Wat zijn de kosten van beleggen in 2021?

Kosten net zo belangrijk als rendement

Je hoort beleggers vaak over het rendement dat beleggen oplevert, maar what about the costs? Kosten zijn echt net zo belangrijk als het rendement dat je behaalt, omdat de kosten namelijk het netto rendement bepalen. Welke kosten moet je dan rekening mee houden als jonge belegger?


1. Service-fee

Sommige brokers rekenen een maandelijkse service-fee aan hun klanten. De naam zegt het al: je betaalt dan een maandelijks bedrag voor de services die de broker aan jou levert. Het is nuttig om te controleren hoe hoog de service-fee is die een broker rekent, alvorens je een rekening opent.


2. Variabele transactiekosten

Elke keer als jij een transactie op de beurs uitvoert moet je transactiekosten betalen. Transactiekosten zijn opgesplitst in twee categorieën: variabele en vaste transactiekosten. De variabele transactiekosten zijn even hoog als een percentage over het totale orderbedrag. Hoe hoog dit percentage is hangt ook af van de broker waar je bij belegt. Vaak bedragen de variabele transactiekosten rond de 0,10-0,15%. Laat je er niet door misleiden dat dit weinig lijkt.. Als je veel handelt kan dit lage percentage al gauw leiden tot veel kosten.


3. Vaste transactiekosten

Naast de variabele transactiekosten betaal je dus ook een minimumbedrag aan transactiekosten bij elke order die je uitvoert. De vaste transactiekosten verschillen ook per broker.. vaak flink ook. Zo rekent Binckbank een minimum van €8 aan transactiekosten, DEGIRO rekent voor aandelen uit de AEX €2 aan transactiekosten en betaal je voor marktorders bij BUX Zero €1 aan vaste transactiekosten.


4. Product kosten

Naast de kosten die je aan jouw broker moet betalen, zijn er vaak ook kosten verbonden aan het type beleggingsproduct dat je aan schaft. In de onderstaande sectie leg ik per beleggingsproduct uit met welke extra kosten je rekening moet houden.

  • Aandelen. Geen extra kosten.

  • Fondsen. Een fonds rekent fondskosten en additionele transactiekosten. Fondskosten zijn kosten voor het beheer en management van een beleggingsfonds. Additionele transactiekosten zijn de transactiekosten die het fonds maakt om aandelen op te nemen in het fonds. Deze kosten komen dus bovenop de transactiekosten die jij betaalt om het fonds aan te schaffen. Het goede nieuws? Beide kostenposten zijn al verwerkt in de koers van het fonds. Je merkt dus niet dat je ze betaalt, maar het is wel goed om je ervan bewust te zijn.

  • ETF's . ETFs rekenen net als fondsen ook beheerkosten. Over het algemeen zijn de beheerkosten van ETFs aanzienlijk lager dan die van een fonds, omdat er namelijk geen fondsmanager bestaat die een vergoeding moet ontvangen. Door de lagere kosten van ETF's is dit type beleggingsproduct vaak populairder bij beleggers dan fondsen.

  • Opties en futures. Voor opties en futures te (ver)kopen betaal je hogere transactiekosten dan aandelen, fondsen of ETFs (ver)koopt. Verder bestaan er nog meer productkosten voor derivaten, zoals de zogeheten spread-kosten en de waarborgsom. Het zijn lastige producten die meer weggelegd zijn voor financiële experts met veel ervaring. Als je wilt beleggen in een future of optie, zou ik eerst meer kennis verzamelen over deze type beleggingsproducten.

5. Valutakosten

Als je buitenlandse aandelen wilt (ver)kopen, moet je rekening houden met valutakosten. Omdat je deze aandelen aanschaft met een andere valuta dan euro's, zal je eerst buitenlandse munteenheden moeten aanschaffen. En dat kost geld.. je voert namelijk een transactie uit en daar betaal je dus transactiekosten voor.


Hoeveel vreemde valuta je zal ontvangen hangt af van de wisselkoers die op dat moment geldt, dus ook daar kan je geld verliezen. Sommige brokers bieden tools die automatisch de juiste buitenlandse munteenheden voor jou aanschaffen. Zo biedt DEGIRO de tool AutoFX aan. Let er wel op dat het gebruiken van deze tool ook geld kost, namelijk 0,10% van je orderbedrag. Deze kosten worden echter verwerkt in de aan- en verkoopprijs.


Vind jij het lastig te volgen?

Beleggen voor Dummies legt alle kosten van beleggen haarfijn uit!

Beleggen klinkt nu wel erg duur....

No worries, het doel van beleggen is om jouw vermogen te laten groeien. Er zouden niet zó veel mensen beleggen als het enkel geld zou kosten. De kans is groot dat jij een rendement behaalt dat groter is dan de kosten die je maakt tijdens het beleggen. Een must hiervoor is dat je niet té veel handelt. Gun je beleggingen de tijd om gestaag te groeien op de lange termijn.


Voorbeeld graag!

Het zijn best veel kosten, dus laat ik er eens een rekenvoorbeeld bij halen zodat de boel een beetje overzichtelijk blijft. Het rekenvoorbeeld hieronder heeft betrekking op het basispakket van Binckbank (ik heb dit pakket bij Binckbank, dus vandaar).


In het voorbeeld worden de jaarlijkse kosten weergegeven van een fictieve belegger met €50.000 aan vermogen die jaarlijks een rendement behaalt van 4% (gebruikelijk voor een gemiddeld risicoprofiel). Let erop dat dit voorbeeld dus geldt voor het basispakket van Binckbank. Het kostenplaatje hangt af van de broker én het beleggers-pakket. Wil jij de kosten per broker eenvoudig vergelijken? Gebruik dan de volgende tool: Vergelijk brokers

Green Binckbank

Disclaimer: Beleggen kent risico's, lees je in over een product!

Bron: Binck.nl (2020), veb.net (2020), Tarievenoverzicht DEGIRO (2021).


 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers zo meer informatie te verschaffen omtrent beleggen. YoungTrader is géén officiële financiële dienstverlener. De content zoals gedeeld op de website en Instagram page bevatten in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.

169 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png