Wat maakt indexbeleggen zo fijn?

Zelfs de luie belegger kan het!

Indexbeleggen wordt ook wel passief beleggen genoemd, omdat jij als belegger er niet zoveel effort in hoeft te steken. Met indexbeleggen koop je niet één type aandeel, nee, je koopt een index. Dit is een mandje vol aandelen dat zich focust op een bepaald onderwerp. Het mandje bevat bijvoorbeeld aandelen van de meest toonaangevende bedrijven in een land (je kent hem wel, de AEX). Het kan ook dat het mandje zich focust op een ander onderwerp, zoals innovatie, IT, opkomende markten, robotica etc. You name it – er bestaat vast al een index voor.

Wat maakt indexbeleggen zo ideaal voor de jonge, onervaren belegger?

1. Risico ten opzichte van aandelen

Met indexbeleggen koop je een mandje aandelen. Ten opzichte van het kopen van losse aandelen loop je door te beleggen in een indexfondsen veel minder risico, gezien jouw inleg direct wordt verspreid over meerdere bedrijven. Zo pas je dus optimaal spreiding toe aan je portfolio.

budget

2. Risico ten opzichte van actief beheerd beleggen

Het mandje aandelen bij een indexfonds is van te voren vastgesteld. De inhoud blijft zoals die is, zowel als koersen stijgen en als koersen dalen. Bij een actief beheerd fonds (een beleggingsfonds) werkt dit anders; de fondsmanager beslist welke aandelen er in het mandje zitten en kan dit ten alle tijden wijzigen. Defondsmanager probeert een zo hoog rendement te behalen door op de juiste momenten in- of uit bepaalde aandelen te stappen. Klinkt goed, maar schijn bedriegt! De fondsmanager moet dan namelijk wel weten wanneer het juiste in- of uitstap moment is, terwijl hij/zij de beurs niet kan voorspellen. Uitstappen gebeurt vaak pas als de koers al is gedaald en instappen wanneer een aandeel al een tijdje stijgt. Met andere woorden, bij een verkeerde timing verlies je tweemaal. Bij indexfondsen speelt verkeerde timing geen rol!

3. Kosten

Met indexbeleggen bespaar jij op transactiekosten, want je koop ten slotte in een keer één mandje vol aandelen. Imagine de transactiekosten als je al die aandelen één voor één moest kopen. Ook bespaar je kosten, omdat je geen management-fee hoeft te betalen aan een fondsmanager. Bij actief beheerde fondsen is dit wel het geval. Op de lange termijn maakt dit eengroot verschil!

4. Rendement

Zoals hierboven beschreven bespaar je dus met indexbeleggen kosten in vergelijking met een actief beheerd fonds. Lagere kosten = meer rendement voor jou. Het rendement dat jij in een jaar behaald met indexbeleggen wordt ieder jaar herbelegd. Het jaar erop haal je dan weer rendement over dit rendement (lees: artikel rente-op-rente effect). Hoe hoger deze rendementen, hoe groter het winstgevende effect op de lange termijn.

indexbeleggen_uitrekenen

Indexfondsen zijn long term champions.

5. Beleggingshorizon

Indexfondsen zijn dus long term champions! Vergelijk het rente-op-rente effect met een sneeuwbal die je van boven naar beneden laat rollen. Hoe groter de berg, hoe meer sneeuw de sneeuwbal kan vangen. Met andere woorden, hoe eerder jij begint met investeren in een indexfonds, hoe meer ruimte het heeft om geld voor jou te verdienen via het rente-op-rente effect. Dit maakt indexbeleggen zo ideaal voor de jonge belegger, die nog een lange beleggingshorizon voor zich heeft.

De kern van de zaak

Veel beleggers kiezen voor indexbeleggen. En dat is niet voor niks! Indexbeleggen is relatief eenvoudig en kost je weinig tijd. Daarnaast kan je door middel van indexbeleggen veel spreiding in je portfolio toepassen, omdat je met één aankoop direct spreidt over verschillende bedrijven.

Brand New Day

Beleggen met een focus op de lange termijn? Brand New Day is een jonge bank die verschillende beleggersrekeningen aanbiedt. Zo kan je een rekening openen om te sparen, om te beleggen en/of beleggen voor je pensioen. Ontdek welke rekening het beste bij je past.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.