Investeren in cryptocurrencies via de beurs

De Bitcoin exchange-traded fund (ETF) maakte zijn debuut in de VS op 19 oktober 2021. Het was een groots moment voor de cryptocurrency-industrie. Deze ETF werd aangeboden door ProShares en wordt vandaag de dag verhandeld onder het symbool BITO. Beleggers kunnen via deze ETF indirect investeren in Bitcoin, zonder daar een digitale portemonnee voor nodig te hebben.


De Bitcoin-ETF van Proshares heeft inmiddels al meer dan 1 miljard dollar aan activa onder beheer. Het is daarmee een van de snelst groeiende ETF's aller tijden geweest. In dit blog bespreek ik hoe een Bitcoin ETF werkt, wat de voor- en nadelen zijn en wat de vooruitzichten ervan zijn.Wat is een Bitcoin ETF? 

Een Bitcoin ETF is een exchange traded fund die de koers van Bitcoin volgt. Bitcoin ETF's hebben eenzelfde structuur als typische ETF's. Het zijn beleggingsfondsen die de prijs van een onderliggende waarde of index nabootsen, net zoals de bekende S&P 500 dat doet. Beleggers die de voorkeur geven aan ETF's doen dit omdat ze kunnen beleggen in een mandje van effecten of andere beleggingen, waartoe ze anders misschien geen directe toegang hebben. In het geval van Bitcoin ETF's, investeer je niet in Bitcoin zelf. Je investeert in een mandje met bedrijven, waarvan de bedrijfsvoering gerelateerd is aan de Bitcoin. Bijvoorbeeld, een bedrijf dat de handel in Bitcoin mogelijk maakt voor haar klanten.


De geschiedenis van Bitcoin ETF's gaat gepaard met afwijzingen door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), die als taak heeft beleggers te beschermen. De eerste aanvraag voor een Bitcoin ETF kwam in juli 2013, maar werd vier jaar later officieel afgewezen. In februari 2021 werd in Canada voor het eerst een Bitcoin ETF's goedgekeurd, wat heeft geleid tot de Purpose Bitcoin ETF. Dit beleggingsproduct kun je verhandelend onder het sticker symbool: BTCC.


Hoe werken Bitcoin ETF's?

Bitcoin ETF's zijn exchange-traded funds. Deze ETF's volgen de prijs van Bitcoin, zodat beleggers indirect kunnen investeren in Bitcoin, zonder dat ze zelf Bitcoin bezitten. Wanneer de waarde van Bitcoin stijgt en daalt, zou de koers van de ETF overeenkomstig moeten stijgen en dalen. Voor een ETF kan een intrinsieke waarde worden berekend die de waarde van de bezittingen van het fonds weergeeft. Maar omdat ETF's vrij verhandeld worden op een beurs, net als aandelen, kan hun prijsstelling afwijken van de intrinsieke waarde - wat in dit geval de waarde van Bitcoin is. Als de prijs hoger ligt dan de intrinsieke waarde, wordt de ETF met een premie verhandeld. Indien de prijs lager wordt verhandeld dan de intrinsieke waarde, dan zeg je dat de ETF met korting wordt verhandeld. Als belegger kun je hier dus je voordeel op mee pakken!Waarom Bitcoin ETF's?

1. Gemak. Het voordeel van een Bitcoin ETF is dat je indirect kan investeren in cryptocurrencies via je gebruikelijke beleggersrekening. Je hoeft er dus niet apart een account bij een crypto-exchange voor aan te maken. Vind je de volatiliteit van cryptocurrencies maar spannend? Dan bieden Bitcoin ETF's de kans om toch kennis te maken met deze wereld, zonder dat je crypto hoeft aan te kopen. Het investeren in cryptocurrencies vergt namelijk redelijk wat inspanning. Je moet leren hoe een exchange werkt en hoe je je crypto veilig opslaat. Als je hier geen tijd voor hebt, is het beleggen in een Bitcoin ETF een mooie tussenoplossing.


2. Verordening. Bitcoin ETF zijn ook een uitkomst voor Institutionele beleggers, die vaak gebonden zijn aan specifieke regels die hen verbieden om in Bitcoin te investeren. In een door de SEC goedgekeurd beleggingsproduct - zoals een Bitcoin ETF - kunnen ze wel investeren.


3. Diversificatie. De markt van cryptocurrencies is net als de aandelenmarkt gevoelig voor externe factoren. Als er iets in de wereld gebeurt, kunnen de aandelen- en cryptomarkt verschillend van elkaar reageren. Door een ETF op te nemen in je portfolio die afhangt van de performance van Bitcoin, pas je diversificatie toe.


4. Liquiditeit. Het toegankelijker maken van de cryptomarkt, door middel van Bitcoin ETF's, kan ervoor zorgen dat het imago van cryptocurrencies verbetert. Op de lange termijn kan dit zorgen voor meer liquiditeit op de cryptomarkt. Het zal ten goede zijn van de crypto-markt als de massa toetreed, omdat er dan meer handelsvolume is. Dit handelsvolume zal de volatiliteit van de crypto-markt kunnen stabiliseren.
Bekende Bitcoin ETF's

1. Evolve Bitcoin ETF (EBIT). Met EBIT bedoel ik in dit geval geen 'Earning before Interest en Taxes'. Nee, EBIT is een Canadese ETF die in februari 2021 werd gelijst aan de beurs. EBIT maakte deel uit van de eerste golf ETF's die ooit wereldwijd door een toezichthouder werden goedgekeurd, en had dus het voordeel van de pionier, althans in Canada.


2. Purpose Bitcoin ETF (BTCC). Purpose Bitcoin is een andere Canadese Bitcoin ETF. Als een van de eerste wereldwijd goedgekeurde ETF's kreeg BTCC veel media-aandacht voor zijn lancering. In totaal heeft de Purpose Bitcoin ETF meer dan 31.000 bitcoin in beheer voor hun klanten.


Toekomst van Bitcoin ETF's

De Bitcoin ETF wint populariteit en in de toekomst verwacht de beurs er dan ook meer te verwelkomen. Veel bestaande aanbieders staan in de rij in afwachting van goedkeuring voor hun eigen Bitcoin ETF's, waaronder VanEck, WisdomTree, Amplify en Global X. Een paar andere bedrijven, zoals Invesco, proberen ook ETF's te introduceren die beleggen in een gediversifieerde groep van Bitcoin-gerelateerde activa.


Bitcoin ETF versus Bitcoin

Bitcoin-ETF's zijn een grote sprong in de richting van crypto-adoptie door de massa, hoewel het niet voor alle beleggers de voorkeur verdient. Hoewel het veelbelovend lijkt als beleggingsoptie, bevindt de Bitcoin ETF-markt zich nog in de beginfase en zal deze zich zeker verder ontwikkelen.

Daarentegen is de cryptomarkt zelf al verder in ontwikkeling. Als deze markt in de toekomst groeit, zal het effect van deze groei via Bitcoin ETF's gestager zijn.


Het is goed om te onthouden dat investeren in Bitcoin-ETF's net als investeren in Bitcoin zelf risico's met zich mee brengt. Eigenlijk hangt het dus vooral af van je eigen voorkeur. Indien je liever direct Bitcoin wil bezitten, dan kun je deze in slechts een paar stappen aankomen via exchanges zoals Bybit. ByBit biedt een uitgebreid referral programma. Dit houdt in dat je met een linkje je vrienden kunt uitnodigen om ook te handelen via ByBit. Het referral programma van ByBit werkt als volgt: Give $20, Get $20: Refer, Earn, Repeat. Als een vriend jouw code gebruikt, ontvang jullie allebei 20 dollar op je ByBit account. En het goede nieuws? Dit geldt voor elke keer als iemand je code gebruikt. Je verdiende commissies vind je terug in het 'reward' centrum.


Onderstaande video toont aan hoe je Bitcoin kan kopen via het platform van ByBit.


 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers meer informatie te verschaffen over specifieke topics binnen de financiële markten. YoungTrader is géén financiële dienstverlener. De content bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.67 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png