Hoe bescherm je je vermogen tegen inflatie?

Hoe kan je je wapenen tegen inflatie?

Tegenwoordig ontkom je er niet aan. Je kan de krant niet openslaan zonder een stuk te vinden over inflatiecijfers die de pan uitrijzen. En je kan je spaarsaldo waarschijnlijk niet bekijken zonder te beseffen dat dat saldo met de maand minder waard wordt. Echt balen. Door te beleggen kan je dat laatste voorkomen. Maar hoe doe je dat op een slimme manier? In deze post leg ik je meer uit over inflatie en beleggen, waarbij ik fondsen van Brand New Day als voorbeeld neem.

Wat is inflatie eigenlijk?

Met inflatie bedoelen we de waardevermindering van je geld. Als je maandelijks € 2500 te besteden hebt en alle producten en diensten in Nederland worden gemiddeld duurder, dan kan je minder kopen voor hetzelfde geld. Er is dan sprake van inflatie. Centrale banken streven meestal naar een inflatie van 2% per jaar. Maar de hoogte van inflatie staat niet vast: het gebeurt regelmatig dat de inflatie flink hoger of lager ligt dan die 2%. Daar is niet altijd veel om te doen, maar op dit moment merken we het flink als we afrekenen bij het tankstation of de energierekening op de mat valt. En dan zijn de spaarrentes óók nog eens extreem laag.

Hoe ontstaat inflatie?

Dat komt meestal door een schaarste aan producten of diensten. Stel: de hele wereld krijgt te maken met een grote insectenplaag en heel veel oogsten mislukken. Er is dan minder voedsel, maar de vraag blijft hetzelfde: er zijn namelijk nog net zoveel monden die gevoed moeten worden. Voedsel wordt dan duurder en dus neemt de inflatie toe.


Momenteel liggen de problemen in de wereld een tikkeltje anders. Door de coronacrisis is wereldwijde handel moeilijker en langzamer geworden, waardoor het aanbod minder is geworden. En tegelijkertijd heeft de oorlog in Oekraïne directe impact op ons leven. We nemen bijvoorbeeld minder gas af van Rusland en kunnen geen of minder voedsel importeren uit Oekraïne en Rusland. Het aanbod is dus minder, de vraag niet. Dat maakt dat veel producten – en dus ons leven – een stuk duurder worden. Je merkt het waarschijnlijk als je bij het tankstation staat, of als je collega klaagt over het almaar duurder wordende woon-werkverkeer.Is inflatie slecht?

Inflatie is niet per se slecht. Een paar procent inflatie per jaar is zelfs best gezond voor de economie: bij inflatie wachten mensen namelijk minder snel met het kopen van een nieuw product. Want als die televisie volgend jaar 2% duurder is, kopen we hem liever nu alvast. En het is goed voor de economie als mensen hun geld laten rollen.


Worden producten en diensten goedkoper en kan je juist meer kopen van hetzelfde geld? Dan is er sprake van deflatie. Dat kan best goed zijn voor de economie – mensen hebben dan namelijk meer geld om uit te geven – maar toch zien centrale banken dit liever niet. Als die televisie volgend jaar nóg goedkoper wordt, wachten veel mensen misschien liever nog even met het uitgeven van hun geld. Zo wordt er weinig geld in de economie 'gepompt', omdat iedereen op zijn centen zit.


Maar alles waar ‘te’ voor staat is, slecht – behalve tegoed natuurlijk, maar dat terzijde. Geldt dus ook voor te veel inflatie. Met de inflatie die we nu zien, verliezen mensen een flink deel van hun koopkracht. Doordat benzine en voedsel nu zó duur wordt, zijn er mensen die überhaupt geen nieuwe televisie kunnen kopen of daarmee wachten omdat het onzekere tijden zijn. En da’s – uiteraard – slecht voor de economie.

Wat doet inflatie met jouw spaargeld?

Dat hangt helemaal van de spaarrente af. Zolang die inflatie lager is dan de spaarrente, is er niets aan de hand. De spaarrente corrigeert de inflatie in dat geval en je geld wordt niet minder waard. Dat was lang het geval, maar de laatste jaren is de inflatie structureel hoger dan de spaarrente. En zolang dat het geval is, neemt jouw spaargeld alleen maar in waarde af. En dat kan best hard gaan. Bij een ‘normaal’ inflatiepercentage van 2% en een spaarrente van 0% is uw geld na 15 jaar al een kwart van z’n waarde verloren. En bij een hogere inflatie gaat het alleen maar harder.

inflatie

De reële waardedaling in 15 jaar van €10.000 op een spaarrekening met 0% rente, in situaties van een inflatiepercentage van 2% per jaar, 3% per jaar of 4% per jaar.


Wat kan je tegen inflatie doen?

Zie je met pijn en moeite aan aan hoe uw spaargeld minder waard wordt? Dan is het misschien tijd om daar iets aan te doen. Als u spaart voor een langetermijndoel – zoals een huis, je pensioen of gewoon om je geld te laten groeien – dan is beleggen vaak een geschikt alternatief voor je spaarrekening. Die lange termijn is dan erg belangrijk. Want zoals je hieronder ziet, kan beleggen op de korte termijn een flink verlies opleveren. Er zit namelijk best eens een minder beleggingsjaar tussen, zoals tijdens de kredietcrisis in 2008. De beurzen daalden toen flink.


Maar neem je lang de tijd? Dan kan je zo’n flinke koersdaling doorgaans best hebben. In het verleden groeide de beurs op de lange termijn namelijk altijd. Zolang je dus niet in paniek raakt van zo’n tussentijdse daling en flink de tijd neemt, is beleggen meestal een goede keuze.

Inflatie-gerelateerde obligaties

Beleggers kunnen zich wapenen tegen een onverwacht stijgende inflatie door te beleggen in inflatie-gerelateerde obligaties. Dat zijn obligaties waarvan de waarde en/of couponrente meebeweegt met veranderingen in de inflatie. Je belegde geld wordt dan niet minder waard als er onverwachte inflatie optreedt. Dat hoeft niet alleen maar positief te zijn: aan de andere kant dalen zulke obligaties namelijk ook in waarde als de inflatie lager is dan verwacht. Je kan dus in zulke obligaties beleggen als je verwacht dat de inflatie de komende jaren harder stijgt dan verwacht of als je spreiding wilt aanbrengen in je beleggingen.


Het rendement van het BND Euro Staatsobligatie Indexfonds Inflatie en het BND Euro Staatsobligatie Indexfonds tijdens de afgelopen jaren, na aftrek van fonds- en onderliggende transactiekosten, maar zonder een eventuele op- of afslag bij aan- of verkoop. Let op: de waarde van uw beleggingen kan altijd stijgen, maar ook dalen. En de rendementen van hierboven bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst.


De afgelopen jaren steeg de inflatie flink meer dan verwacht. Hierboven zie je wat er dan met inflatie-gerelateerde obligaties gebeurt. Het Brand New Day-fonds dat meebeweegt met die inflatie, presteerde de laatste tijd bijvoorbeeld aanzienlijk beter dan het fonds dat in dezelfde obligaties belegt, maar niét meebeweegt met die inflatie.

Beleggen in andere beleggingscategorieën

Op het internet vind je nogal wat andere beleggingen waarmee je je kan wapenen tegen hoge inflatiecijfers. Denk aan goud, grondstoffen of bitcoin. Of dat ook echt verstandig is, is een tweede. Alleen grondstoffen lijken structureel mee te bewegen met die inflatie, maar die kennen geen verwacht langetermijnrendement: de prijs van die grondstoffen is namelijk een gevolg van vraag en aanbod en die twee kunnen we niet voorspellen. Over cryptocurrencies zijn de meningen verdeeld. Tot op heden heeft deze activa zich nog niet bewezen op dit vlak. Wil je meer leren over cryptocurrencies? Lees deze crypto-artikelen.

Als de inflatie hoger is dan verwacht, ben je daartegen met inflatie-gerelateerde obligaties dus goed bestand. Die woorden ‘hoger dan verwacht’ zijn hier belangrijk. Als de inflatie wél hoog is, maar niet hoger dan verwacht, behaal je met inflatie-gerelateerde obligaties namelijk niet per se een beter rendement. En bovendien: op de lange termijn is het verwachte rendement van aandelen hoger dan de verwachte inflatie. Als je heel wat jaren de tijd neemt, ben je doorgaans dus prima bestand tegen (hoge) inflatie. Je kan dan natuurlijk altijd nog beleggen in inflatie-gerelateerde obligaties om spreiding in uw beleggingen aan te brengen. Last but not least, zorg wel echt dat je enkel belegt met geld dat je kunt missen. Als de prijzen s tijgen en je levenskosten nemen toe, dan heb je het geld nodig. Op dat moment wil je het niet uit je aandelen moeten trekken, die dan mogelijk lager staan dan op het moment dat je het geld erin stopte. 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers zo meer informatie te verschaffen omtrent beleggen. YoungTrader is géén officiële financiële dienstverlener. De content zoals gedeeld op de website en Instagram page bevatten in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.

512 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png