Hoe spot je kansen op de beurs?

De beurs staat élke dag in beweging. De koersen van beleggingsproducten gaan om hoog en omlaag. Als je een portefeuille aan het opbouwen bent waarmee je graag rendement op de lange termijn wil behalen, kan je kiezen voor waardeaandelen en/of groeiaandelen. In dit stuk focus ik me op hoe je groeiaandelen kunt spotten. Wil je liever meer leren over waardeaandelen analyseren? Het volgende artikel kan daarbij helpen: Hoe lees je kwartaalcijfers?


Groeiaandelen kan je spotten door op zoek te gaan naar ondergewaardeerde aandelen. Maar hoe weet je of een aandeel ondergewaardeerd is? Dat ontdek je aan de hand van een aantal ratio’s en indicatoren kan je daarachter komen. Scroll verde, want ik neem de vier belangrijke ratio's met je door.


Ben je nog geen belegger en wil je graag beginnen? BUX Zero is een gebruiksvriendelijke broker voor beginners. Via BUX Zero kan je aandelen, fondsen, ETF's en cryptocurrencies kopen. Meld je hier aan en ontvang een gratis aandeel.Koers-winstverhouding

De koers-winstverhouding (K/W) (in het Engels: Price/Earnings ratio, in het kort: P/E), zet de prijs van een aandeel af tegen de hoeveelheid winst dat een bedrijf maakt. Om dit te berekenen, nemen we de huidige prijs van een aandeel en delen we deze door de winst per aandeel van het bedrijf. Hoe lager de K/W, hoe beter, want je betaalt minder voor de winst die het bedrijf maakt.


Normaal gesproken wordt de K/W van het bedrijf vergeleken met het gemiddelde van zijn sector. De koers-winstverhouding van Ford wordt bijvoorbeeld vergeleken met het gemiddelde van andere autofabrikanten. Als het onder het gemiddelde ligt, is dat een goed teken: een ondergewaardeerd aandeel.


Let op: De koers-winstverhouding is niet betrouwbaar in het signaleren van ondergewaardeerde aandelen wanneer het om een startup gaat. Deze hebben een zeer hoge verwachte groei hebben, maken nog geen winst. De ratio zal in dat geval dan ook negatief uitkomen!Koers boekwaarde

De koers-boekwaarde (in het Engels: Price-to-Book, in het kort: P/B-ratio) vergelijkt de aandelenkoers met de totale waarde van de activa van een bedrijf, ook wel de ‘boekwaarde’ genoemd. Om deze verhouding te krijgen, delen we de aandelenkoers door de netto activa per aandeel. Deze indicator geeft aan hoeveel je betaalt voor een deel van de tastbare (materiële) (feitelijk verkoopbare) eigendommen van het bedrijf.


Met andere woorden, de koers-boekwaarde geeft aan hoeveel geld je terugkrijgt als het bedrijf morgen failliet wordt verklaard. Over het algemeen geldt dat als de waarde tussen 0 en 1 ligt, het bedrijf waarschijnlijk ondergewaardeerd is.


Bij bedrijven met een hoge immateriële activa (zoals patenten, copyright, merken) wordt de koers-boekwaarde vaak niet goed weergegeven, omdat bij de berekening geen rekening wordt gehouden met de immateriële activa. De waarde van immateriële activa is namelijk een stuk moeilijker te bepalen dan van materiële activa.


Dividendrendement

Dit is de verhouding tussen de jaarlijkse dividenden van een bedrijf en de huidige aandelenkoers. Hoe hoger de uitkomst van dividend/koerswaarde is, hoe hoger het dividendrendement ligt. Voor lange termijnbeleggers is deze indicator er daarom zeker 1 om rekening mee te houden.


Maar let op! Het dividendrendement kan hoog oplopen simpelweg omdat de aandelenkoers daalt, wat meestal betekent dat het dividend binnenkort zal worden verlaagd. Denk bijvoorbeeld aan Shell!


Price/Earnings-to-growth (PEG)

De PEG (heeft niet echt een vertaling) heeft een iets andere benadering dan de eerder besproken ratio’s. Waar bovenstaande indicatoren handig zijn om een ​​idee te krijgen van de waarde van een aandeel op dit moment, is de PEG gericht op de toekomstige waarde van een aandeel. En we weten allemaal dat beleggers bij het zoeken naar ondergewaardeerde aandelen rekening moeten houden met het toekomstige winstpotentieel van een bedrijf.


En dat is dus waar de PEG van pas komt. Het gebruikt de eerdergenoemde koers/winstverhouding, maar houdt ook rekening met het verwachte groeipercentage van het bedrijf, meestal voor de komende vijf jaar. Om de PEG te berekenen, nemen we de K/W en delen deze door de verwachte winstgroei. Doordat de verwachte winstgroei wordt gebruikt in plaats van de huidige winstgroei, is het een completere indicator dan de K/W. In het algemeen wordt de PEG beschouwd als de meest betrouwbare ratio om uit te zoeken of een bedrijf ondergewaardeerd is of niet.


Een bedrijf dat correct gewaardeerd is moet in theorie een PEG ratio hebben van 1. Is de PEG lager dan 1, dan is het aandeel ondergewaardeerd. Maar is de uitkomst hoger dan 1, dan is het overgewaardeerd. Als de ratio negatief is, betekent dit dat het bedrijf verlies lijdt of dat de winst naar verwachting zal dalen! In dit geval: RUN!


Meer leren?

Vind je het prettig om op deze manier meer te leren over het interpreteren van financiële ratio's? In mijn boek Van Spaarvarken naar Beurswolf vertel ik in een hoofdstuk hoe je een bedrijf volledig kunt analyseren. Door een eenvoudige analyse kan je een goed beeld krijgen van de financiele gezondheid van een bedrijf. Dit draagt bij aan jouw beslissing of je wil investeren in een bedrijf of niet.


Bron: BUX ZERO (2022)


 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers zo meer informatie te verschaffen omtrent beleggen. YoungTrader is géén officiële financiële dienstverlener. De content zoals gedeeld op de website en Instagram page bevatten in geen enkel geval financiële adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.

10 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png