Hoeveel verdien ik met beleggen?

Veel jongeren zien de waarde van een vroege start op de beurs niet in. Kun je ze dat kwalijk nemen? Niet echt, want het is lastig om vooraf te bepalen hoeveel rendement je gaat behalen. En bovendien is de kostenstructuur bij beleggen ook niet heel eenvoudig. Het is dus best lastig om te bepalen of beleggen iets voor jou is, als het zó complex blijkt om te berekenen hoeveel het je gaat opleveren. Ik heb goed nieuws voor je. Lees snel door!


We love tools

Er staat sinds kort een héle handige tool op de website van Brand New Day. Via deze tool kan jij zelf uitrekenen hoeveel geld je kunt verdienen met sparen, beleggen of een combinatie van deze twee. Op deze manier krijg je eenvoudig inzicht hoeveel jij kunt verdienen als je vandaag start met beleggen. Ik neem de tool stap voor stap met je door!


Stap 1. Beleggingsdoel

Beleggen zonder doel is als een schip die vaart zonder koers. Het is verstandig om een helder doel voor ogen te hebben waarom je belegt, omdat je op deze manier makkelijk een lange termijn focus kunt behouden. De tool geeft je keuzes uit vijf beleggingsdoelen (zie afbeelding). Klik op jouw doel en ga door naar de volgende stap.Stap 2. Startbedrag

In de volgende stap word je gevraagd je startbedrag in te voeren. Dit is het bedrag dat je gaat gebruiken om mee te starten op de beurs. Let op: beleg enkel met geld dat je kunt missen. Zo is het belangrijk dat je altijd een spaarbuffer achter de rug hebt waarmee je onvoorzienbare kosten mee kunt betalen. Als je een flinke spaarrekening hebt en je een bepaald bedrag daarvan kunt missen, kun je ervoor kiezen om hier je startbedrag van te maken.


Stap 3. Maandelijkse inleg

De volgende vraag is hoeveel je maandelijks bij wil storten. Indien je geen idee hebt wat je hier moet invullen, is het raadzaam om je inkomen en vaste lasten uit te schrijven. Is er een X bedrag dat je maandelijks overhoudt en/of kunt missen? Je kunt ervoor kiezen om een deel hiervan te beleggen. Zo bouw je maandelijks vermogen op. Let op: je kunt je inleg verliezen.


Stap 4. Ervaring

In de volgende stap geef je aan hoeveel ervaring je hebt met beleggen. Er zijn vier keuzes: 1) beginner, 2) ik weet een beetje, 3) ik weet er veel van en 4) ik ben een expert. Wel eerlijk invullen hè ;).


Stap 5. Risico-afbouw

Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: beleggen kent risico's. Sommige beleggingsinstrumenten brengen meer risico met zich mee dan andere. Aandelen worden over het algemeen beschouwd als risicovoller dan beleggingsfondsen en/of ETF's, omdat je bij deze producten meer gespreid investeert. Hoe ouder je wordt, hoe 'sneller' je je geld weer nodig hebt. Je kunt er daardoor voor kiezen om naarmate de einddatum dichterbij komt het risico van beleggen af te bouwen door de balans (qua risico) in je portfolio te veranderen. Heb je hier behoefte aan? Schuif dan het balkje naar rechts in stap 5.


Stap 6. Offensief versus Defensief

In de zesde stap kijken we naar de mate van risico die je bereid bent te lopen. Over het algemeen geldt bij beleggen: hoe hoger het risico, hoe hoger het rendement. Side-note: de kans op verlies wordt daarmee ook groter (want je loopt ten slotte meer risico). De één houdt ervan, de ander voelt zich er niet prettig bij. Defensief betekent dat je kiest voor weinig risico, terwijl je bij offensief aangeeft dat je wel van een risicootje houdt. Bepaal in deze stap hoeveel risico jij bereidt bent om te lopen op een schaal van ''zeer defensief'' tot ''zeer offensief''.


Vervolgens krijg je een indicatie van het bedrag dat je bij dit risicoprofiel kunt behalen over 20 jaar. De onderstaande afbeelding geeft een indicatie van een startbedrag van € 5000, een maandelijkse inleg van € 500 en een offensief profiel. Onderaan de afbeelding zie je het bedrag wat ik met beleggen kan verdienen bij drie verschillende scenario's: een verwachte, slechte en goede markt. Gemiddeld genomen zo'n € 209.000. Niet verkeerd, dacht ik zo! Let op: dit is uiteraard geen garantie. Je weet niet hoe het in de praktijk uitpakt. Echter, het brengt de impact van beleggen goed in kaart.Stap 7. Een overzicht van jouw proces

Klik gauw door, want stap zeven is echt een cadeautje! Je ontvangt een tabel die het verloop van jouw rendement in kaart brengt. Via een persoonlijk dashboard kan je spelen met de waardes van het startbedrag, je maandelijkse inleg en de mate van risico dat je bereidt bent te lopen. De tool brengt daarmee goed in kaart wat de impact is van een wijziging in startbedrag, maandelijkse inleg en/of risicoprofiel. Ben je overtuigd dat beleggen iets voor jou is? Dan open je met een klik op de roze knop een beleggersrekening bij Brand New Day.


Onderstaande afbeelding geeft het dashboard weer van het fictieve voorbeeld met de volgende waardes: startbedrag € 500, maandelijkse inleg € 500, looptijd 20 jaar en risicoprofiel 'offensief'.


Vond je dit artikel interessant en leer je graag meer over vermogensopbouw op de lange termijn? Lees dan ook 'Hoe bescherm je je vermogen tegen inflatie? of 'Beter sparen of beleggen?' op mijn blogpagina. Veel leesplezier!

 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers zo meer informatie te verschaffen omtrent beleggen. YoungTrader is géén officiële financiële dienstverlener. De content zoals gedeeld op de website en Instagram page bevatten in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.

32 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png