The Commodity Super Cycle

Commodities are back

Afgelopen tijd gebeurt er iets opmerkelijks in de grondstoffen sector. Het hele scala aan grondstoffen lijkt te stijgen in waarde: goud, zilver, koper, tin, kool en olie. Maar daar houdt het niet op, zelfs transport via containerschepen wordt duurder. Er wordt door beleggers gesproken over de start van een nieuwe 'commodity super cycle': een langere periode waarin grondstoffen over een breed scala in waarde stijgen. Deze cycle kan zo een aantal jaren aanhouden.


Inflation Expectation Index

Eén van de factoren die de commodity super cycle aanwakkert is de verwachting van inflatie. De steunpakketten in Amerika en het bijdrukken van geld door centrale banken heeft ervoor gezorgd dat het wantrouwen tegen autoriteiten steeds groter wordt. Het gevolg daarvan? Mensen gaan op zoek naar investeringen die ervoor zorgen dat hun vermogen hun waarde behoudt. Grondstoffen worden gezien als een hedge tegen inflatie. Deze ontwikkeling zien we ook terug in de stijgende populariteit van Bitcoin.Is it real?

Op dit moment wordt er gesproken van een commodity cycle, als gevolg van een verwachting van inflatie. De inflatiecijfers zijn nog niet omhoog gegaan, maar het is opmerkelijk dat de markt al reageert op de verwachting van inflatie. Mag jij ervan uitgaan dat de commodity cycle werkelijkheid wordt? Het is lastig te voorspellen, maar het volgende staat vast:: zolang de monetaire autoriteiten het aanbod van financiële middelen blijft vergroten - via staatssteunen en het bijdrukken van geld - zal de switch naar commodities doorgaan, met als gevolg een stijging in de prijzen.


Hoe speel je als belegger in op deze super cycle?

The chairman om te University of Akron Endowment Fund geeft aan dat je strategie tijdens de commodity super cycle heel simpel moet zijn: ''Add to the winning stakes and lose the others. Oftewel, doe meer van datgene dat werkt en minder van datgene dat niet werkt. Mijn interpretatie hieruit is dat een strategie van periodiek beleggen werkt. Selecteer bijvoorbeeld 3 grondstoffen waar je in wilt investeren en besluit om elke maand bij te storten. Iedere maand analyseer je welke grondstoffen rendement hebben gepoleerd en welke niet naar verwachting presteren. Schaaf bij waar nodig, maar blijf constant periodiek inleggen in de grondstoffen die stijgen in waarde. De rally kan zo een aantal jaren duren (het wordt niet voor niks 'super' cycle genoemd ;)).


Stock market

Hoe investeer je in grondstoffen?

Er bestaan verschillende manieren hoe je als beleger kunt investeren in grondstoffen. Enerzijds kan je ervoor kiezen om een ETF te kopen, die een grondstof als onderliggende waarde heeft. Voorbeelden zijn: VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF of de iShares MSCI Global Metals and Mining Producers ETF. Een andere optie is om aandelen te kopen van bedrijven die opereren binnen de grondstoffen industrie. Investeren in Shell is bijvoorbeeld een optie. Als derde optie kun je een ETF kopen die bedrijven volgt die opereren binnen de grondstoffen industrie. Al laatste kan je er ook voor kiezen om een grondstof in fysieke vormt te kopen, bijvoorbeeld in de vorm van gouden munten,, maar dit is over het algemeen complexer dan het aanschaffen van een aandeel of ETF. Op deze website lees je hoe dit werkt.


Het kopen van ETF's kan eenvoudig via je broker. DEGIRO staat bekend om haar aanbod van ETF's.
Meer weten?

  • Op dit moment lees ik het boek 'The Bitcoin Standard'. In dit boek wordt ook veel gesproken over de functie van geld, waarbij geld niet wordt gezien als een munt, maar als een middel om waarde te behouden. Super leerzaam!

  • Wil jij meer tips ontvangen om succesvol te beleggen, check dan '7 regels voor succesvol beleggen'


Bron: Bloomberg.com (2020) 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers zo meer informatie te verschaffen omtrent beleggen. YoungTrader is géén officiële financiële dienstverlener. De content zoals gedeeld op de website en Instagram page bevatten in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.


251 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png