Hoe kan je zelf bitcoins minen?

Dominique en YoungTrader zijn al langere tijd connecties op Instagram. Geregeld hebben we contact via DM over de beurs. Toen deelde Dominique plots een keer foto's van zijn 'bitcoin-boerderij'. Dominique minet namelijk zelf bitcoins. Wauw, ik vond dat zo gaaf dat ik daar meer over wilde horen. In deze post lees je het interview met Dominique en ontdek je hoe je zelf aan de slag kunt gaan met bitcoins minen.


In een notendop, wie is Dominique?

e Ja wie is Dominique Willem eigenlijk? Op dit moment een Master student Finance aan de Universiteit van Amsterdam, die via Graham Stephan op YouTube rond z’n 16de in aanraking is gekomen met persoonlijke financiën. Alles dat met investeren, beleggen, vermogensopbouw en financiële vrijheid/onafhankelijkheid te maken heeft vind ik interessant.


Sinds december 2020 deel ik mijn journey naar financiële onafhankelijk op mijn Instagram pagina. Ik heb mijzelf het ambitieuze doel gesteld om dit te bereiken voor mijn 30ste, dus dat is, al zeg ik het zelf, best leuk om te volgen en te zien hoe ik dit aanpak. Ook schrijf ik op mijn blog over verschillende onderwerpen die allemaal op de een of andere manier te maken hebben met financiën (net zoals jij eigenlijk). Van simpel besparen op je dagelijkse uitgaven tot investeren, beleggen en het zelf kunnen opbouwen van passieve inkomstenbronnen en ga zo maar door.

gif

Hoe ben in aanraking gekomen met cryptocurrencies?

Dat is een grappig verhaal, want dat was al voordat Bitcoin mainstream ging. Tijdens mijn economie les in de vierde klas van de middelbare school (2015) hield een klasgenootje een presentatie over bitcoin. Tijdens de presentatie lette ik zelf niet echt op. Het interesseerde me nog niet. Moet je nagaan als ik er toen iets mee had gedaan!


Later, in 2017 ergens, kwam ik weer in aanraking met bitcoin nadat de munt in een hele korte tijd was verdubbeld van $1000 naar $2000. Eind 2017 kocht ik mijn eerste cryptocurrencies via LiteBit. De koersschommelingen op een dag schrikten mij nogal af. Dit heb ik dan ook niet lang volgehouden en niet met grote hoeveelheden geld gedaan. Toen ik daarentegen rond juni 2021 me begon te verdiepen in het minen van cryptocurrencies, wist ik meteen dat dit wél iets voor mij was.


Hoe ben je op het idee gekomen om zelf Bitcoin te gaan minen?

Dit is gekomen a.d.h.v. een video op YouTube van Biaheza (aanrader!). De video die mij uiteindelijk heeft overtuigt om hier ook mee te beginnen is de video “I Tried Mining Bitcoin For a Week” die hij heeft geüpload in mei 2021. Omdat hij op zo’n ontzettend transparante manier deelde in de video hoe het precies werkte en welke stappen hij zelf nam om alles werkend te krijgen dacht ik: “dit kan ik ook”. Vooral omdat er op de financiën en economics van het minen wordt ingegaan, dacht ik na het bekijken van de video “deze rendementen zijn zo goed, dit moet ik echt gaan testen”.

In diezelfde week heb ik mijn eerste videokaarten gekocht. Na het ervaren van de ontzettend aantrekkelijke rendementen sinds de mining setup, ben ik steeds verder gaan uitbreiden. Inmiddels bezit ik serieuze machines. Inmiddels mine ik geen Bitcoin meer, maar Ethereum. Deze digitale valuta levert simpelweg meer geld ten opzichte van het direct minen van Bitcoin. Het minen van Bitcoin is na aftrek van de stroomkosten zelfs niet rendabel in Nederland, daarentegen is het minen van Ethereum dat wel.


Wat moest je aanschaffen om eigen Bitcoin te gaan minen?

Toen ik begon met minen had ik toevallig nog een hele oude computer in huis die stond te verstoffen. Het enige wat ik dus nodig had om te beginnen met minen was één (of meerdere) goede videokaart(en) en een schone installatie van Windows. Het enige verschil tussen een “speciale computer” om mee te minen en een standaard computer is qua hardware dat je meerdere videokaarten erop aansluit. Ook heb je tegenwoordig andere speciale software om efficiënter te minen, maar via Windows is het beginner friendly. Dit was dus de meest simpele manier hoe ik kon beginnen met minen. Ik weet zeker dat iedereen dit kan, want ik heb echt twee linkerhanden en een atechnische achtergrond.


Hoe bescherm je je Bitcoins tegen hackers?

Op dit moment mine ik via de twee bekendste software programma’s die er bestaan voor het minen. Deze staan ook bekend om hun hoge kwaliteit aan beveiliging. Bij beide software programma’s werken ze met 2FA om in te kunnen loggen. Bij één partijen heb je automatisch een wallet waar je crypto op wordt gestort en bij de andere kan je echt alleen een externe wallet gebruiken om je crypto op uit te laten betalen.


Door gebruik te maken van de opties die er zijn om mijn accounts optimaal te beveiligen hoop ik mezelf zo goed als te kunnen beschermen tegen hackers. Bovendien heb ik zelf ook meerdere wallets bij verschillende partijen waar deze crypto op opgeslagen staat. Ook stake ik een deel van mijn cryptocurrencies waardoor zelfs als mijn accounts gehackt zouden worden de hackers niet (direct in ieder geval) mijn crypto kunnen stelen. Mocht het dus een keer op de een of andere manier toch gebeuren, waar ik niet vanuit ga, dan is er ook maar een deel van mijn bij elkaar geminede cryptocurrencies die ik in dit uitzonderlijke geval kwijt zou zijn.


In alle eerlijkheid, wat is het effect van Bitcoin minen op je energierekening? Is het rendabel?

Dat effect is best heftig inderdaad, maar het is wel rendabel. Ik heb zelf in het stopcontact waar de miners op aangesloten zijn een metertje zitten die meet hoeveel stroom er doorheen gaat. Op die manier kan ik meten hoeveel stroom er wordt gebruikt. Op dit moment komt het totaal van verbruikte stroom door alle vier de mining rigs uit op €15 aan extra stroomkosten per dag (bovenop het normale gebruik). Dit is een aanzienlijk bedrag natuurlijk, maar hier staat dan ook een opbrengst van omgerekend 0.001 BTC tegenover per dag. Dit maakt het op dit moment daarom zeker rendabel om te minen, want zolang Bitcoin boven de €15.000 staat maak ik dus elke dag winst.


Met de kennis van nu, zou je het nogmaals overdoen?

Overdoen op het moment toen ik hiermee begon: zeker weten! Ik heb enorm veel geleerd over crypto, maar ook over andere belangrijke dingen die te maken hebben met computers. Daar bovenop heeft het mijn interesse – die er eerder niet echt was – in cryptocurrencies een ontzettende boost gegeven. Op het moment toen ik ermee begon was het voor mij de perfecte manier om exposure te krijgen in crypto, zonder het risico van hoog inkopen en me daardoor te veel bezig houden met de dagelijkse (heftige) koersschommelingen.


Op dit moment (Q2 2022) zou ik niet direct meer beginnen met minen door de aankomende update van het Ethereum netwerk waardoor Ethereum niet meer te minen is. Zelf wacht ik hiervan in ieder geval de gevolgen van af, voordat ik mijn mining rigs nog verder ga uitbreiden. Mocht je meer willen leren over het minen van cryptocurrencies? Via mijn blog leg ik uit hoe dit werkt. Liever bitcoin kopen in plaats van minen? Open hier een account bij Bitvavo of ByBit. 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers meer informatie te verschaffen over specifieke topics binnen de financiële markten. YoungTrader is géén financiële dienstverlener. De content bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.263 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png