Het effect van inflatie op je spaargeld

In februari 2022 werd een inflatiepercentage van 7,2 % gerekend in Nederland. In Amerika werd zelfs een inflatiepercentage van 7,5 % gemeten. Als ik bij het tankstation of in de supermarkt afreken, dan voel ik het ook in mijn portemonnee.


Een hoger inflatiepercentage zorgt ervoor dat je koopkracht als consument afneemt. Dit heeft veel invloed op je vermogen. In deze post behandel ik wat inflatie inhoudt, wat de impact ervan is op je spaarrekening en hoe je jouw koopkracht kunt beschermen.


Wat is inflatie?

Inflatie wil zeggen dat de prijzen van producten en diensten die worden geconsumeerd elk jaar stijgen. Een gevolg hiervan is dat je met hetzelfde geld minder spullen en diensten kunt kopen. Hoe interpreteer je inflatie? Een inflatiepercentage van 7.2 % betekent dat jouw geld in februari 2022 gemiddeld 7.2 % minder waard is geworden, vergeleken met februari 2021.


Dit geldt ook voor het geld dat je op een spaarrekening hebt staan. Als je nu denkt 'oh, maar daar compenseert rente wel voor', moet ik je helaas wakkerschudden. Wanneer het inflatiepercentage hoger ligt dan het rentepercentage, wordt je spaargeld minder waard. Het verdampt dus langzaam. Zonde, niet?

Heeft sparen nog wel zin?

Ondanks de lage rente en de hoge inflatie, blijft sparen nog steeds belangrijk. Het kan voorkomen dat je auto een beurt nodig heeft of dat je wasmachine ineens kapot gaat. In dit geval is het prettig om wat spaargeld achter de hand te hebben. Heb je meer spaargeld op de rekening dan noodzakelijk? Dan is het interessant om te kijken naar alternatieven voor sparen.


Wat zijn interessante alternatieven?

Om je koopkracht te beschermen kan je bijvoorbeeld beleggen in vastgoed, op de beurs of voor je pensioen. Als je kijkt naar de verschillende vormen van beleggen, zijn er voor elke vorm voor- en nadelen te benoemen.


Een nadeel van vastgoedbeleggen is dat de instapdrempel relatief hoger ligt. Veel particulieren kijken daarom naar de mogelijkheden van beleggen. Instappen op de beurs kan al met een paar euro's. In de basis bestaan er twee vormen van beleggen: zelf beleggen of laten beleggen.


Zelf beleggen kan ook weer op twee manieren, namelijk actief of passief. Bij actief beleggen selecteer je zelf de aandelen en obligaties waarin je je geld belegt. Een actieve belegger volgt nauwlettend de markt en analyseert bedrijven alvorens te investeren. Er komt dus veel bij kijken en het is daarom niet voor iedereen weggelegd. Bij passief beleggen investeert je je geld in grote indexfondsen met een wereldwijde spreiding. De kosten zijn lager t.o.v. actief beleggen, omdat je niet alle aandelen apart van elkaar hoeft te kopen.Je spaardoel - hoeveel vermogen je wil verdienen via de beurs - heeft invloed op hoe lang je je geld in investeringen laat zitten en bepaalt zo je beleggershorizon. Door een brede spreiding, lange horizon, relatief lage kosten en het passief volgen van de markt heeft de passieve belegger weinig omkijken naar de beurs. Het enige wat hij of zij moet doen, is het bepalen in welke modelportefeuille hij of zij in gaat beleggen. De modelportefeuilles verschillen van elkaar op basis van het risicoprofiel dat ze hanteren. Je moet je prettig voelen bij dit risicoprofiel en je wilt dat deze matcht bij jouw beleggershorizon.


Indexbeleggen is een beleggingsstrategie die bekend staat om een constant gemiddeld rendement. Deze strategie past daarom uitstekend bij lange-termijn vermogensopbouw. Het historisch gemiddeld rendement van een aandelenportefeuille bij indexbeleggen is ongeveer 8%. Een groei die over het algemeen voldoende is om je geld te beschermen tegen inflatie (tenzij de inflatie al die jaren gemiddeld hoger ligt dan 8%, maar dat is in de geschiedenis niet eerder voorgekomen).


Een partij die passief indexbeleggen toegankelijk heeft gemaakt is Brand New Day. Heb je interesse of wil je er meer informatie over? Je opent hier een vrij opneembare beleggingsrekening.

brand new day aandelen pensioen

Een derde optie is om te overwegen om te starten met pensioenbeleggen. Brand New Day kun kan je begeleiden bij het pensioenbeleggen. Het is erg eenvoudig: je investeert periodiek in een vaste selectie aan fondsen. Bij pensioenbeleggen focus je je op de lange termijn, namelijk op het moment dat je met pensioen gaat.


Er kleven een aantal voordelen aan pensioenbeleggen. Eéntje is dat de Belastingdienst meebetaalt aan je pensioen. Wanneer je je belastingaangifte doet, mag je jaarlijkse inleg aftrekken van je belastbare inkomen. Een ander voordeel is dat de pensioenfondsen van Brand New Day dividend efficiënt zijn, wat je gemiddeld zo'n 0,50% per jaar aan extra rendement oplevert. Een nadeel aan pensioenbeleggen is dat je je vermogen pas kunt opnemen na de AOW leeftijd. Je moet dus geduld hebben, maar op de beurs wordt het hebben van geduld beschouwd als een superkracht! 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers meer informatie te verschaffen over specifieke topics binnen de financiële markten. YoungTrader is géén financiële dienstverlener. De content bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.


225 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png