Spelregels van succesvol beleggen

Let op, beleggen kent risico’s.

Wie kent het niet, dit standaard zinnetje? Goed hoor, want beleggen kent zeker risico’s, maar laat je hier vooral niet door afschrikken. Succesvol beleggen is eenvoudiger dan vaak wordt gedacht.


The key to succes' op de beurs is het volgen van een paar spelregels

Laten we ze even doornemen! Let wel op, ondanks dat deze regels op papier nog zo makkelijk lijken, is het in de praktijk een ware kunst je eraan te houden! ;)


1. Hoe langer, hoe beter

Over de lange - echt lange - termijn groeit de economie (check maar de geschiedenisboeken). Dat is een gegeven. Maar, die economische groei verloopt in golfbewegingen. In crisis tijden dalen volumes omdat mensen minder spenderen. Als gevolg daarvan verlagen verkopers hun prijzen. De lagere volumes en prijzen zijn terug te zien in de koersen. In goede economische tijden is het andersom. Prijzen stijgen en de koersen bewegen lekker mee.

Als jij jouw aandelen kort bezit is de kans groot dat jij net ‘geluk’ of ‘pech’ hebt en midden in zo’n golfbeweging zit. Het is namelijk niet te voorspellen of de koers daarna omhoog of omlaag gaat. Als je je aandelen lang vasthoudt (10 à 20 jaar), dan balanceren de ‘pech’-momenten de ‘geluks'-momenten. Ondanks dat de economie in golfbewegingen beweegt, groeit het wel (en dus groeien de prijzen én aandelenkoersen op lange termijn ook). Conclusie: Houdt je aandelen dus zo lang als mogelijk vast!


Economie golfbewegingen

2. Neem ook obligaties op in je portefeuille

Koersen van aandelen én obligaties bewegen in crisis-tijden in tegengestelde richting. Tijdens de kredietcrisis in 2008 kelderden de aandelenkoersen, terwijl obligatiekoersen juist stegen. Obligaties zijn dus een soort 'kurk' in jouw portefeuille. Maar, hoeveel obligaties moet je dan opnemen? Gezien je als jonge belegger nog een lange termijn voor je hebt, zal een verdeling van ongeveer 15-25% aan obligaties in je portefeuille netjes moeten zijn. Ze verdienen wat minder snel, maar in tijdens van crisis ben je blij dat ze je portefeuille stabiliseren.


3. Indexbeleggen versus Fondsen

Actieve beleggingsfondsen proberen 'de markt' vaak te verslaan, maar het is geen geheim dat ze daar bijna nooit in slagen. Over een periode van 10 tot 20 jaar slaagt 80% van de fondsen er niet in om de markt te verslaan. Een klein deel dus wel, maar je weet van te voren nooit welke fondsen dat gaan zijn.

De winnaars van vandaag kunnen de de verliezers van morgen zijn!

Ga in plaats daarvan indexbeleggen (lees hier meer over indexbeleggen). Met indexbeleggen volg jij de markt en zijn jouw risico’s goed gespreid. Je rendement groeit dan met de markt mee, maar onthoudt dat die kans op beter presteren dan de markt via een fonds dus slechts 20% is.


4. Zorg dat de kosten laag blijven

Elke procent aan kosten (die in de koers verwerkt kan zijn) is een procent minder rendement. Eén procent lagere kosten per jaar lijkt weinig, maar over een lange periode kan dit gigantisch veel verschil maken. Daarnaast presteren fondsen met hoge kosten op de lange termijn vaak slechter dan fondsen met lage kosten, puur omdat ze met het behaalde rendement niet kunnen compenseren voor de hoge kosten.


5. Stort periodiek

Je vermindert risico’s door je beleggingen te spreiden over tijd. Stort elke maand wat geld op op je beleggersrekening en verspreid dit geleidelijk over verschillende beleggingen. Dit is veel veiliger dan in één keer een groot bedrag te gaan investeren. Waarom verlaag je daarmee risico’s? Omdat je zowel in tijden van ‘hoge’ én ‘lage’ koersen koopt. In the end koop je dus voor een gemiddelde prijs. Dit blijkt beter te zijn dan kopen op één moment in de golfbeweging van de economie (daar hebben we hem weer). Daarnaast moet je als jonge belegger nog veel leren; door vaker kleine bedragen te beleggen kom je er nog mee weg als je een beginnersfout hebt gemaakt.6. Bouw het risico af

Heb jij het geld binnenkort nodig, voor bijvoorbeeld een verbouwing, het kopen van een huis of een wereldreis. Bouw dan van te voren al je risico’s af. Stap uit risicovolle aandelen en ruil ze in voor obligaties. Op deze manier groeit je vermogen nog steeds, maar voorkom je dat je straks álles moet verkopen op een ‘pech’-moment, omdat je het geld écht nu nodig had. Je aandelen kunnen op zo'n moment toevallig net een slechte dag hebben. Beter dam je van te voren al je risico’s in en haal je je geld periodiek terug, zodat je het voor een ‘gemiddelde’ verkoopprijs verkoopt.


7. Stick to the plan!

Beleg met ratio. Maak een plan en houd je eraan. Als je voor de lange termijn belegt, weet je één ding zeker: er komen zowel goede als slechte beurstijden. Ga dus niet al je aandelen verkopen als je denkt dat de koersen op korte termijn gaan dalen. Of even flink bijkopen ‘als het al een tijdje lekker gaat’ en de koersen misschien juist wel hoog zijn. Raak niet in paniek of juist euforisch, maar houd je aan je plan. Niemand kan de markt voorspellen, jij ook niet. Beheers je zenuwen en stick to the plan!


Wil je nog meer tips over hoe jij succesvol kunt beleggen?

Ik heb het boek 'Verdubbel je vermogen in vijf jaar' gelezen, hier staan tips in hoe je veilig en succesvol kunt beleggen op de beurs. Het is een kort boek en leest snel weg!

 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers zo meer informatie te verschaffen omtrent beleggen. YoungTrader is géén officiële financiële dienstverlener. De content zoals gedeeld op de website en Instagram page bevatten in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.

326 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png