binden aan ASML. Simpelweg omdat ze afhankelijk zijn van het bedrijf.


Chips ASML

De koers van ASML is afgelopen tijd enorm gestegen. Sinds de dip van corona in maart 2020 is de koers van €160 naar €460 op dit moment gegaan. Bizar! Maar ondanks de al sterke stijging zie ik nog steeds veel groeipotentie in ASML.


Waarom vind ik ASML nog steeds een sterke belegging?

  • De vraag naar producten waar chips in verwerkt zijn blijft groeien: de elektrische auto maakt haar opkomst, datacenters worden steeds meer uitgebreid (alleen het stijgende volume in cryptocurrency vergt al veel data) en de laptops en smartphones zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Een groeiende vraag naar chips werkt door in een groeiende vraag naar de machines van ASML!

  • ASML heeft een sterk management dat zich keer op keer heeft bewezen. een sterk management focust zich op groei van het bedrijf.

  • Als neutrale Europese speler heeft ASML toegang tot een wereldwijde markt. Het bedrijf heeft weinig last van geopolitieke risico's, waardoor haar groei niet belemmerd wordt. Het maakt het bedrijf sterker ten opzichte van Chinese en Amerikaanse concurrenten.

  • De COVID-19 restricties hebben gezorgd voor een verdere groei in vraag naar producten waarin chips zijn verwerkt. De wereld is massaal online gegaan, waardoor er meer gebruik wordt gemaakt van tools die chips gebruiken. Deze producten zullen sneller afgeschreven worden door de stijging in het verbruik, waardoor er de omloop in chips ook zal stijgen: dat betekent weer meer vraag ;).


Geïnteresseerd in beleggingsproducten in deze industrie?

Check dan ook eens:
 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers zo meer informatie te verschaffen omtrent beleggen. YoungTrader is géén officiële financiële dienstverlener. De content zoals gedeeld op de website en Instagram page bevatten in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.

190 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png