Groen goud? Beleggen in cannabis

'Beleggen in wiet? Dat kan toch niet!' hoor ik je denken. Nou, wel dus. Want wist jij dat medicinale cannabis al is gelegaliseerd in meer dan vijftig landen? En dat zelfs twintig landen het recreatieve gebruik ervan al legaal hebben verklaard?


In totaal genereerde deze industrie in de VS in 2021 een omzet van $ 25 miljard en groeide de sector vorig jaar met zo’n 33%. Steeds meer sectoren, waaronder de farmaceutische-, tabak- en alcoholindustrie, doen zaken in de wiet-sector.


In dit artikel vertel ik je meer over de toepassing van cannabis, het enorme groeipotentieel van bedrijven die actief zijn in cannabis en waarom dit interessant kan zijn voor jou als jonge belegger!Waarom is cannabis zo interessant?

Cannabis bevat een hoop goede stoffen met een groot therapeutisch potentieel. Zo heeft de cannabisplant verschillende pijnverzachtende eigenschappen en daardoor een potentie voor medicinaal gebruik. De stof THC in de plant heeft een psychoactieve werking en de stof CBD heeft meer een therapeutisch effect.


Veel farmaceutische bedrijven doen onderzoek naar nieuwe manieren om pijn te verlichten, ontstekingen te verminderen of misselijkheid te verminderen. Allemaal kwalen waar cannabis wel eens de oplossing voor zou kunnen bieden. Moet je nagaan hoeveel patiënten met kanker, epilepsie, darmziekten of andere kwalen, daar baat bij zouden hebben?


Heeft de cannabisindustrie een toekomst?

De CEO van Canopy Growth - een van de grote cannabisproducenten - schat de waarde van de wereldwijde cannabismarkt momenteel op een half biljoen dollar (wow). In de VS hebben zo'n twintig staten het recreatieve gebruik van wiet al gelegaliseerd en er bestaat een grote kans dat het groene goud binnenkort zelfs op federaal niveau wordt gelegaliseerd. Dat zou de inkomsten en de groei van de cannabissector een enorme boost kunnen geven.


Toch blijft cannabis op veel plaatsen illegaal, omdat het ook slechte gezondheidsgevolgen kan hebben. Zo kan je er lui en suf door worden. Maar toch geven de investeringen en onderzoeken van grote bedrijven, zoals Pfizer, hoop dat cannabis op termijn gelegaliseerd gaat worden. Je zou dus kunnen zeggen dat cannabis daardoor interessant lijkt voor de lange termijn belegger.Verschillende methodes om te beleggen in cannabis

Okay, je bent ervan overtuigd dat de cannabis sector potentie laat zien. Hoe kan je dan deelnemen in deze sector via de beurs? Via BUX Zero kun je beleggen in veelbelovende cannabisnieuwkomers. Ik neem de beleggingsproducten een voor een met je door.

1. Via productiebedrijven

Dit soort bedrijven kweken de cannabisplant en distribueren deze naar andere bedrijven.

  • Aurora Cannabis – Aurora is een Canadees cannabisproductiebedrijf dat in 2006 is opgericht. Het is actief in 25 landen via meer dan tien verschillende merken. Ongeveer de helft daarvan is bestemd voor recreatief gebruik en de andere helft voor medicinaal gebruik. Het bedrijf ging in april 2017 naar de beurs van Toronto. In het eerste kwartaal van 2022 rapporteerde het bedrijf een omzet van 50,43 miljoen, ongeveer € 37,26 miljoen.

  • Canopy Growth – Een ander Canadees bedrijf, Canopy Growth was de eerste cannabis-unicorn toen het bedrijf een waarde van een miljard dollar aantikte in 2016. In het eerste kwartaal van 2022 genereerde het een omzet van CAD $ 111,77 miljoen, ongeveer € 82,61 miljoen.

  • Cronos Group – Cronos is de op twee na grootste cannabisproducent en -distributeur in Canada. Het bedrijf is sinds 2018 genoteerd aan de beurzen van New York en Toronto. Het bedrijf distribueert zijn producten onder zes merken op vijf continenten.

  • Sundial Growers – Sundial Growers is gespecialiseerd in de productie, distributie en verkoop van cannabis voor medicinaal en recreatief gebruik. Het bedrijf boekte in het eerste kwartaal van 2022 een omzet van $ 17,6 miljoen, ongeveer € 13 miljoen.

2. Via Biotech-bedrijven

Dit zijn wetenschappelijke bedrijven die actief nieuwe geneesmiddelen en behandelingen ontwikkelen met gebruikmaking van de cannabisplant.

  • Amyris – Dit is een in Californië gevestigd bedrijf dat vooral bekend is van twee huidverzorgingsproducten, Biossance en Pipette, en de suikervervanger Purecane. Het biedt ook CBG aan, een gefermenteerde vervanger voor CBD. Het bedrijf genereerde in het eerste kwartaal van 2022 een omzet van $ 57,71 miljoen, zo’n € 54,8 miljoen.

  • Pfizer – Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf is een van de grootste in zijn soort in de wereld, en de eerste die een vergunning kreeg voor het Covid-19-vaccin. Het genereerde in 2021 een omzet van $ 81,3 miljard, bijna het dubbele van 2020.


3. Via toeleveringsbedrijven

Deze bedrijven leveren alles wat nodig is om cannabis te kweken en te produceren, zoals grond en meststoffen voor grootschalige teelt.

  • Grow Generation – Grow Generation is een Amerikaans bedrijf dat kweekapparatuur verkoopt aan cannabisbedrijven van elke omvang. In het eerste kwartaal van 2022 genereerde het een omzet van $ 81,77 miljoen dollar, ongeveer € 77,73 miljoen.

  • Hydrofarm Group – Dit Amerikaanse bedrijf werd al in 1977 opgericht. Naast kweekapparatuur verkoopt het ook landbouwmachines, zoals waterpompen en verwarmers. Het aandeel wordt pas sinds kort verhandeld, in december 2020.

Aandelenkoersen cannabisaandelen zijn

Tussen 2018 en 2020 schoten veel aandeelkoersen van cannabisbedrijven plots opmhoog, omdat veel beleggers anticipeerden op federale legalisatiewetten in de VS. Maar laten we transparant blijven. Sindsdien zijn de koersen echter flink gedaald. Sommige fusies en overnames in de cannabissector waren veelbelovend voor beleggers, maar hebben de verwachtingen nog niet kunnen waarmaken.


De groeipotentie is enorm

Er gebeurt veel op het gebied van wetgeving, onderzoek en legalisering van cannabis. De verwachting is dat meer staten in de VS recreatief gebruik van het groene goud gaan legaliseren en ook de veelbesproken federale legalisering, lijkt in de maak. Maar onthoud, ook ik heb geen glazen bol. Wat we wel zeker weten is dat regeringen zijn geïnteresseerd in de grote sommen belastinggeld die zij kunnen innen als cannabis een legaal product zou worden.


Good to know: op het moment zijn de meeste cannabisaandelen nog redelijk volatiel. Dus als je in cannabisbedrijven wil beleggen, kun je dat het best doen voor de lange termijn. Als onderdeel van een gediversifieerd portfolio, waarin je regelmatig belegt.


Wist je al dat je via BUX Zero kunt beleggen via een eigen beleggingsplan? Het maandelijks inleggen van een vast bedrag dat bij je situatie past, is een goede manier om risico's te trotseren.


Bron: BUX.nl (2022)

 

Disclaimer:Beleggenkentrisico's.Weesjehiervanbewustendoealtijdzelfonderzoek.YoungTraderbestaatuiteeninformatievewebsiteeninstagrampage.Erwordenblogsgeschrevenomlezerszomeerinformatieteverschaffenomtrentbeleggen.YoungTraderisgéénofficiëlefinanciëledienstverlener.DecontentzoalsgedeeldopdewebsiteenInstagrampagebevatteningeenenkelgevalfinancieelbindendeadviezen.Meerinformatie?Leesdealgemene voorwaarden.

319 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png