Vijf inzichten uit het beursjaar 2021

Het jaar 2021 was voor beleggers weer leerzaam. Uit de chaos op de financiële markten rondom corona, het beleid van de Fed en de hoge inflatiepercentages verkreeg ik nieuwe inzichten. In deze blogpost bespreek ik de vijf inzichten die 2021 mij heeft gegeven!


Les 1: Keep the exchange rates in mind

De koers van de dollar vergeleken met de euro is de afgelopen tijd gestegen. Onderstaande grafiek brengt dit in kaart. De S&P 500 heeft in 2021 mooie resultaten geboekt. Zolang je je vermogen in de S&P 500 laat zitten, is er niet zoveel aan de hand. Maar, stel je bent ouder en wilt graag beleggingsproducten verkopen om geld op je rekening te ontvangen, dan is je winst in euro's stukke minder dan in dollars. Je zal de uitgekeerde dollars nog moeten converteren naar euro's. Op dit moment geldt er een wisselkoers van 1 dollar tegen 0,88 euro. De valutakoers kan grote invloed hebben op je rendement. Ik was me hier altijd al van bewust. De waardestijging van de dollar in relatie tot de euro in 2021 heeft me dit nog meer doen realiseren.

gif

Les 2: Spreiding, spreiding, spreiding

Dat je je portfolio goed moet spreiden, had ik al geleerd. Echter, in het afgelopen jaar werd het belang van diversificatie nog meer benadrukt. Vorig jaar waren er specifieke winnaars en verliezers toen de pandemie de financiële markten beheerste. Zat je in tech- of health aandelen, dan was je het mannetje. Zat je meer in de horeca of luchtvaartmaatschappijen? Oef, dan kreeg je portfolio een klap. Echter, toen de economie weer langzaam open trok in begin 2021, bloeide veel industrieën weer op. De pandemie winnaars werden nu juist achtergesteld. Inmiddels zijn we terug in lockdown, wat weer voor een nieuwe dynamiek op de beurs zorgt. Conclusie? Spreiding is zó belangrijk. Zorg ervoor dat er geen zwaargewicht ontstaat in je portfolio. Blijf spreiden in verschillende industrieën, om je zo te verdedigen tegen verschillende toekomstscenario's.


Les 3: Ik laat me niet te veel leiden door koersdoelen

Dat koersdoelen niet precies uitkomen,, maar toch dacht ik dat koersdoelen redelijke indicators waren voor het toekomstige beursverloop. In het afgelopen jaar heb ik geleerd dat veel analisten ernaast zaten. Voor een lange periode heerste er dit jaar een lichte angst op de beurs. In veel koersdoelen was de angst voor mindere beurstijden terug te zien. Maar ondanks veel onrust in de wereld door de gevolgen van Covid-19, bleef de beurs goed presteren. Is er dan helemaal niets te zeggen over de toekomstige beursbewegingen? Zijn de analisten adviezen pure onzin? Nee, zeker niet. Ik zal in het vervolg blijven kijken naar analisten adviezen, als ik overweeg om een beleggingsproduct te kopen of niet, maar ik neem deze adviezen nu met een korrel zout.


Forums waar economen hun mening delen, vind ik bijvoorbeeld interessanter. Kijken naar het grotere plaatje geven naar mijn mening een betere indicatie van waar het heen kan gaan met de beurs.


Les 4: Fasten your seatbelts and enjoy the cryptoride

In maart 2021 ben ik gestart met cryptocurrencies. OMG, It's been a ride. Wat een interessante markt is dit zeg. De grootste les is dat deze markt meer volatiele is dan de aandelenmarkt, maar de hoge volatiliteit zorgt ook dat er veel 'buy the dip' momenten voorbij komen, of momenten dat je portfolio plots flink in waarde is gestegen. Het blijft interessant. In het afgelopen jaar ben ik geregeld in het onderwerp gedoken. Cryptocurrencies zijn tokens gelinkt aan blockchain projecten. Naar mijn mening hebben de meeste projecten nog veel ontwikkeling nodig, maar tonen ze zeker potentie. Het is lastig te beslissen welke blockchain projecten de grote winnaars van de toekomst gaan worden, maar om je in dit onderwerp te verdiepen kan geen kwaad. De toekomst wordt steeds digitaler, dus het is niet raar om te bedenken dat daar ook digitaal geld bij hoort. Zo'n 10-15% van mijn belegde vermogen zit in cryptocurrencies. Ik heb bewust voor dit percentage gekozen, omdat ik het op deze manier zie als vorm van spreiding. Over dit bedrag in cryptocurrencies raak ik niet in paniek als de markt voor de zoveelste keer een duikvlucht maak, maar heb ik wel genoeg geïnvesteerd om nieuwsgierig te blijven. Zo blijf ik bij de tijd!

Tip: Ik investeer in cryptocurrencies via Bitvavo. Klik hier om tot € 1000 aan transactietegoed terug te ontvangen in de eerste zeven dagen dat je handelt in cryptocurrencies.

Les 5: Meme-producten zijn voor mij entertaining

In 2021 hebben er veel meme-producten in de spotlight gestaan. Weet je het verhaal van GameStop nog? Een hoop jonge beleggers zijn daar veel geld aan verloren, omdat het als een raket omhoog ging, maar daarna ook neerstortte. Een ander voorbeeld is de cryptocurrency Shiba. Shiba (SHIB) is een gedecentraliseerde cryptocurrency die in augustus 2020 werd gemaakt door een anoniem groep. De token werd gecreëerd om de draak te steken met Dogecoin, dat enorm populair werd. Meme-munten zijn op meme-geïnspireerde cryptocurrencies, die normaal als grap worden gemaakt Ondanks dat je in theorie veel rendement kan behalen met meme-stocks, vind ik het te risicovol. Ik vind beleggen geen grap, maar een serieuze taak. Om deze reden geniet ik van de show als er weer een meme stock opduikt, maar investeren? Ho maar!


Dat was hem dan. Benieuwd wat het volgende beursjaar zal brengen!


 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers zo meer informatie te verschaffen omtrent beleggen. YoungTrader is géén officiële financiële dienstverlener. De content zoals gedeeld op de website en Instagram page bevatten in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.

134 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png