Hoe kan je inkomensgericht beleggen?

Flinke verhalen

Heb je het wel eens meegemaakt? Je staat op een feestje en een vriend/vriendin staat op te scheppen over hoeveel rendement zij of hij heeft behaald met beleggen. Niet door gestaag en steady te beleggen, maar door vol in te gaan op groeiaandelen. Daar kan soms ween winnend paard tussen zitten, maar het risico is vaak groter. De vraag die ik deze mensen altijd stel is: Wat ga je met deze winst doen? Ga je de aandelen weer met winst verkopen en een nieuw aandeel kopen in de hoop om ook daar veel koerswinst te behalen?


Flinke verhalen over koersverliezen horen we minder vaak. Mensen pronken daar liever niet mee. Wist je dat als een aandeel met 50 procent zakt, je een koerswinst van 100 % moet behalen om break-even te spelen? Pfoe, pittig. Koerswinst behalen is lekker, maar het is heel lastig om daarmee duurzaam resultaat te boeken. Een alternatief is om meer te focussen op dividend-beleggen. Via dividend creëer je duurzamer inkomen én profiteer je van het rente-op-rente effect.


Inkomensgericht beleggen

Tijdens het grootste deel van ons leven concentreren we ons op ons inkomen. Hoeveel geld betaalt een baan, een uitkering of een pensioen? Dat is de reden waarom er zoveel persoonlijke financiële producten zijn ontwikkeld zoals lijfrentes, pensioensparen, banksparen, enz. Bij dit soort producten wordt jouw inleg belegd door een financiële instelling, maar je krijgt er op termijn weinig voor terug. Financiële instellingen erkennen dat de meeste consumenten ‘gewoon’ een voorspelbare inkomstenstroom willen. We moeten toch allemaal onze rekeningen betalen en willen zonder zorgen voorbereid zijn op onvoorziene (financiële) omstandigheden. Regelmatig inkomen biedt financiële zekerheid en flexibiliteit, niet de (dag)waarde van ons geïnvesteerde vermogen en/of onze aandelenportefeuille.


Starten met beleggen? Via Brand New Day kan je eenvoudig starten met indexbeleggen. Deze broker is super simpel en gebruikers-friendly. Via deze tool bereken je hoeveel rendement je over een X aantal jaar kunt behalen met een periodieke inleg van Y euro.


Ontspannen beleggen

Een manier van beleggen waarbij jij meer een steady inkomen kan generen dan de ‘mazzeltjes’ van koerswinst, is dividend beleggen. En dan vooral als je je specifiek focust op hoog-dividend aandelen. Een bedrijf dat dividend uitkeert geeft periodiek een deel van de winst aan haar aandeelhouders. Bedrijven zijn niet verplicht om dividend te betalen aan aandeelhouders. Het zijn vaak de gevestigde bedrijven die dividend betalen, omdat zij het zich kunnen veroorloven een deel van de winst te missen.


Keert een bedrijf dividend uit? Dan spreken we van een dividendaandeel. Als jij zo’n aandeel bezit, ontvang je eens in de zoveel tijd dividend. Het bedrijf beslist of het per kwartaal of per jaar dividend uitkeert. Hoeveel dividend er wordt uitgekeerd is af te lezen aan het dividendpercentage van het aandeel. Waar kan je het dividendpercentage aflezen? Zoek in de omgeving van je broker naar het bedrijf. Bekijk de kerncijfers en lees het dividend-percentage af. Good to know: indien hier 0% staat, is het geen dividendaandeel. ;)Het achtste wereldwonder

Dankzij dividend aandelen kan je op de lange termijn het effect van samengesteld rente realiseren. Samengestelde rente werd door Albert Einstein het achtste wereldwonder

genoemd. Het wonderlijke hieraan is dat het een methode is waarbij geld nieuw geld genereert. Als een soort magische geldmachine! Wow, hoe werkt dat precies? Dat vertel ik je graag in deze blog.

Your choice!

Enfin, al met al zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Maar het is goed om jezelf af te vragen wat je wil bereiken met beleggen? Krijg je een kick van de koersschommelingen en hou je wel van een risico? Dan vind je groeiaandelen wellicht interessanter. Indien je gestart bent met beleggen om vermogen op te bouwen voor later, dan zijn waardeaandelen interessant voor jou. Of een combinatie van beide. It’s up to you. Schrijf een strategie uit en beleg volgens your rules (en enkel met geld dat je kunt missen, want beleggen kent risico's). 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Je kunt je inleg verliezen, beleg dus enkel met geld dat je kunt missen. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers zo meer informatie te verschaffen omtrent beleggen. YoungTrader is géén officiële financiële dienstverlener. De content zoals gedeeld op de website en Instagram page bevatten in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.

56 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png