Hoe pak je belastingvoordeel met je jaarruimte?

Heel veel van ons hebben het, heel weinig weten ervan: je jaarruimte. Ook jij hebt hoogstwaarschijnlijk een jaarruimte. Dan heb ik goed en slecht nieuws voor je. Laten we beginnen met het slechte nieuws: je bouwt waarschijnlijk te weinig pensioen op en loopt zo het risico om na je pensioen flink in inkomen te zakken. Fair enough. Wat is dan het goede nieuws? Je kan er vandaag nog wat aan doen, door gebruik te maken van je jaarruimte. En extra goed nieuws: zo pak je ook nog eens goed wat belastingvoordeel mee.Wat is een jaarruimte?

De jaarruimte is wat je maximaal in een kalenderjaar kan storten op een speciale rekening waarmee je spaart of belegt voor je pensioen. Aan je jaarruimte is dus een maximum verbonden, en dat is niet zomaar. Over het geld dat je stort, betaal je namelijk geen inkomstenbelasting. En dus krijgt u heel wat geld terug van de Belastingdienst als u gebruik maakt van uw jaarruimte.


Voor niets gaat de zon op en aan dat royale voordeel kleven daarom wel wat voorwaarden. Zo moet je het geld op zo’n rekening ook écht voor je pensioen gebruiken. Dat wil zeggen: je laat het voor of na je pensioen in minimaal 5 jaar uitkeren en kan het niet in één keer opnemen. Bovendien betaal je alsnog belasting als je het opgebouwde bedrag laat uitkeren, maar wél tegen het lagere AOW-tarief. Het is dus echt een win-win situatie die: nu een hoop belastingvoordeel, en later een goed pensioen.


Reserveringsruimte

Wat nu als je al heel lang te weinig pensioen opbouwt en nooit je jaarruimte hebt benut? Dat is zonde, maar de Belastingdienst is in dit geval gelukkig de beroerdste niet. Je kan namelijk nog profiteren van je jaarruimte van de afgelopen 7 jaar. Deze optelsom van jaarruimte heet namelijk je reserveringsruimte. Als je in het verleden te weinig pensioen heb opgebouwd, kan je dat deels voordelig rechttrekken door je reserveringsruimte te benutten.


Hoe benut je die jaar- of reserveringsruimte?

Het is vrij eenvoudig om je jaarruimte te benutten. Je start met het berekenen van je je jaarruimte (hier zo). Als je het de moeite waard vindt, open je een rekening die speciaal hiervoor bestemd is. Vervolgens is het een kwestie van geld storten en dit bedrag tijdens jouw belastingaangifte terugvragen.


Klinkt dit alsnog als erg veel moeite haha, maar wil je die belastingvoordeel wel meepakken? Brand New Day is een partij die speciale pensioenrekeningen aanbiedt waar je je jaarruimte kan storen. Ze helpen je uitrekenen hoe groot het bedrag aan jaarruimte is waar jij recht op hebt en regelen het zo dat je er maximaal van kan profiteren.


brand new day beleggen pensioen

 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers zo meer informatie te verschaffen omtrent beleggen. YoungTrader is géén officiële financiële dienstverlener. De content zoals gedeeld op de website en Instagram page bevatten in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.


273 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png