Indexbeleggen op een unieke, transparante manier

Indexbeleggen

Met indexbeleggen koop je niet aandelen van één bedrijf. Nee, je koopt als het ware een fractie van een ‘mandje’ vol met verschillende aandelen. De selectie van de bedrijven in het mandje wordt bepaald op basis van een thema. Zo kan het mandje aandelen bevatten van de meest toonaangevende bedrijven in een land (de Amsterdam Exchange Index, bestaande uit de aandelen van de Top 25 bedrijven in Nederland). Of het mandje focust zich op een ander thema, zoals bijvoorbeeld een sector, een beleggingscategorie of een bepaalde regio.

Wat maakt indexbeleggen zo interessant?

Er zijn een hoop voordelen verbonden aan indexbeleggen. Allereerst natuurlijk de spreiding: met één aankoop spreid je jouw inleg direct over meerdere bedrijven. Een methode waardoor je de risico’s direct verlaagt. Een ander belangrijk voordeel is de lage kosten die je betaalt. Als je alle aandelen uit het mandje stuk voor stuk zou moeten aanschaffen, zou je veel transactiekosten moeten betalen. Via indexbeleggen ontvang je met slechts één transactie een fractie van een groep aandelen. Ideaal!


Weging

De koers een index wordt vaak bepaald door het gewogen gemiddelde te nemen van alle koersen in het mandje. Dat klinkt een beetje vaag, maar wat ik daarmee bedoel is het volgende: bedrijf X en Y zitten allebei in het mandje. Bedrijf X is tien keer zo groot als bedrijf Y. Het betekent dat de koers van bedrijf X dan ook tien keer zo zwaar zal meewegen voor de koers van de index, in relatie tot de koers van bedrijf Y.

Er wordt soms ook wel gesproken over dat een index ‘de markt’ weerspiegelt, omdat de koers van een index precies de markt volgt. Bedrijven die groter zijn tellen zwaarder mee. Wist je bijvoorbeeld dat 48% van de AEX wordt bepaald door de vier bedrijven ASML, Shell, Unilever en Adyen? Enkel omdat deze de grootste marktkapitalisatie binnen de AEX hebben.


InDelta Indexbeleggen

InDelta is een aanbieder van indexfondsen die ernaar streeft om indexbeleggen voor iedereen toegankelijker te maken. Met YoungTrader streef ik eenzelfde soort doel na, waardoor ik InDelta een interessante partij vond om verder te onderzoeken. Ik ging in gesprek met Jan-Jaap Surie en Matthijs Vernooij van InDelta en onderzocht de voordelen van indexbeleggen bij InDelta.

<!-- Beginn https://www.financeads.net/-Code --><a href="https://www.financeads.net/tc.php?t=43829C357467958T" target="_blank">Textlink - Homepage</a><img src="https://www.financeads.net/tb.php?t=43829V357467958T" alt="" border="0" width="0" height="0"><!-- Ende https://www.financeads.net/-Code -->

Gelijk-gewogen

Het unieke aan de indexfondsen van InDelta is dat de koers wordt bepaald op basis van een gelijk-gewogen gemiddelde. Aandelen in de indexfondsen tellen dus ieder even zwaar mee. Op deze manier worden risico’s gelijk gespreid en zal de koers van het indexfonds minder afhankelijke zijn van één of enkele bedrijven. Verder zijn de fondsen wereldwijd gespreid, waardoor indexbeleggers toegang hebben tot alle regio’s én beleggingscategorieën. In onderstaande afbeelding wordt duidelijk rondom welke thema's de fondsen zijn samengesteld. Als je rechts kijkt, zie je het jaarlijks behaalde rendement. Petje af om te zien dat slechts één fonds in het afgelopen jaar een negatief rendement heeft behaald. Het wordt al gauw duidelijk dat de positieve rendementen van het afgelopen jaar daar zwaar tegen opwegen. Dat belooft veel goeds, alhoewel het wel van belang is te realiseren dat resultaten van het verleden geen garantie vormen voor het heden. ;)Profielkeuzes

Bij InDelta kan je kiezen tussen drie type profielen: offensief, neutraal of defensief. Wanneer je een rekening opent, kun je aangeven welk profiel je wilt nastreven met jouw vermogen. InDelta heeft een mooie voorselectie tussen de negen indexfondsen gemaakt passend bij ieder profiel. Vind jij dit niet prettig en wil je liever zelf aan de knoppen draaien? Geen probleem, jij bepaalt welk bedrag je in welk type fonds investeert en zo kan je ook geheel je eigen profiel samenstellen als je dat liever hebt. Douze points voor InDelta wat betreft gebruiksgemak!


Indexfondsen InDelta

Kosten

Je kunt rendement an sich niet beoordelen, zonder het kostenaspect te hebben bekeken. Kosten hebben een effect op jouw netto-rendement en zijn dus erg belangrijk. Hoe lager de kosten, hoe meer vermogen jij kunt opbouwen. Hoe zit het met de kosten bij InDelta?


Transparantie is een van de kernwaarden van InDelta. Om die reden zijn ze super transparant over de kosten die je betaalt als belegger. Handig, want dan kunnen wij die eenvoudig analyseren. Er zijn twee kosten die je moet betalen om te beleggen in de indexfondsen:

  • Beheerkosten: een vergoeding voor de dienstverlening door InDelta

  • Overige fondskosten: kosten die worden gemaakt om het beleggingsbeleid uit te kunnen voeren, dus om bijvoorbeeld aandelen te aan- en verkopen voor het samenstellen van de indexfondsen en om dividendlekkage te voorkomen.

Het levert een totaal kostenplaatje van 0.57% op, wat een aanzienlijk goede prijs is. Over het algemeen rekenen aanbieders vaak nog aan- en verkoopkosten en/of een service-fee bovenop. Bij InDelta zijn deze kosten dus gratis, waardoor de totale kosten laag blijven. Als je bedragen stort, opneemt of jouw portefeuille wijzigt betaal je dus niets. De beheerkosten van 0.57% worden dagelijks verrekend in de koers van de indexfondsen.


Diensten InDelta

Naast indexbeleggen biedt InDelta meer services aan. Je kunt beheerd laten beleggen, waarbij je het indexbeleggen uit handen geeft aan de vermogensbeheerders. Verder kan je een kinderrekening en een zakelijke rekening openen. Er is dus veel mogelijk, maar dat is ook wat InDelta nastreeft met de missie ‘beleggen voor iedereen eenvoudig en toegankelijk maken’.

Gebruiksvriendelijk

Als laatste check heb ik tijdens het interview gevraagd of ik de webomgeving even mocht bekijken. Ik vind het persoonlijk erg belangrijk dat een platform een fijne user interface heeft, zodat je eenvoudig kunt navigeren en beheren. Ik was erg enthousiast. over de webomgeving van InDelta. et design heeft een typisch ‘less is more’ karakter, waardoor het eenvoudig te volgen is voor beginners. Verder ontdekte ik dat InDelta geen minimum inleg rekent om te starten met investeren, waardoor je met een paar euro’s al van start kunt gaan en/of maandelijks kunt inleggen. Ideaal voor de jonge belegger, die vaak nog een studentikoze spaarrekening heeft.


Lang verhaal kort

Ik ben overtuigd. InDelta is een aantrekkelijke partij voor indexbeleggen. Ze bieden veilige, transparante indexfondsen aan die toegang geven tot alle regio’s en beleggingscategorieen wereldwijd. Beleggen is eenvoudig door de toegankelijke webomgeving en flexibiliteit in het kiezen van je profiel. Als kers op de taart kan je alles automatisch instellen zodat je periodiek investeert terwijl je er geen omkijken naar hebt.Wil jij meer weten over indexbeleggen bij InDelta? Klik op de banner en ontdek het zelf!


Disclaimer: Beleggen kent risico's.


500 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png