Leren investeren met Eva de Mol

Dr. Eva de Mol is investeerder in technologie start-ups als founding partner van CapitalT. Tevens is zij columniste bij de Quote en EvaJinek. Eva praat graag over investeren, ondernemen, groei, diversity & inclusion en tech! YoungTrader kreeg de eer om Eva te interviewen.


In een notendop, wie is Eva de Mol? Op dit moment ben ik investeerder in technologie start-ups, maar ik ben mijn carrière gestart als wetenschapper. Ik heb veel onderzoek gedaan naar ondernemersteams en ben op die manier bevlogen geraakt door het ondernemen. Daarnaast investeer ik ook privé, in beurs-genoteerde bedrijven, als angel-investor, of in bedrijven die ik gewoon heel gaaf vind zoals SpaceX. Thuis heb ik drie kids waarvan de jongste 6 maanden is, dus de chaos is compleet 😉. Last but no least, ik ben columniste bij de Quote, heb ik voor het platform van EvaJinek veel geschreven en zit ik in de board van een aantal bedrijven.

Je hebt een PHD in Business Administration and Management. Hoe ben je uiteindelijk in de techsector beland? Ik ben gepromoveerd op Berkeley in San Francisco. Daar raakte ik geïnspireerd in technologie en het ondernemerschap. Innovatie gaat daar zo snel, ik voelde echt een enorme drive en passie om daar deel uit van te mogen maken. Dat ik nu zelf investeerder ben en boven op die innovatie zit is echt een droom. Ik had 10 jaar geleden niet verwacht dat ik in SpaceX van Elon Musk zou investeren.

Je bent co-founder van CapitalT, kun je hier kort wat meer over vertellen?

CapitalT is een durfkapitaalfonds. We investeren hoog-risico kapitaal in technology start-ups in de vroege fase. We zijn vaak de eerste professionele investeerder aan boord en supporten bedrijven met internationaal schalen.


Hoe selecteert CapitalT de start-ups die worden opgenomen in het fonds? Worden hier speciale criteria voor gehanteerd? We investeren in software technologie, in educatie, klimaat, future of work en web3 applicaties. Het is belangrijk hoe groot de markt is waar het product van een bedrijf een oplossing voor biedt. En natuurlijk moet er een geweldig team zijn. Het team is voor ons altijd bepalend voor de investering. We gebruiken een team assessment, gebaseerd op mijn PhD onderzoek, om de teamleden te analyseren en om zo een duidelijk beeld te krijgen van het team.


Jullie staan voor Diversity & Inclusion. Hoe ervaar je de huidige mate van D&I binnen de techsector? Helaas is het armoedig gesteld met D&I in tech. Slechts 2% van alle venture capital financiering gaat naar vrouwelijke ondernemers en ook zijn er heel weinig vrouwelijke investeerders. Dat kan dus echt een stuk beter. We hebben zelf geen D&I doelstellingen, toch hebben we een hele diverse portfolio; we investeren simpelweg in de beste ondernemers.

Investeren in start-ups brengt risico's met zich mee. Is het ook wel eens misgegaan met een bedrijf in jullie fonds? Hebben jullie kunnen ontdekken waar het aan lag? Natuurlijk. Er is altijd wel een investering die niet zo lekker loopt. Ik heb nu in zo’n 20 start-ups geïnvesteerd, statistisch gezien zullen er maar een paar daarvan het echt goed gaan doen, dus dat is zeker iets waar je rekening mee moet houden. Dat is natuurlijk niet altijd makkelijk. Zonder twijfel zitten de meeste problemen altijd bij het ondernemersteam. Ze hebben geen vertrouwen meer in elkaar, een gedeelde visie ontbreekt, het team is niet complementair genoeg. In 60% van de gevallen gaan start-ups failliet vanwege problemen met het team.Een tip voor beginnende beleggers: hoe analyseer je een bedrijf in de techsector? Waar moet je op letten? Ik evalueer een bedrijf initieel aan de hand van vier risicofactoren:

  • Team risk – zijn teamleden echt complementair aan elkaar? Hebben ze de kennis en vaardigheden om dit echt groot te maken.

  • Market risk – is de markt groot genoeg om onze investering tien keer terug te geven.

  • Product risk – zit het product technisch solide in elkaar?

  • Business model risk – hoe gaat het bedrijf geld verdienen? En wat zijn de risico’s als het model niet werkt?

Team risico en Markt risico zijn het belangrijkst, daar kun je namelijk als investering eigenlijk niets aan veranderen. Verkijk je daar niet op. Een top team met een matig product doet het vaak veel beter dan een mediocer team met een fantastisch product.


In welke huidige technologische ontwikkeling zie je veel potentie?

Klimaat technologie, creator-tools, educatie technologie.

Als afsluiter een persoonlijke vraag, wat zie je als je ultieme doel in het leven? Wat wil je graag bereiken? Wauw, mijn ultieme doel in het leven is toch gewoon gelukkig zijn met mijn werk en mijn familie. Waar ik gelukkig van word, verandert ook over de tijd. In ieder geval wil ik altijd financieel onafhankelijk zijn en de vrijheid hebben keuzes te maken die ik wil. Ik wil sowieso altijd blijven leren, mezelf uit te dagen, altijd een stukje verder proberen te komen dan dat ik nu ben.


Eva, bedankt voor dit inspirerende interview. YoungTrader blijft je op de voet volgen! 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers meer informatie te verschaffen over specifieke topics binnen de financiële markten. YoungTrader is géén financiële dienstverlener. De content bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.


1.207 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png