Indexbeleggen: zelf beslissen versus een modelportefeuille

Indexbeleggen; een uitkomst voor de belegger die risico nemen maar spannend vindt. Met indexbeleggen investeer je niet in één aandeel, maar in een aantal aandelen tegelijkertijd. Een index bestaat namelijk uit een specifieke groep aandelen of obligaties.


Je hebt vast wel eens gehoord van de AEX: de Amsterdam Stock Exchange. Deze index bestaat uit alle aandelen afkomstig van de top 25 grootste bedrijven in Nederland. Deze selectie is variabel, want het komt soms voor dat een nieuw bedrijf hard is gegroeid en daardoor wordt toegevoegd aan de top 25 grootste bedrijven. Een ander bedrijf, dat niet langer groot genoeg is, wordt er dan uit gekickt. Zo verandert de samenstelling van de AEX op zijn tijd.


ETF of indexfonds

Een voordeel van indexbeleggen is dat je met één investering direct spreiding toepast, waardoor je de risico’s managet. Een eventueel nadeel van indexbeleggen - het is maar net wat je zelf prettig vindt - is dat je een gemiddeld resultaat behaalt. Jouw rendement is namelijk gebaseerd op het gemiddelde rendement van alle aandelen in de groep.

aex stock market beleggen

Als je beslist te gaan indexbeleggen, kom je voor de volgende vraag te staan: er bestaan zo veel verschillende indices, hoe weet je welke bij je past? Je kunt in indices investeren enerzijds via indexfondsen (fondsen beheerd door een aanbieder), anderzijds via ETFs (mandjes met aandelen die vrij verhandelbaar zijn op de beurs).


Hoe weet je welke vorm bij jou past?

Welke aandelen en/of obligaties zich er in een ETF bevinden, ontdek je via de online omgeving van je broker. Als je naar de ETF gaat, kan je klikken op 'samenstelling' om te ontdekken welke industrieën er in een ETF zitten. Hoe meer spreiding over verschillende industrieën, hoe lager het risico. Zo bestaan er ook ETFs die aandelen bevatten uit één specifieke industrie, dan loop je direct meer risico.


Het alternatief is dat je gaat investeren in indexfondsen, die worden aangeboden door een partij. Als voorbeeld bespreken we de indexfondsen van Brand New Day De indexfondsen van Brand New Day bestaan uit aandelen of obligaties. Onderstaande afbeelding laat een overzicht zien van de aandelen indexfondsen die Brand New Day aanbiedt.


Als we kijken naar de titels van de indexfondsen zien we dat de geografische focus als factor meespeelt. De eerste twee fondsen bestaan uit aandelen van bedrijven verspreid over de hele wereld, terwijl de overige fondsen zich focussen op een groep aandelen verspreid over een specifiek werelddeel. Je mag zelf beslissen hoeveel geld je in ieder indexfonds wil investeren. Op deze manier draai je zelf aan de knoppen wat betreft het risico niveau dat je wil lopen.


brand new day modelportfolio

Modelportefeuille

Vind je het alsnog lastig om zelf een portfolio aan indexfondsen samen te stellen? Begrijpelijk, het is ook ingewikkeld. Om het je makkelijk te maken kan je ook altijd nog besluiten te investeren volgens een modelportefeuille: een voorgeselecteerd portefeuille op basis van het risiconiveau. Het enige wat je dan hoeft te doen is aan te geven of je veel, gemiddeld of weinig risico wil lopen. Op basis van dat gegeven kies je een modelportefeuille uit. Zo simpel kan het. zijn!


Hoe werkt dat dan?

Als je veel risico wil lopen, ben je een offensieve belegger. Liever wat minder risico? Dan ben je een typische defensieve belegger. Hoe weet je dat van jezelf? De onderstaande tabel kan je daarbij helpen. In de bovenste rij zie je het aantal jaren dat jouw beleggingshorizon telt, oftewel hoeveel jaren verwacht jij dat je investering in de indexfondsen zal blijven zitten. In de tweede rij zien we het bijpassende risiconiveau. Als je je geld over 4 jaar al nodig hebt, wil je er weinig risico mee lopen. Je wil ten slotte niet dat er net een flinke koersdaling is geweest, als je je geld uit de indexfondsen wil halen. Ben je van plan je geld de komende twintig jaar niet nodig te hebben? Dan kan je best wat meer risico lopen. Tijd is je beste vriend als het om beleggen gaat. Zo selecteer je op basis van je beleggingshorizon en risicoprofiel het type modelportefeuille waar je in wil investeren.


Brand New Day biedt vijf modellen aan, die zichtbaar zijn in de bovenstaande tabel. Wees je ervan bewust dat de bovenstaande tabel laat zien in hoeverre de modelportefeuilles zijn opgebouwd uit indexfondsen waar aandelen in zitten versus indexfondsen waar obligaties in zitten. Ondanks dat de tabel suggereert alsof je direct in aandelen of obligaties investeert, doe je dit dus indirect via indexfondsen.


Voor ieder wat wils

Het mooie aan beleggen is dat er voor ieder wat mogelijk is. Er is een schaal van veel risico tot weinig risico, waar verschillende producten en strategieën de mogelijkheid geven om aan de knoppen te draaien. Ga na voor jezelf hoe lang jouw beleggingshorizon is, in hoeverre je je prettig voelt bij het nemen van risico en wat voor een vorm van beleggen daarbij past. Beleg vervolgens enkel met geld dat je kan missen en daarna is het een kwestie van geduld. Sit back, relax & make money!


Meer informatie ontvangen over de beleggingsmogelijkheden van Brand New Day?


 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers zo meer informatie te verschaffen omtrent beleggen. YoungTrader is géén officiële financiële dienstverlener. De content zoals gedeeld op de website en Instagram page bevatten in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.


160 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png