Hoe werkt copy trading?

Eerder schreef ik een post over social trading: een trading strategie waarbij je de handelsactiviteiten van anderen nabootst. Een social trading platform is een online omgeving waar je andermans trading profielen kunt bekijken. Met één klik op de knop kan je aangeven dat je met jouw inleg preciés de handelsactiviteiten van een andere trader wil volgen. De stuwende kracht achter een social trading platform wordt dan ook copy trading genoemd.


Wat is copy trading?

Copy trading houdt in dat je de handelsactiviteiten van een ander direct kopieert. Copy trading heeft voor- en nadelen voor zowel de investeerders als de traders die gekopieerd willen worden. Een voordeel voor investeerders is dat ze dezelfde resultaten kunnen behalen als hun favoriete traders, zonder dat ze daar veel tijd aan kwijt zijn. Copy trading is namelijk een geautomatiseerd proces.


Als je een trader hebt geselecteerd die je wil kopiëren, investeer je in zijn of haar Vault. De trader gaat vervolgens handelen met het verzamelde geld in de Vault. Op deze manier kan er met een groter bedrag worden gehandeld dan op individueel niveau, waardoor er ook meer rendement kan worden behaald.


Voor beginnende beleggers kan copy trading een uitkomst zijn. Als je net start op de beurs, of op de crypto-markt, kan het gebeuren dat je overspoeld wordt door de overload aan informatie. Sommige van ons vinden het interessant of zelfs leuk om onderzoek te doen naar nieuwe parels, maar er bestaan er genoeg die daar absoluut geen plezier aan beleven.


Met copy trading is het mogelijk om dezelfde rendementen te behalen als meer ervaren en informatief beter gepositioneerde traders, zonder dat je veel tijd kwijt bent aan onderzoek. Het biedt de mogelijkheid om te bouwen op de kennis en ervaring van een ander. Beginnende beleggers die de best presterende handelaren volgen, kunnen dankzij copy trading zo zelfs beter presteren dan de markt.


Wat moet je weten?

Het is goed om je ervan bewust te zijn dat als je eenmaal een trader hebt gekozen en in zijn of haar Vault hebt geïnvesteerd, jouw inleg geheel real-time en automatisch zijn of haar handelsactiviteiten volgt. Het is dus van belang dat je goed onderzoek doet naar de trader die je wil kopiëren.Uit onderzoek blijkt dat traders die hun volledige naam, profielfoto's en interactie met andere gebruikers publiceren, worden gezien als meer betrouwbare experts en daarmee eerder worden gekopieerd. Echter, dit hoeft niet per se te betekenen dat ze ook beter presteren. Denk dus altijd goed na welke factoren voor jou een belangrijke rol spelen bij het selecteren van een trader.


Waar moet je op letten bij copy trading? Er zit veel potentie in copy trading. Vooral voor beginnende beleggers en in de complexe crypto-markt biedt het uitkomsten. Het is belangrijk om te beseffen dat als je wil copy traden, je kiest voor een transparant en informatief platform. Naast inzicht in de historische prestaties en de gehanteerde risiconiveaus van de trader die je wil kopiëren, is het prettig om te lezen wat anderen te zeggen hebben over deze trader. Sommige platforms bieden ook community services aan, bijvoorbeeld de optie om reviews te schrijven over andere traders.


Naast de informatie op het platform, moet je ook onderzoek doen naar de kosten die je betaalt voor het gebruik van het social trading platform. Veel brokers en exchanges bieden trading services aan volgens complexe vergoedingsstructuren. De prijsschema's zijn vaak zo ondoorzichtig en ingewikkeld dat particulieren niet doorhebben hoeveel ze betalen voor conversiekosten, overdrachtskosten, opnamekosten, overnight roll over fees en/of stortingskosten.


Decentralized, copy trading platform

Het FNDZ-platform is in beginsel een copy trading platform, gefocust op cryptocurrencies. Traders die gekopieerd willen worden krijgen op het FNDZ-platform de mogelijkheid om naast hun historische prestaties ook hun beleggingsstrategie te publiceren. De ene strategie is de ander namelijk niet.


Het FNDZ-platform is een decentralized platform en hanteert dus geen KYC proces. In tegenstelling tot centralized exchanges, waar niet iedereen kapitaalkrachtig genoeg is om gebruik te maken van copy trading, kan iedereen toegang verkrijgen tot het FNDZ-platform. Door de lage toegangsdrempel ontstaat er al snel een community, wat in het voordeel van de gebruiker werkt. Hoe meer gebruikers op het platform, hoe meer reviews er over traders verzameld kunnen worden, hoe transparanter de services.


Daar komt bij dat op centralized exchanges fees soms niet transparant zijn, evenals order books. Het kan onduidelijk zijn wanneer een trade exact wordt gerealiseerd. Bij een decentralized trading platform worden handeltransacties uitgevoerd via de blockchain. Je kan zo precies herleiden wat er met je geld is gebeurd. Andere investeerders en traders kunnen dit ook zien: de informatie is voor iedereen beschikbaar. Wil je meer weten over het FNDZ-platform? Download hun whitepaper hier of word lid van de FNDZ Discord. 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers zo meer informatie te verschaffen omtrent beleggen. YoungTrader is géén officiële financiële dienstverlener. De content zoals gedeeld op de website en Instagram page bevatten in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.


312 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png