Held van het Suezkanaal: Boskalis

Een monsterklus op het Suezkanaal

Het Nederlandse scheepsvaart bedrijf Boskalis. Nederlands glorie tijdens het drama met de Ever Given op het Suezkanaal. Tot voor kort was Boskalis een redelijk onbekend Nederlands beursgenoteerd bedrijf, maar toen ineens raakte de Ever Given vast in het Suezkanaal. De wereldeconomie werd plots afhankelijk van Boskalis.


Op het podium

De woordvoerder van Boskalis werd door 150 verschillende klanten om commentaar gevraagd over de monsterklus en zo kwam het bedrijf ineens in de schijnwerpers. Wat was het effect daarvan op de koers? Hoppa, de koers schoot als een raket omhoog!

Koers Boskalis

Uitdagingen overwonnen

De koers van het aandeel Boskalis stond de sinds 2016 onder druk, als gevolg van de verslechterde bedrijfsresultaten. Boskalis was verplicht haar dividend te verlagen en boekte een lagere EBITDA en nettowinst. Maar, het bedrijf stond niet stil. Het management team had door dat er iets anders moest en nam maatregelen: een aantal verliesgevende activiteiten werden stopgezet.


Een vol orderboek

We zijn nu een aantal jaar verder en op dit moment staat het orderboek op het hoogste niveau ooit: de orders zijn goed voor zo’n €4.3 miljard. De koers van het aandeel heeft zich sinds maart 2020 positief ontwikkeld en het bedrijf heeft veerkracht getoond in turbulente tijden, waarbij er meerdere malen druk op de olieprijs bestond. De stijging in orders creëert het optimisme dat Boskalis in de toekomst verder zal groeien. Het koninklijke scheepvaart bedrijf is onmisbaar op het wereldtoneel, dat heeft de klus bij het Suezkanaal maar weer bewezen.

Suezkanaal Ever Given Boskalis

Goed voor haar aandeelhouders

Verder denkt het management van Boskalis goed aan haar aandeelhouders: ze betalen dividenden uit in lijn met de resultaten en proberen een consistent dividend te handhaven. Opmerkelijk: het dividend wordt alleen in cash uitgeleverd. Er is geen optie om het dividend in aandelen te ontvangen. Hier is voor gekozen om verwatering van aandelenbelang tegen te gaan.


Het dividendbeleid van Boskalis bestaat uit het uitkeren van 40%-50% van de nettowinst. Dat is ruim! Maar, als je terugkijkt naar het dividend per saldo over de afgelopen jaren, dan schommelt dit erg vanwege het afhankelijk zijn van de nettowinst. CEO Peter Berdowski gaf eerder aan dat hij een een continu dividend belangrijk acht, daarom gaan ze de komende jaren hun best doen om het stabiel te houden. Het dividendrendement bedraagt nu 1,83%.


Conclusie

Boskalis is een speler op wereldtoneel en heeft bewezen om veerkrachtig te zijn in tijden van interne en externe crises. Het aandeel is het waard om op je watchlist te staan. Je kunt er zelf onderzoek naar doen via Yahoo Finance en NRC Next (gezien er nu krantenartikels vol over geschreven zijn!)


Wil jij een kijkje in de keuken bij andere interessante beursgenoteerde bedrijven?


Beleggen zonder transactiekosten?

Beleg met Bux Zero!

Bux Zero Beleggen

 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers zo meer informatie te verschaffen omtrent beleggen. YoungTrader is géén officiële financiële dienstverlener. De content zoals gedeeld op de website en Instagram page bevatten in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.


74 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png