Moet je belasting betalen over je beleggingen?

Voor veel beleggers is het nogal onduidelijk. Beleggen is een vorm van inkomen, dus hoe zit het dan met de belasting? Recentelijk is er een rechterlijke uitspraak geweest die veel impact maakt op beleggers en de Belastingdienst. In deze post gaan we dieper in op beleggen en belastingen; hoe bereken je de belasting die je moet betalen over je (aandelen)vermogen?Vermogen

Geld dat je belegt, wordt gezien als vermogen. Als je in Nederland woont, telt geld op je spaar-, beleggings- en betaalrekeningen mee als je vermogen. De belasting die je over je vermogen moet betalen wordt geregeld in box 3. Let op, je pensioen is een geval apart. Je pensioen bestaat uit drie pijlers: AOW, aanvullende pensioenopbouw via de werkgever en aanvullende, particuliere pensioenverzekeringen. De pensioenopbouw via je werkgever valt in geen enkele box. Het aanvullende pensioen dat je zelf hebt opgebouwd valt in box 1.


Terug naar box 3, de belasting die je over je vermogen (spaar-, beleggings, en betaalrekening) moet betalen wordt geregeld in box 3. Voorheen bestonden er heldere regels voor belasting in box 3, maar sinds een interessante rechtszaak in december 2021 is er een hoop veranderd. In deze post behandel ik eerst hoe het geregeld was, daarna bespreek ik de impact van de rechterlijke uitspraak.

Bezittingen

Voor het berekenen van je vermogen in box 3 begin je met het optellen van de waarde van uw bezittingen. De volgende bullet points worden gezien als bezittingen.

  • je spaargeld;

  • je beleggingen;

  • onroerende zaken, exclusief uw eigen woning;

  • waarden van beleggings/spaarverzekeringen, voor zover niet in box 1.

Schulden

Vervolgens tel je je openstaande schulden bij elkaar op. Hiermee worden consumptieve schulden bedoeld, zoals een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een creditcardschuld. Schulden voor de eigen woning (zoals uw hypotheek) horen in box 1 en worden hier dus niet van uw vermogen afgehaald. De schuldendrempel ligt in 2022 op € 3.200 per persoon. Dit houdt in dat je alleen de schulden mag meerekenen als het totale bedrag boven de € 3.200 ligt.Heffingsvrij vermogen

Voorheen moest iedere vermogende belasting betalen over het vermogen dat overbleef nadat je het heffingsvrije gedeelte eraf had gehaald (in Nederland € 50.650 voor alleenstaanden, het dubbele voor partners). Verder werd er gerekend met een 'fictief' rendement waar iedere belastingplichtige belasting over zou moeten betalen. Deze voorwaarde leidde tot veel tegenspraak. Omdat ook spaarders werden belast op basis van een fictief belegginsrendement.


Sinds de rechterlijke uitspraak op 24 december 2021 waarin de Hoge Raad veroordeelde dat de manier waarop vermogen in box 3 wordt belast in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), is er een hoop veranderd. Volgens de Hoge Raad mag alleen het werkelijk rendement op het vermogen belast worden, maar er is niet aangegeven hoe dit precies moet worden bepaald. De uitspraak heeft een grote impact voor de uitvoering. Sinds de uitspraak worden er geen definitieve aanslagen meer verstuurd aan mensen met vermogen in box 3. Je hoort het goed, je hoeft dus GEEN belasting te betalen over het rendement dat je behaalt op je vermogen. Het is wel zo dat de Belastingsdienst nog met een reactie moet komen, mogelijk met een terugwerkende kracht. Het zou in de toekomst anders kunnen worden geregeld, mogelijk in het nadeel van beleggers.


Beleggen voor de lol of voor je pensioen

Nou, belastingvrij beleggen dus. Ideaal! Benieuwd wat beleggen jou kan opleveren op de lange termijn? Gebruik de beleggers-rekentool. Een verantwoorde partij waar je begeleid kunt beleggen is Brand New Day. Deze jonge bank biedt verschillende pakketen aan voor beleggers, zoals een spaarrekening, beleggersrekening of pensioenrekening. Start vandaag nog met belastingvrij beleggen. Open hier een rekening bij Brand New Day. 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers meer informatie te verschaffen over specifieke topics binnen de financiële markten. YoungTrader is géén financiële dienstverlener. De content bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.


212 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png