Trump vs. Biden - Wat is het effect op jouw aandelen?

Het resultaat van de verkiezingen kan sterke invloed hebben op jouw aandelen. Trump en Biden verschillen sterk in hun standpunten op het gebied van wereldhandel, belastingtarieven, het klimaat en overheidsuitgaven.


Wat zijn de standpunten van Trump en Biden? Wat is de impact op Europese en Amerikaanse aandelen als Trump vs. Biden wint?


1. Wereldhandel

Trump - Er zal nog meer onzekerheid ontstaan op het gebied van de internationale handel. Het handelsconflict met China zal verder escaleren en ook de handelsbetrekkingen met Europa zullen verslechteren. Een gevolg hiervan is minder export voor Amerika en een verslechtering van de Europese economie. Zowel de Amerikaanse als Europese aandelenmarkten zullen negatief worden beïnvloedt.

Biden - De huidige handelsspanning tussen de VS en China zal afnemen en de relatie met Europa zal naar verwachting stabiel blijven. Een herstel van de handelsbetrekkingen zal de wereldeconomie een boost geven. De export in de VS zal toenemen, wat een positief uitpakt voor zowel Amerikaanse als Europese aandelen.

 

2. Belastingverhoging

Trump - Lagere belastingtarieven en deregulering van de arbeidsmarkt zullen blijven bestaan, wat stimulerend werkt voor de Amerikaanse economie. De Amerikaanse beurzen zullen positief worden beïnvloed door lagere belastingen.


Biden - Biden zal belastingen in de VS verhogen en de arbeidsmarkt reguleren. Het kan de groei in de VS belemmeren, wat een negatief effect heeft op Europese export. Zowel voor de Amerikaanse als Europese aandelenmarkt is dit niet bevorderend.

 

3. Klimaat

Trump - Trump gelooft niet dat klimaatverandering door de mens wordt veroorzaakt. Zijn herverkiezing leidt tot een vrijbrief voor andere landen om ook weinig actie te ondernemen op het gebied van klimaat. Als een noodzakelijk klimaatbeleid wordt uitgesteld, zou een volgende president een plotselinge inhaalbeweging kunnen starten. Zo'n inhaalslag zal enorme economische gevolgen hebben, gezien niet-milieuvriendelijke bedrijven dan plotseling 180 graden moeten keren. Het kan drastische gevolgen hebben voor beurzen wereldwijd.


Biden - Global warming zal worden erkend. Samen met andere grootmachten zal een klimaatbeleid worden opgesteld dat het mogelijk maakt om veranderingen in gradaties door te voeren, die leiden tot een duurzamer werkmilieu. Het zal vooral de prijzen van duurzame bedrijven ten goede doen.

 

4. Overheidsuitgaven

Trump - Belastingen en overheidsuitgaven blijven laag, om onafhankelijke marktwerking te stimuleren. Het zal een positieve uitwerking hebben op Amerikaanse aandelen, terwijl andere markten worden benadeeld door de verslechterende handelsrelaties.


Biden - Belastingen en overheidsuitgaven worden verhoogd. Op de korte termijn kan dit een negatief effect hebben op Amerikaanse aandelen, terwijl het markten buiten de VS zal stimuleren. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat fiscale uitgaven in de VS belangrijk zijn voor macro-economische groei. Europese aandelen worden bevoordeeld.


Wees u ervan bewust dat dit slechts scenario's zijn! Zelfs als bekend is wie de komende vier jaar Amerika zal leiden, kan de toekomst alsnog anders uitpakken. Het perfecte voorbeeld hiervoor is het jaar 2020 - Wie had er een pandemie voorspeld? 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers zo meer informatie te verschaffen omtrent beleggen. YoungTrader is géén officiële financiële dienstverlener. De content zoals gedeeld op de website en Instagram page bevatten in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.

100 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png