Hoe analyseer je aandelen? (Morningstar)

Vind je het lastig om te bepalen in welke beleggingsproducten je moet investeren? Je bent echt niet de enige! Veel jonge beleggers die net op de beurs komen kijken, zien dit als een groot struikelblok. Aan de hand van welke factoren beslis je nou of een aandeel een goede investering vormt of niet?


Allereerst, je kunt het nooit 100% zeker weten. Achteraf ontdek je pas of een bepaalde investering een slimme zet was of niet. Beleggen kent nou eenmaal risico's. Maar, er bestaan gelukkig instanties die werknemers in dienst hebben die de hele dag bedrijven analyseren. Zij geven beleggingsproducten 'ratings'. Morningstar is er daar eentje van. Je kunt deze ratings gebruiken ter indicatie.
Rating

Morningstar is een instituut dat fondsen en aandelen analyseert. Effecten worden gewaardeerd aan de hand van een star rating. De hoeveelheid sterren is gebaseerd op vier criteria: de concurrentiepositie van het bedrijf, de reële waarde van het aandeel, in hoeverre deze reële waarde zuiver is en de huidige marktprijs van het aandeel.


Heeft het aandeel 5 sterren gekregen?

Dan hebben de professionals bij Morningstar die beleggingsproduct als hoopvol geanalyseerd. Een andere tool bij Morningstar, is dat je je eigen portefeuille kunt nabouwen. MorningStar vertelt je vervolgens welke risico’s je loopt met deze beleggingsproducten en of bepaalde beleggingen elkaar overlappen (op basis van bijvoorbeeld sectoren). Handig, zo kun je waar nodig aanpassingen doen om risico’s te verminderen. Meer tools ontdekken die je helpen bij het beleggen? Klik hier.Beursnieuws

Zoals je in de afbeelding hierboven ziet deelt MorningStar ook veel beursnieuws. Deze nieuwsberichten kunnen erg waardevol zijn als er een ontwikkeling gebeurt die jouw aandelen kan beinvloeden.


Tip

Zet Morningstar als tabblad in je internet browser. Je kunt snel aandelen beoordelen én beursnieuws lezen. Wees er wel van bewust dat je niet direct op beursnieuws hoeft te reageren. Door continu beursberichten te lezen breng je jezelf in de verleiding om te gaan handelen. Koersen hebben ups en downs, de kunst is om dan discipline te tonen. Meer leren over beleggen, beleggingstools en/of cryptocurrencies? Ontdek meer interessante artikelen via mijn blog. 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers zo meer informatie te verschaffen omtrent beleggen. YoungTrader is géén officiële financiële dienstverlener. De content zoals gedeeld op de website en Instagram page bevatten in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.


163 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png