Hoe kan je belastingvrij beleggen?

Is het al zo ver?

Wist je dat je kan beleggen of sparen met belastingvoordelen voor je oude dag? De meesten onder ons zijn jong. We staan in de bloei van ons leven. Ons pensioen klinkt nog ver weg, maar je speelt het slim als je hier op jonge leeftijd aandacht aan besteedt. Sparen of beleggen vergt namelijk geduld. Hoe eerder je start met een pensioenrekening, hoe langer jij je kapitaal de tijd geeft om te groeien.


Daar komt bovenop dat we steeds meer flexwerken. We willen flexibel zijn, werken vanachter onze laptop, bij voorkeur in een gezellig cafeetje of in het buitenland. Ben jij een flexwerker die als freelancer uurtjes factureert? Wees je er dan van bewust dat je ook zelf je pensioen dient te regelen.


belastingvrij beleggen

Beleggen voor je pensioen

Gelukkig zijn er veel partijen die je ondersteunen bij het opbouwen van een pensioen. Je kan kiezen om te sparen of te beleggen voor je pensioen. Beleggen klinkt risicovol, maar door verstandig te beleggen kan je vermogen sneller groeien in relatie tot sparen. De kunst is om risico’s te managen door je pensioen te spreiden over verschillende fondsen. Een indexfonds biedt de mogelijkheid om elke euro voor je pensioen te spreiden over aandelen tegelijkertijd.


Terug naar het onderwerp Belastingvrij. Voordat ik je ga uitleggen hoe je gebruikmaakt van de belastingvoordelen voor je pensioen, gaan we terug naar de basis: uit welke drie onderdelen bestaat het pensioen in Nederland?


De drie pijlers van het pensioen

Je pensioen is gebaseerd op drie pijlers:

1) AOW-uitkering

2) pensioen via een werkgever

3) aanvullend pensioen dat je als individu kan opbouwen

Belasting uitrekenen

In dit blog behandelen we het derde onderdeel. Als je gaat beleggen voor je aanvullend pensioen, ga je periodiek geld storten op je pensioenrekening. Over een deel van dat jaarlijkse bedrag hoef je geen vermogensbelasting te betalen. Je ontvangt de inkomstenbelasting die hierover is gerekend terug van de overheid. Fijn he?


Hoe werkt dat dan?

Het is gebruikelijk dat het pensioen dat je later ontvangt, minder zal zijn dan je laatstverdiende inkomen. Terwijl je vaste lasten misschien gelijk blijven. Als je met je pensioen minder dan 70% van je laatstverdiende salaris ontvangt, heb je een 'pensioengat'. Dit gat is veroorzaakt omdat je in sommige periodes in je leven te weinig pensioen of misschien zelfs helemaal geen werkgeverspensioen hebt opgebouwd.


Het pensioentekort dat is ontstaan in de tweede pijler (pensioen via werkgever) mag je jaarlijks belastingvrij in de derde pijler (aanvullend pensioen) aanvullen met een bedrag X. In formele termen heet dit bedrag: je jaarruimte. Hetzelfde bedrag X mag je in dat jaar dan aftrekken van je belastbare inkomen. Wil je weten hoeveel jij dit jaar belastingvrij mag storten? Bereken je jaarruimte via deze tool.


Er geldt wel een voorwaarde voor de belastingvoordelen: je pensioenrekening zal pas worden vrijgegeven op de AOW-leeftijd. Overigens werkt deze voorwaarde in je voordeel, het is een goede stok achter de deur om tussentijds niet van je pensioen te snoepen. Tijd is je beste vriend als het om beleggen gaat. Hoe langer je je pensioen laat staan, hoe meer jaren het kan groeien.

pensioen - belasting - oude dag

Win-win

Als je optimaal gebruik wil maken van de belastingvoordelen die je worden aangeboden, moet je ieder jaar gebruikmaken van je jaarruimte. Aan de ene kant bereid je je dan al voor op je oude dag, aan de andere kant bespaar je geld doordat je minder belasting hoeft te betalen. Een win-win situatie.


Tijd voor actie?

Het openen van een beleggersrekening voor je aanvullend pensioen kan eenvoudig via Brand New Day. Als je de inkomstenbelasting van dit jaar wil terug ontvangen, is het belangrijk dat je nog vóór 31 december je jaarruimte stort. Let erop dat je dit niet op de laatste minuut doet met een oliebol en champagne in je hand, want dan loop je het risico dat de transactie pas in 2022 wordt geregistreerd. In dat geval wordt het niet meer meegerekend voor dit 2021.

 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers zo meer informatie te verschaffen omtrent beleggen. YoungTrader is géén officiële financiële dienstverlener. De content zoals gedeeld op de website en Instagram page bevatten in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.


181 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png