Hoe werkt staking bij Bitvavo?

Cryptocurrencies zijn weer in trek! En dat is niet enkel vanwege het feit dat je cryptocurrencies kunt handelen. Je kunt er namelijk ook aan verdienen via Staking.  Dat houdt in dat je jouw digitale valuta vastzet in ruil voor een beloning. Dit is vergelijkbaar met het ontvangen van rente op een spaarrekening, maar dan met cryptovaluta.

Bitvavo, de grootste crypto-exchange in Nederland, heeft onlangs haar staking en lending diensten geupdate, waardoor klanten nu beloningen kunnen verdienen tot wel 15% op een ondersteund assortiment van digitale activa. Wow, dat kan hard gaan! Deze update is doorgevoerd op 17 oktober 2023, wat betekent dat áls je al aan staking deed, de nieuwe staking als lending voorwaarden automatisch voor jou zijn geactiveerd. Je kunt deze op ieder moment uit- en weer inschakelen.

Wil je meer weten over handelen in crypto via Bitvavo? Lees dan dit artikel: Bitvavo, het beste platform voor beginners in crypto.

periodiek beleggen in crypto

Staking bij Bitvavo

Staking via Bitvavo betekent dat je deelneemt aan het proof-of-stake (PoS) consensusmechanisme van een blockchain-netwerk. Nu even in normaal Nederlands graag, dankje! Dit betekent dat je je crypto uitleent aan Bitvavo, die het vervolgens kan staken. Dit houdt in dat zij jouw munten gebruiken om transacties te valideren op het decentrale blockchain netwerk. Via Staking geef je stel je je crypto’s hier dus voor beschikbaar en daar ontvang je een beloning voor. De beloningspercentages kunnen fluctueren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals marktomstandigheden en het totale gestorte bedrag over het netwerk.

Wat zijn de staking rewards?

Bitvavo biedt staking rewards aan voor een reeks van digitale valuta. Enkele voorbeelden met hun respectievelijke rewardspercentages zijn:

  • Ethereum (ETH) ~ 1,01%
  • Cardano (ADA) ~ 2,05%
  • Solana (SOL) ~ 3,00%
  • Tezos (XTZ) ~ 2,50%
  • Livepeer (LPT) ~ 10,00%

Voor lending zijn de beloningspercentages voor bepaalde activa als volgt:

  • USDC ~5,10%
  • USDT ~5,10%
  • Bitcoin (BTC) ~0,16%
  • Chainlink (LINK) ~0,15%
  • Dogecoin (DOGE) ~0,10%

Let op: deze percentages kunnen veranderen, afhankelijk van marktomstandigheden en andere factoren. Dit artikel is geschreven in november 2023, maar het kan zijn dat jij het later leest. Hier vind je de laatste informatie over de staking reward percentages per coin. Let op: dit zijn er meer dan in het voorbeeld hierboven, dus neem vooral een kijkje om te zien welke coins er mee doen met het staking programma.

Bitvavo Staking

Lending bij Bitvavo

Naast staking, biedt Bitvavo ook lending aan. Door deze service in te schakelen, ga je akkoord met het uitlenen van je digitale activa aan Bitvavo Custody B.V., die deze vervolgens uitleent aan vaste partners. Dit kan extra inkomsten genereren, met rewardpercentages tot wel 5.1%. Lending is risicovoller, want Bitvavo leent jouw crypto en leent het vervolgens weer uit aan derden, naar eigen goeddunken.

Bitvavo beheert de risico’s van de uitleendienst door middel van verschillende risicobeheerpraktijken, waaronder het evalueren van de kredietwaardigheid van een leenpartner. Naast het risico op dat een derde partij de crypto’s niet kan terugbetalen, bestaat er ook het risico dat de crypto’s minder waard zijn op het moment van terugbetaling. Dit hangt van het koersverloop af. Aangezien Lending vrij risicovol is, krijg je er dus ook een hoog percentage van 5,1% voor terug.

Meedoen met staking en/of lending?

Je kunt op elk moment kiezen om deel te nemen aan zowel staking als lending bij Bitvavo. Hoe doe je dat? Heel simpel. Open je app en ga naar je account. Klik vervolgens op ‘Staking’ of ‘Lending’ en klik op ‘Inschakelen’. Je vindt hier ook informatie over de staking rewards. Het uitschakelen van deze services betekent dat je stopt met het ontvangen van beloningen totdat je ze weer inschakelt.

Maar let wel op: Per 5 december 2023 biedt Bitvavo Staking per asset aan, waarmee je meer controle en flexibiliteit krijgt in het beheren van je assets en rewards. Met Staking per asset kun je voor elke digitale asset afzonderlijk bepalen of je Staking inschakelt. Om deze nieuwe update mogelijk te maken worden op 5 december de bestaande Staking instellingen uitgeschakeld. Om Staking rewards te blijven ontvangen, schakel je vanaf 5 december opnieuw Staking in voor de specifieke assets van jouw keuze.

Dat doe je in hetzelfde portal. De beloningen worden dagelijks berekend en wekelijks uitbetaald op maandag. Terwijl jouw digitale activa worden uitgeleend of gestaked, kun je ze nog steeds verhandelen en opnemen zoals gebruikelijk op je Bitvavo-account.

 

Belastingimplicaties

Het is belangrijk om te weten dat staking- en lending-rewards belastingimplicaties kunnen hebben, afhankelijk van jouw rechtsgebied. De meeste beleggers zijn zich hier niet altijd van bewust. Indien je je goed wil voorbereiden, kan je informatie op doen over crypto en belasting via deze website.

Voordelen van de staking services bij Bitvavo

Staking bij Bitvavo biedt voor- en nadelen. Een groot voordeel vind ik dat de staking rewards wekelijks worden uitbetaald. Je krijgt iedere week een notificatie dat er extra crypto bij is gestort in de vorm van staking rewards. Vooral als je veel crypto bij een exchange hebt staan, kan dit voordelig zijn. Een tweede voordeel is de diversiteit in tokens die je kunt staken bij Bitvavo. Last but not least, de staking diensten van Bitvavo zijn zeer toegankelijk. Je hoeft alleen maar in je account aan te geven dat je gebruik wil maken van de staking services, en Bitvavo doet de rest!

Nadelen staking bij Bitvavo

Als ik voordelen benoem, is het ook zo netjes om nadelen te benoemen. Wat een nadeel is van de staking dienstverlening van Bitvavo, is dat Bitvavo geen bank is. De stakingdiensten zijn dus geen onderdeel van een nationaal of een Europees depositogarantiestelsel. Je bent dus niet verzekerd als Bitvavo failliet gaat. Ook zijn de staking rewards variabel. Het kan dus voorkomen dat het percentage aan staking rewards daalt, als jij de service al aan hebt staan. 

En hoe zit het met de risico’s van staking bij Bitvavo? Bitvavo werkt samen met verschillende leenpartners en beoordeelt deze regelmatig om een optimale beloning te garanderen, terwijl de risico’s minimaal worden gehouden. Maar net zoals de meeste financiële producten, brengt staking wél risico’s met zich mee. Bijvoorbeeld, Bitvavo is geen bank, daarmee valt je vermogen niet onder het depositogarantiestelsel. Wil je weten welke risico’s er nog meer gepaard gaan staking en/of lending? Lees dit artikel.

Cryptocurrencies zijn populair, maar tegenwoordig ben je een ‘leek’ in crypto als je nog geen gebruik maakt van staking.

Bitvavo: een betrouwbare exchange

Dit artikel is in samenwerking geschreven met Bitvavo. Er bestaan meerdere partijen die staking en/of lending aanbieden. Aangezien deze service al risico’s met zich meeneemt, is het prettig om het alleen te doen bij een gevestigde partij.  Bitvavo is de grootste crypto exchange van Nederland en heeft een registratie bij de DNB. Het blijft een toegankelijke exchange voor beginners en ervaren handelaren.  In de dynamische wereld van cryptovaluta, biedt Bitvavo een stabiele en gebruiksvriendelijke omgeving. Open hier een account en betaal geen transactiekosten over de eerste € 10.000 aan handel.  Meer leren over Bitvavo? Lees mijn review.

De kern van de zaak

Cryptocurrencies zijn populair, maar tegenwoordig ben je een ‘leek’ in crypto als je nog geen gebruik maakt van staking. Via staking zet je je digitale valuta vast, waardoor je recht hebt op een vergoeding. Deze type vergoeding wordt een ‘staking reward‘ genoemd. Het werkt een beetje hetzelfde als de rente over je spaarrekening. 

Bitvavo

Bitvavo is een Nederlandse exchange. Bitvavo maakt handelen in cryptocurrencies toegankelijk voor beginners. De exchange is simpel opgezet, biedt een divers aantal digitale valuta aan en heeft een snelle customer service. In een rumoerige wereld van crypto, is het fijn om zo’n betrouwbare exchange te hebben

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.