Verschillende ordertypes bij Bitvavo

Wil je handelen in crypto valuta? Dan is het handig om te weten dat er verschillende soorten transactieorders bestaan. Er zijn drie orders die het meeste voorkomen en de basis vormen voor alle andere orders. Elk van deze drie orders streeft namelijk een ander doel na. De marketorder wordt bijna altijd direct uitgevoerd, tegen de beste prijs die de markt op dat moment biedt. Een limietorder wordt alleen uitgevoerd als de aangegeven prijs wordt bereikt. Bij een stop-limietorder wordt de trade pas geactiveerd als de stopprijs bereikt wordt. In deze post neem ik ze door en kijken we naar de verschillen.Wat is een marketorder?

Een marketorder is een verzoek om cryptocurrency’s te (ver)kopen voor de beste prijs die een exchange op dat moment biedt. Het is de eenvoudigste handelsorder. Op het moment dat er op de aankoop of verkoop knop gedrukt wordt, wordt de marketorder vrijwel meteen uitgevoerd.


Elke market kooporder wordt uitgevoerd tegen de voordeligste vraagprijs. Dit is de laagste prijs waartegen een ander op dat moment zijn crypto's aanbiedt op e exchange. Bij een market verkooporder wordt de order uitgevoerd tegen de voordeligste biedprijs. Dit is de hoogste prijs waar iemand anders de cryptocurrency voor wil kopen.


Hoewel een marketorder een garantie is dat er zo snel mogelijk gekocht of verkocht wordt, biedt dit type order geen prijsgarantie. Daarom zijn marketorders het beste te gebruiken bij liquide crypto valuta met een hoog handelsvolume én voor kleine bedragen. Interessante altcoins dus, die nog tegen een lage waarde over de toonbank gaan. Bij grotere orders wordt het risico op prijsverschil groter, omdat het lastiger is een tegenpartij te vinden die voor de beste prijs in één keer aan je order kan voldoen.Hoe werkt het in de praktijk?

Ik - Veronique - handel crypto's bij Bitvavo, dus ga ik je uitleggen aan de hand van een voorbeeld hoe je een marketorder plaatst bij Bitvavo.

  1. In de app kan je eenvoudig een marketorder plaatsen via de aan- en verkoop knop op het dashboard.

  2. Zit je op je computer? Klik dan links op het scherm op ‘aankoop’ of’verkoop’. Zoek vervolgens naar de crypto die je wil verhandelen en klik op 'marketorder'. Geef aan tegen welk bedrag je wil handelen en kies ‘aankoop’ of ‘verkoop’. Klik daarna op de ‘doorgaan’ knop die de marketorder activeert.

Wat is een limietorder?

Bij een limietorder wordt er een opdracht gegeven om tegen de opgegeven prijs, of tegen een betere prijs, een crypto valuta te kopen of te verkopen. Een aankoop-limietorder wordt tegen de limietprijs of lager uitgevoerd. Een verkoop-limietorder wordt tegen de limietprijs of hoger uitgevoerd. Je hebt geen garantie dat een limietorder ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt. Een limietorder vult alleen wanneer de marktprijs van de gekozen crypto valuta de limietprijs bereikt.


Hoewel er geen garantie is dat een limietorder gevuld wordt, is het toch een handige order. De limietorder zorgt er namelijk voor dat een crypto valuta niet duurder gekocht of goedkoper verkocht wordt, dan de vastgestelde prijs.


Een limietorder is ook handig als er geen haast aanwezig is om een trade uit te voeren. Als een investeerder verwacht dat een crypto valuta op termijn een prijsdaling tegemoet gaat, kan er een limietorder aangemaakt worden tegen een lagere prijs dan de huidige marktprijs. Het is daarmee niet nodig om elke dag de koers te controleren zodat op het juiste moment een aankoop order geplaatst wordt. Op dezelfde manier kan bij een prijsstijging een crypto valuta verkocht worden als de limietprijs bereikt is.


En hoe werkt dat dan?

Op de volgende manier plaats je een limiet-order via het handelsplatform van Bitvavo:

  1. In de app kan je eenvoudig een limiet-order plaatsen via de aan- en verkoop knop op het dashboard. Vul vervolgens je limietprijs in.

  2. Zit je op je computer? Klik dan links op het scherm op ‘aankoop’ of’verkoop’. Zoek vervolgens naar de crypto die je wil verhandelen en klik op 'limit'. Vul de prijs en de grootte van de order in. Klik op ‘advanced’ en kies een van de drie ‘Time In Force’ opties. De limietorder is klaar en er kan op de ‘doorgaan’ knop gedrukt worden.


Tip: Gebruik de ‘Time In Force’ optie. Dit zijn de instellingen die gebruikt worden om aan te duiden hoe lang een order actief blijft voordat hij uitgevoerd wordt of verloopt.


Wat is een stop-limietorder?

Een stop-limietorder is vergelijkbaar met een aan- of verkoop limietorder, maar dan wordt er nog een extra stukje controle aan toegevoegd. Bij een stop-limietorder wordt een limietorder pas geactiveerd wanneer de koers de ingevulde stop-prijs wordt bereikt. Zo ben je in controle wanneer de order pas actief wordt.


Om dit ordertype te gebruiken, moeten twee verschillende prijzen worden ingesteld:

  1. In de app kan je eenvoudig een limiet-order plaatsen via de aan- en verkoop knop op het dashboard. Vul vervolgens je stop-loss prijs en limietprijs in.

  2. Zit je op je computer? Klik dan links op het scherm op ‘aankoop’ of’verkoop’. Zoek vervolgens naar de crypto die je wil verhandelen en klik op 'stop-limit'. Vul de stop-loss, de limietprijs en de grootte van de order in. De stop-loss prijs is dus de prijs waartegen de order wordt geactiveerd. Als de koers de stop-loss prijs bereikt, wordt de limietorder geplaatst. Vervolgens vindt de transactie pas plaats als de koers de door jou ingevulde limietprijs behaald. Alles ingevuld? Klik op doorgaan!

Tip: Ook hier kun je de ‘Time In Force’ instellen, op dezelfde manier zoals bij een limietorder. 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers zo meer informatie te verschaffen omtrent beleggen. YoungTrader is géén officiële financiële dienstverlener. De content zoals gedeeld op de website en Instagram page bevatten in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.


124 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png