Waarom je wilt indexbeleggen!

Zelfs de luie belegger kan het!

Indexbeleggen wordt ook wel passief beleggen genoemd, omdat jij als belegger er niet zoveel effort in hoeft te steken. Met indexbeleggen koop je niet één type aandeel, nee, je koopt een index. Dit is een mandje vol aandelen dat zich focust op een bepaald onderwerp. Het mandje bevat bijvoorbeeld aandelen van de meest toonaangevende bedrijven in een land (je kent hem wel, de AEX). Het kan ook dat het mandje zich focust op een ander onderwerp, zoals innovatie, IT, opkomende markten, robotica etc. You name it - er bestaat vast al een index voor.


Wat maakt indexbeleggen zo ideaal voor de jonge, onervaren belegger?

1. Risico ten opzichte van aandelen. Met indexbeleggen koop je dus een mandje aandelen. Ten opzichte van het kopen van losse aandelen loop je door te beleggen in een indexfondsen veel minder risico, gezien jouw inleg direct wordt verspreid over meerdere bedrijven.

Indexbeleggen - companies

2. Risico ten opzichte van actief beheerd beleggen. Het mandje aandelen bij een indexfonds is van te voren vastgesteld. De inhoud blijft zoals die is, zowel als koersen stijgen en als koersen dalen. Bij een actief beheerd fonds (een beleggingsfonds) werkt dit anders; de fondsmanager beslist welke aandelen er in het mandje zitten en kan dit ten alle tijden wijzigen. De fondsmanager probeert een zo hoog rendement te behalen door op de juiste momenten in- of uit bepaalde aandelen te stappen. Klinkt goed, maar schijn bedriegt! De fondsmanager moet dan namelijk wel weten wanneer het juiste in- of uitstap moment is, terwijl hij/zij de beurs niet kan voorspellen. Uitstappen gebeurt vaak pas als de koers al is gedaald en instappen wanneer een aandeel al een tijdje stijgt. Met andere woorden, bij een verkeerde timing verlies je tweemaal. Bij indexfondsen speelt verkeerde timing geen rol!3. Kosten. Met indexbeleggen bespaar jij op transactiekosten, want je koop ten slotte in een keer één mandje vol aandelen. Imagine de transactiekosten als je al die aandelen één voor één moest kopen. Ook bespaar je kosten, omdat je geen management-fee hoeft te betalen aan een fondsmanager. Bij actief beheerde fondsen is dit wel het geval. Op de lange termijn maakt dit een groot verschil!


4. Rendement. Zoals hierboven beschreven bespaar je dus met indexbeleggen kosten in vergelijking met een actief beheerd fonds. Lagere kosten = meer rendement voor jou. Het rendement dat jij in een jaar behaald met indexbeleggen wordt ieder jaar herbelegd. Het jaar erop haal je dan weer rendement over dit rendement (lees: artikel rente-op-rente effect). Hoe hoger deze rendementen, hoe groter het winstgevende effect op de lange termijn.


5. Beleggingshorizon. Indexfondsen zijn dus long term champions! Vergelijk het rente-op-rente effect met een sneeuwbal die je van boven naar beneden laat rollen. Hoe groter de berg, hoe meer sneeuw de sneeuwbal kan vangen. Met andere woorden, hoe eerder jij begint met investeren in een indexfonds, hoe meer ruimte het heeft om geld voor jou te verdienen via het rente-op-rente effect. Dit maakt indexbeleggen zo ideaal voor de jonge belegger, die nog een lange beleggingshorizon voor zich heeft.

Indexfondsen are long term champions!

Helpende hand nodig?

Lang verhaal kort, als jonge belegger wil jij indexbeleggen! Heb jij daarbij een helpende hand nodig?


BRAND NEW DAY

Brand New Day is een partij die ik 100% zou aanraden als coach. Het is een hippe, jonge bank die veel af weet van indexbeleggen. Deze partij is voor jou al op onderzoek uitgegaan naar de meest interessante indexfondsen, zodat jij als belegger enkel hoeft te kiezen in welk fonds jij wilt investeren. Snel, eenvoudig en betrouwbaar. Houden we van!


Nieuwsgierig? Check dan de website, alleen het webdesign zal je al overtuigen haha! Bonus: op de website vind je een handige rendement-rekentool. Vul in hoe lang jij van plan bent jouw beleggingen aan te houden, hoe vaak per maand jij wilt bijstorten en bereken zo hoeveel rendement jij mag verwachten. Handig!Binckbank FUNDCOACH

Naast BRAND NEW DAY zou ik ook aanraden om te index-beleggen via Binckbank Fundcoach. Dit is een service die de Binckbank aanbiedt, naast haar zelf beleggen rekeningen. Via de Fundcoach kan jij periodiek met kleine bedragen beleggen in, waarbij je géén transactiekosten betaalt over deze periodieke inleg. Ja, dat lees jij goed! Meer weten? Check dan dit informatiepakket! 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers zo meer informatie te verschaffen omtrent beleggen. YoungTrader is géén officiële financiële dienstverlener. De content zoals gedeeld op de website en Instagram page bevatten in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.


930 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png