Vegan beleggen met Tattooed Chef

Vegan beleg(gen)

Wil jij meer dan enkel je 'bammetje' vegan beleggen? Tattooed Chef is een Amerikaanse producent van plantaardige producten. Het bedrijf verkoopt onder andere vegan smoothie bowls, vegetarische pizza’s en vegan pasta’s'. Dat deze producten het goed doen in de markt blijkt: in 2020 realiseerde het bedrijfs een omzetgroei van 75%. Met generatie Z op komst, dat veel aanhangers van Greta kent, heeft Tattooed Chef zich strategisch in de markt gepositioneerd. Het duurzame bedrijf toont veel potentie!


Groeien als kool

Het bedrijf is in 2017 opgericht door Salvatore Galletti, hij is ook de CEO van het bedrijf. Tattooed Chef is door middel van een SPAC in 2020 op de beurs gekomen. De plant based food markt is een groeiende markt. De verwachte groei komt in deze markt uit op tussen de 9% en 11% per jaar tot en met 2027. Eind 2020 lagen de producten van Tattooed Chef in 4.300 winkels. Aan het einde van Q2 2021 waren dit er 7.227 en in Q3 moeten dit er minimaal 12.000 worden. In 2020 werd er een omzet van $148,5 miljoen behaald, dit is een groei van 75% ten opzichte van 2019. De winst bedroeg $45,4 miljoen, maar dit kwam voornamelijk door een eenmalig belastingvoordeel van $39,3 miljoen (verandering van bedrijfsvorm). In mei kwam Tattooed Chef met het bericht dat ze het bedrijf Foods of New Mexico gaan overnemen. Foods of New Mexico is een bedrijf dat kant en klaar Mexicaans eten maakt. Dankzij deze overname krijgt Tattooed Chef toegang tot de markt van bevroren Mexicaanse maaltijden. Door de overname is de omzet outlook voor 2021 verhoogd van $222 miljoen naar $235 tot $242 miljoen. Tattooed Chef betaalt $37 miljoen voor Foods of New Mexico.
Duurzaam is het nieuwe goud

In Q1 2021 behaalde Tattooed Chef een omzet van $52,7 miljoen, dit is een 59% stijging ten opzichte van Q1 2020. In Q2 werd een omzet behaald van $50,7 miljoen, dit is een stijging van 45.9% ten opzichte van Q2 2020. Wel daalde de omzet van kwartaal op kwartaal: zonder de overname van New Mexico zou de omzet zijn uitgekomen op $46,4 miljoen. Een verrassende daling, dus de vraag is of Tattooed Chef haar omzetgroei de komende jaren in stand weet te houden.


Het jaar 2021 is nog niet voorbij, maar naar verwahcting zal de omzet rond de $235 en $242 miljoen zijn. Dit is een stijging van tussen de 58% en 63% ten opzichte van 2020. Ondanks de daling van de omzet in 2021 van kwartaal op kwartaal stelt Tattooed Chef de omzetverwachting niet naar beneden bij. Wel verlaagden zij de EBITDA outlook van $2 - $4 miljoen naar $14 -$17 miljoen. Het bedrijf gaf de extra kosten die bij de razendsnelle groei komen kijken als verklaring op. Daarnaast daalde de brutowinstmarges van 26% naar 15,7%, dankzij de inflatie.


Tattooed Chef
TTCF prognoses long-term

Waardering

Het waarderen van Tattooed Chef is enigszins lastig.. Het bedrijf is in 2020 naar de beurs gegaan en maakt nog geen winst. De koers/omzetverhouding is 7. Een laag ratio dus, wat positief is voor investeerders. Het aandeel van Tattooed chef kan dan ook worden geclassificeerd als een typisch groeiaandeel. Als we kijken naar de Return on Assets, Return on Equity en Return on Invested Capital van 2020 zien we ook positieve ratio's. (over het algemeen is een ratio tussen de 15% tot 20% gezond). Let er wel op dat dit de ratio's voor 2020 zijn. Het moet nog maar blijken of Tattooed Chef erin slaagt deze ratio's gezond te houden, gezien de sterke groeiverwachtingen.
Vegan is the future

De plantaardige voedsel markt is dus een sterk groeiende markt. Het voordelige aan een duurzaam bedrijf is dat duurzaamheid een onderwerp is dat niet bespreekbaar is, maar een noodzaak. Zowel het particulere als het bedrijfsleven wordt geconfronteerd met het feit dat we moéten verduurzamen, willen we onze toekomstige generaties een leven op aarde gunnen. Tattooed Chef is een bedrijf dat mee profiteert van deze noodzaak, waardoor het strategisch in de markt ligt. Naast de groeipotentie van de gehele industrie is het specifieke aanbod van Tattooed chef zelf geliefd bij de vegan's onder ons, want dat zien we overduidelijk terug in de omzetgroei. De huidige uitdaging is om een omzetgroei te blijven realiseren in de komende jaren, terwijl er steeds meer concurrentie in de markt opduikt. Het is daarom interessant om de omzet en EBITDA van Tattooed Chef de aankomende kwartalen in de gaten te houden. In de tussentijd kun je al starten met het nodige vooronderzoek: bestel eens een lekkere vegan burger in een restaurant om de snelle omzetgroei beter te kunnen begrijpen!


Deze post is geschreven door Veronique Estié (YoungTrader) en Jorrit van der Tol (Invest.ix). Neem eens een kijkje op zijn website om meer te leren over financiën, aandelen en crypto.

 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers zo meer informatie te verschaffen omtrent beleggen. YoungTrader is géén officiële financiële dienstverlener. De content zoals gedeeld op de website en Instagram page bevatten in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.


155 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png