Money Mindset, baby!

‘’Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’’.

Absoluut één van mijn favoriete quotes en naar mijn mening ook een goed motto als je het hebt over het ontwikkelen van je money mindset. Wie ben ik? Ik ben Manon Alles, 27 jaar en ik neem je graag mee in mijn ontdekkingstocht naar mijn money mindset. In de hoop dat jij er ook wat aan hebt. Want om daar gelijk maar mee te beginnen: als je het over je money mindset hebt is er geen goed en geen fout. Zolang je uiteindelijk doet wat bij jouw dromen en doelen past creëer je je eigen money mindset en zit je dus altijd op de juiste weg.


It's all about the mindset

Juist ja, money mindset. De term mindset hoor je steeds vaker voorbij komen, zeker de afgelopen jaren. Als je het hebt over je mindset dan heb je het over je eigen manier van denken. Vaak komt dit voort vanuit je opvoeding en de normen en waarden die je van daaruit meegekregen hebt. Je mindset zegt iets over de manier waarop je denkt en is bepalend voor hoe jij reageert op situaties in het dagelijks leven. Ik heb een positieve mindset en zie het glas daarom halfvol. Heb je dit van nature niet? No worries, je kunt hem ook trainen (wandel de Bruna maar in en je vindt tal aan zelfhulpboeken haha). Maar laten we die mindset nog een stapje verder nemen: Money Mindset. Daarmee bedoelen we de manier waarop jij naar geld kijkt en hoe je op basis van jouw mindset omgaat met geld.

gif

Eat, sleep, work, repeat

Als ik terug kijk op de ontwikkeling van mijn eigen money mindset merk ik dat ik mezelf daarin sterk heb ontwikkeld. Vanuit mijn opvoeding heb ik vooral meegekregen om hard te werken als je iets wilt bereiken. Voor mij was het dus normaal om al jong te beginnen met een bijbaantje en zodra het kon, ging ik fulltime werken en dat doe ik nu nog steeds. Verder waren de opvattingen over werken best wel traditioneel. Je werkt, even heel plat gezegd, ‘’gewoon’’ je leven lang fulltime, gaat één keer per jaar op vakantie en dat herhaalt zich eigenlijk tot je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Daarnaast heb ik ook altijd geleerd om zuinig met geld om te gaan en flink te sparen want dat is goed voor ‘’later’’.


Het kan ook anders

Ik denk dat het ook komt door de tijd waarin we leven, waarin veel onderwerpen waar in het verleden een taboe op heerste, steeds beter bespreekbaar worden gemaakt, zo ook het onderwerp geld. Ongeveer twee jaar geleden werd ik door o.a. social media steeds meer getriggerd om meer met mijn geld te gaan doen. De rente op de spaarrekening werd steeds lager en ik las steeds vaker over ‘’je geld voor je laten werken’’. Het trok mijn aandacht en ik begon research te doen naar deze verschillende manieren van je geld voor je laten werken. Het opende mijn ogen en ik begon steeds meer na te denken over mijn eigen kijk op geld.


Now or never

Steeds meer kwam het besef dat ik NU wil leven. Ik wil NU genieten en niet over heel veel jaren terug kijken en denken ‘’had ik toen maar…’’. Dat betekent overigens niet dat ik zonder geld niet kan leven of niet kan genieten. Maar voor mij persoonlijk betekent genieten bijvoorbeeld meerdere keren per jaar op vakantie kunnen gaan. En laat dat nou nét geld kosten… ☺ Mijn eigen research bracht mij op verschillende manieren om mijn geld aan het werk te zetten. Denk bijvoorbeeld aan verschillende vormen van beleggen zoals beleggen in aandelen en/of ETF’s. Bij beleggen in aandelen en/of ETF’s heb je ook nog eens de keuze of je dat zelf wilt gaan doen of dat je kiest voor beheerd beleggen bij een bepaalde partij. Daarnaast kun je investeren in vastgoed, cryptocurrency of crowdfunding. Iedere manier van beleggen heeft zijn eigen eigenschappen en draagt zijn eigen risico’s met zich mee.


Work hard so you can play harder

Het is belangrijk dat je heldere doelen stelt. Waarom wil je beleggen? Wat is jouw beleggershorizon? Heb voor jezelf helder waarom je wilt beleggen? Dus, vind jij je leven prima zoals het nu is en kun je iedere maand goed rondkomen? Dan is dat helemaal goed. Bedenk waarom jij iets met je money mindset wilt doen. Je moet het namelijk niet doen omdat anderen het ook allemaal doen. Dan wil je het namelijk niet écht zelf en zul je op de lange termijn merken dat de door jou gecreëerde money mindset niet bij je past. Ga ook nadenken wat nu jouw kijk op geld is en hoe dit zo is gekomen. Je zult ontdekken dat je jouw opvattingen over geld vanuit je opvoeding hebt meegekregen. En nogmaals, als je daar zelf achter staat dan is dat helemaal goed en hoef je niks te veranderen. Maar misschien zijn er wel bepaalde punten die je zelf wel wilt veranderen. Dan is dit het moment. Zoals al eerder benoemd, als het gaat over je money mindset, is er geen goed en geen fout.Werk aan de winkel!

Werk aan je mindset in het algemeen en besef jezelf dat je een ijzersterke mindset nodig hebt om ook met de niet altijd rooskleurige kant van geld, beleggen of investeren om te gaan. Er is een kans dat je beleggingen minder waard worden. Hier moet je wel goed tegen kunnen! Het is belangrijk om niet in paniek te raken en te beseffen dat er ook weer betere tijden aan (kunnen) komen. Als je je geld voor langere tijd laat staan in beleggingen, is de kans groot dat je op lange termijn een goed rendement zult behalen.


Zorg er dus ook altijd voor dat de beleggings- of investeringsvorm die je kiest, past bij jouw doel(en). Bij investeren in aandelen en/of ETF’s is het namelijk handiger en gebruikelijker om dit voor de lange termijn te doen. Zo weet je zeker dat je een dip op de beurs weer goed kunt maken, en zul je over de lange termijn een mooi rendement kunnen behalen.


Kracht van herhaling

Ga mensen op social media volgen die actief met hun money mindset bezig zijn en hier content over delen. Hier kun je altijd iets van leren dat jou bij jouw weg naar je ideale money mindset zal gaan helpen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook genoeg boeken te vinden of podcasts te luisteren over dit onderwerp. Praat met mensen in je eigen omgeving over dit onderwerp. Wellicht kun je iets van hen leren, of breng je andere mensen juist op ideeën?


Veel liefs, Manon

@manonalles


 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers zo meer informatie te verschaffen omtrent beleggen. YoungTrader is géén officiële financiële dienstverlener. De content zoals gedeeld op de website en Instagram page bevatten in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.

261 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png