Beleggen niet leuk? Zo maak je het leuk!

Beleggen is een saaie hobby.

Laten we maar eerlijk zijn. Niet iedereen vindt beleggen súper leuk! Wat vinden de meeste niet zo leuk aan beleggen? Eindeloze analyses maken over bedrijven, de meeste tijd niét handelen in plaats van wel. Altijd maar dat 'lange termijn denken' en je vooral niet mee laten slepen door al het nieuws over koersen en de beurzen. Het zijn niet de meest sexy zaken, maar het is wel noodzakelijk om verstandig te investeren.


Eigenlijk zou je de hele week niet moeten inloggen op je brokers account. Beursnieuws niet of nauwelijks volgen. Op het overgrote deel van je analyses ga je nooit handelen. Oftewel: ga andere dingen doen met je tijd. Want beleggen an sich is een saaie hobby.Mensen met geduld vieren feest

Wat dan weer wel heel leuk is, is dat als je lang genoeg gewacht hebt, je dividend krijgt. Of wanneer je ziet dat jouw beleggingen flink in waarde gestegen zijn. Het moment dat je jouw vermogen ziet groeien. Op de korte termijn gebeurt dat soms ook, maar op de hele lange termijn pas écht. Het rente-op-rente effect wordt steeds groter met de jaren. Hoe meer geduld je hebt, hoe meer plezier op de lange termijn.

Zet de nodige tools in

Als je zelf beleggen maar saai vindt, maak het dan leuk door gebruik te maken van de nodige tools. Zo zijn er op social media genoeg mensen te vinden die je op weg kunnen helpen. YoungTrader (yes, yes) en Weekend Investeerders zijn maar twee voorbeelden, die content over investeren aanbieden op een luchtige, leuke manier. Je hoeft geen ingewikkelde analyses te maken. Deze mensen willen je met liefde helpen, bieden coaching aan en helpen je op weg. Maar er zijn nog meer zaken die het leuker maken.

gif

Visualiseer waar je het voor doet

Zet een helder doel waar je voor investeert. Dit maakt beleggen veel leuker. Visualiseer dat doel ook. Als je enkel belegt omdat het op jouw spaarrekening niks oplevert, dan kijk je vooral naar de korte termijn resultaten en kunnen de resultaten soms tegenvallen.. Vooral als je in het rood komt te staan.


In plaats daarvan, denk na over een helder doel. Ga je beleggen, zodat je eerder met pensioen kan bijvoorbeeld? Visualiseer dan dat je al op je 55ste lekker in een hangmat aan het hangen bent in het buitenland. Bedenk wat je met het beleggen zou willen bereiken. Een leuke aanbetaling voor je huis, een secundair inkomen of elk jaar je vakanties betaald hebben. Weten waarvoor je het doet maakt het al stukke leuker!


Zorg dat er een leuke basis staat

Als je een plan hebt, zorg dan dat de basis staat om dat doel te bereiken. Koop bijvoorbeeld ETF’s en kijk daar voor lange tijd niet meer naar. Maar houd de basis ook leuk. Een wereldwijde ETF die de gemiddelde trend volgt is handig qua risicospreiding, maar zegt je natuurlijk helemaal niets... Want je weet niet preciés wat er in deze ETF aan bedrijven zit.


Als je kiest voor een ETF die meer gefocust is op een bepaalde sector, bijvoorbeeld een bepaalde technologie of duurzaamheid-sector, dan kan je veel meer 'meeleven' met zo'n branche. Je wilt er graag meer informatie over verzamelen via het nieuws of via podcasts. Het wordt leuker op deze manier, want je wordt begaan met de nieuwsberichten. Ze hebben ten slotte impact op jouw rendement.Bekende merken

Hetzelfde geldt voor aandelen. Investeer in bedrijven die je leuk vindt (wel op voorwaarde dat het ook een 'leuke' investering vormt natuurlijk!). Zoek aandelen op van bedrijven die je leuk vindt, die je snapt en waar je van weet wat ze doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Disney? Wie houdt daar nou niet van! Pretparken, Mickey Mouse, Donald Duck, noem ze allemaal op. Disney+ kijken we allemaal, het is denk ik de grootste concurrent van Netflix. Daardoor is Disney een goede investering. Groot en groeiend bedrijf met goede resultaten.

Nog zo eentje: Apple. We zijn allemaal op de hoogte van de nieuwste iPhone, Apple Watch of Airpods. Apple stapelt winst op winst door de enorme marges op hun producten, heeft 200 miljard cash op z’n bankrekening staan en keert dividend uit. En is ook een uitstekende investering. Want de groei lijkt er nog lang niet uit te zijn. Of Starbucks? Een van de grootste koffiebedrijven van de wereld. Ik haal regelmatig een beker en verbaas me elke keer weer hoeveel ik aftik voor koffie... (oeps!) Maar, dat doen dus miljoenen mensen in de wereld. Starbucks blijft maar groeien, de vooruitzichten zijn goed en de resultaten net zo goed. Ook een aandeel waar je elk kwartaal dividend op krijgt. Investeren in bedrijven waar je begaan mee bent, maakt het beleggen leuk.

gif

Doe iets anders met je geld

Je kunt investeren ook leuker maken door iets totaal anders ermee te doen. Sneakers, kunst, vastgoed, Lego, diamanten, NFT’s, whisky, cannabis. Er zijn legio mogelijkheden waar je in kunt investeren met een beter rendement dan je spaargeld. En je hebt er geen duizenden euro’s voor nodig. Vaak kun je zelf het bedrag kiezen en dus laagdrempelig instappen.


Crowdfunding

Via crowdfunding kun je in een bedrijf investeren waar je naartoe kunt. Voorbeelden die ik onlangs voorbij heb zien komen zijn een brasserie, een groente en fruit speciaalzaak of de volgende crossfit in IJmuiden. En daar krijg je vaak minimaal 6% rendement op je geld. Een investering zoals deze zit meer in je verbeeldingswereld dan een aandeel van Shell. Het hoofdkantoor van Shell mag je bijvoorbeeld niet eens binnenlopen. Bij de brasserie die je hebt geholpen met de totstandkoming kun je gaan lunchen en met de eigenaar praten. Houd de crowdfunding in de buurt in de gaten en kijk wie je kunt helpen tegen een leuk rendement.


Zo heb ik zelf in het verleden met de crowdfunding meegedaan voor de Pizzahut op Station Utrecht Centraal. Als je daar dan een slice gaat halen en met de eigenaar praat gaat een investering leven en is het veel leuker om je geld elke keer binnen te zien komen.


Ook heb ik geïnvesteerd in de bouw van het stadion van de Engelse voetbalclub AFC Wimbledon. Ik kende het verhaal van de club en zij wilden het stadion laten crowdfunden. De club is ontstaan omdat de originele club Wimbledon 100km verhuisde. Boze fans hebben vervolgens een nieuwe club opgericht en de tijd was gekomen dat zij een eigen stadion wilden laten bouwen. Dat kost miljoenen en dus hebben ze een crowdfundactie uitgeschreven. Wat krijg ik er voor terug? Ik ben mede-eigenaar van het stadion, vanwege corona zijn de verdiensten helaas nog niet gaan lopen en dat gaat ook nog wel even duren. Maar voorlopig zit mijn geld er nog in en zijn de aandelen nog niet minder waard geworden. Het allerleukste is dat mijn naam op het stadion komt te staan! Niet alles hoeft een cijfermatig mooi rendement te zijn.


Ga wat anders doen met je tijd

Het allerleukste aan investeren is de gedachte dat je geld voor je aan het werk wordt gezet. Terwijl jij wat anders aan het doen bent, verdient jouw geld op de achtergrond geld voor je (mits je vestanding investeert natuurlijk en het naar verwachting uitpakt).


Dit artikel is geschreven door Weekend Investeerders. Ze hebben gekozen voor deze naam, omdat ze willen uiten dat je voor beleggen niet meer dan een paar uur per maand nodig hebt. De rest van de tijd spendeer je aan iets leuks: sporten, terassen, borrelen, werk of vakantie. Maar terwijl jij met je billen op een zonnebed ligt, is je geld op de achtergrond wel hard aan het werk. En dát maakt investeren zo leuk!

 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers zo meer informatie te verschaffen omtrent beleggen. YoungTrader is géén officiële financiële dienstverlener. De content zoals gedeeld op de website en Instagram page bevatten in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.


108 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png