Authic, hét NFT-platform voor authentieke kunst

NFT's worden steeds populairder. Digitale kunstwerken gaan soms voor miljoenen over de toonbank. Deze ontwikkeling bleef creatieveling Wouter Kloosterman niet onopgemerkt. Hij startte met het maken van NFT's, maar ervoer veel moeite met het aanbieden van zijn kunstwerken op reeds bestaande platformen. Dat kan makkelijker, dacht hij. Een gedachte die hem tot actie zette. Vandaag is hij co-founder van Authic: het NFT-platform voor authentieke kunst. In onderstaand interview leer je meer over de wereld van NFT's.


In een notendop, wie is Wouter Kloosterman?

Wouter, 27 jaar. Ik kom oorspronkelijk uit Dalfsen en woon inmiddels 7 jaar in Amsterdam. Ik ben een ondernemer, marketeer, data scientist en heb al 10 jaar ervaring in sales. Daarnaast ben ik altijd geïnteresseerd geweest in blockchain technologie en ben ik sinds een jaar ook actief in NFT’s.

Je bent de co-founder en CEO van Authic, hoe zou je Authic in een paar zinnen pitchen?

Authic is het exclusieve NFT-platform voor artiesten uit de Benelux. De missie van Authic is het vergroten van creatief potentieel. Daarnaast maken wij NFT’s toegankelijk en begrijpelijk voor zowel de consument als de artiest. Door alleen geverifieerde artiesten op ons platform toe te laten garanderen wij niet alleen kunst van kwaliteit maar bieden wij ook een oplossing voor de vele frauduleuze NFT’s die je tegenwoordig voorbij ziet komen.
Ik ben natuurlijk nieuwsgierig. Hoe kwam je op het idee om Authic op te richten?

Ik ben zelf graag creatief bezig. Zo maak ik zowel olieverf als acrylverf schilderijen op canvas. Daarnaast laat ik graag mijn creativiteit los op het bouwen van websites en ben ik ongeveer een jaar geleden ook van start gegaan met het maken van digitale kunst. Nadat ik mijn werken had aangeboden op verschillende NFT-platform, zoals OpenSea en Rarible, liep ik tegen best wel wat dingen aan. Ik merkte dat ik het als lastig ervaarde om een kunstwerk aan te bieden of te kopen. Daarnaast was er geen platform met een regionale focus waar kopers en verkopers van NFT’s met elkaar kunnen connecten.


Op dat moment ben ik begonnen met het bouwen van de Authic website om te kijken of er vraag was naar een exclusief NFT-platform voor artiesten uit de Benelux. Ik kreeg al vrij snel de eerste aanmeldingen binnen en kort daarna heb ik mijn medeoprichters Lemar Bachtiar en Tat Luat Nguyen ontmoet. Lemar zit op het financiële gedeelte en Tat op het technische gedeelte. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid naar 10 werknemers en kunnen wij met trots zeggen dat over twee maanden NFT’s kunnen worden verhandeld op het Authic platform.


NFT is voor velen nog een vaag begrip. Bored apes die voor miljoenen over de toonbank gaat, wow. Hoe zou jij een NFT omschrijven?

Heel simpel gezegd kan je met een NFT-eigendom toekennen aan een digitaal item. Het eigendom kan bijvoorbeeld betrekking hebben op een foto, een video of een audiobestand. Dus stel: jij beschikt over iets teveel geld en koopt een Bored Ape NFT, dan wordt er een stukje code op de blockchain vastgelegd waar op staat dat deze Bored Ape NFT van jou is. Door deze technologie kan jij dus aantonen dat dit digitale item echt van jou is.


Authic wil enkel kwalitatieve kunstenaren aannemen. Op basis van welke criteria selecteren jullie artiesten?

Wij denken dat het ongelofelijk belangrijk is dat je geverifieerde artiesten op je platform hebt. Niet alleen om kwaliteit te leveren, maar ook voor de continuïteit van NFT’s. Want op deze manier behoudt kunst namelijk zijn waarde. Allereerst kijken wij naar het portfolio van de artiest, zoals te zien op de eigen website of op de social media. Daarnaast is consistentie van kunst erg belangrijk en kijken wij of een artiest al lang actief is in de kunstwereld.

Sommige NFT's worden voor duizenden, soms zelf voor miljoenen euro's verkocht. In hoeverre is jullie platform geschikt voor beginnende beleggers die graag een NFT willen aanschaffen?

Bij Authic willen wij iedere belegger een kans geven om te investeren. Wij geven namelijk ook opkomende kunstenaars de kans om op ons platform kunst aan te bieden zolang de artiest past binnen onze selectiecriteria. Daarom zullen er ook genoeg kunstwerken worden aangeboden voor de beginnende belegger. En wie weet koop jij wel het kunstwerk van een artiest die over 10 jaar wereldwijd bekend is!

Welke tip(s) zou je meegeven aan beginners die graag meer willen leren over NFT's?

Ik zou beginnen met inlezen op het platform medium. Daar zijn genoeg artikelen te vinden hoe je van start kan gaan met NFT’s, hoe je scammers herkent, en waar je naar moet kijken voor een mogelijke investering.


Daarnaast is Discord ontzettend belangrijk binnen de NFT-wereld. Discord is een app waar je in een online community terecht komt en over bepaalde topics kan praten. Naast de Discord van Authic raad ik mensen ook aan om de Dutch Web 3 Community Discord te joinen. Deze Discord zit vol met grote artiesten, kunstliefhebbers en NFT-enthousiastelingen uit Nederland. Dit is een goede plek om vragen te stellen en om mensen te leren kennen die verstand hebben van NFT’s.

Wanneer je een NFT project voorbij ziet komen is het ontzettend belangrijk dat je de tijd neemt om je goed in te lezen. Door wie wordt het gemaakt? Hebben zij een duidelijke roadmap? Is er een whitepaper? Lees je goed in voordat je investeert, zo voorkom je een teleurstelling!

Wat zijn de long-term goals voor Authic?

Ik hoop dat Authic over vijf jaar wordt gezien als het exclusieve NFT-platform waar de beste artiesten samen komen om hun creaties aan te bieden. Voor nu ligt de focus echt op de lancering van de desktop versie van het platform, maar in de toekomst komt er nog een app versie en een Authic token. Daarnaast zullen er fysieke exposities gehouden worden bij musea, maar ook in de metaverse door middel van VR.


We sluiten het interview af met een persoonlijke note, wat zijn jouw doelen in het leven? Wat wil je graag bereiken?

Mijn doel voor de lange termijn is het creëren van een nieuwe creatieve economie. Ik spreek dagelijks met artiesten uit verschillende industrieën die vroeger niet in staat waren om van een passie hun beroep te maken. Een NFT biedt uitkomsten voor de creatieve industrie. Ik vind het fantastisch om hier een bijdrage aan te kunnen leveren met Authic.

 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers meer informatie te verschaffen over specifieke topics binnen de financiële markten. YoungTrader is géén financiële dienstverlener. De content bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.343 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png