Vijf verhelderende vragen over cryptocurrencies

Back to the basics. Cryptocurrencies kunnen vooral voor beginners soms lastig te volgen zijn. In deze blogpost behandel ik vijf verhelderende vragen over cryptocurrencies.


1. Wat zijn cryptomunten?

Cryptomunten zijn digitale munten die losstaan van het bestaande geldsysteem. Het bekendste voorbeeld is de bitcoin. De munten kunnen direct van de ene naar de andere partij worden overgemaakt, zonder tussenkomst van een bank. De techniek die dit mogelijk maakt en waarmee munten worden gemaakt heet blockchain.


2. Wie maakt cryptomunten?

In theorie zou iedereen met een computer en een internetverbinding de software kunnen downloaden die nodig is om cryptomunten te maken, met andere woorden minen. In de praktijk moet het een computer zijn met heel veel rekenkracht. Die heeft daarvoor veel stroom nodig en moet worden gekoeld. Een duur grapje voor iemand die het er zomaar bij doet. De miners die het wel doen, hebben vaak honderden computers en zitten vaak in landen waar de stroom goedkoop is en het klimaat koel, zoals in Rusland, Kazachstan en de Verenigde Staten.


3. Hoe worden cryptomunten gemaakt?

Het precieze proces is per munt anders, maar is vaak gebaseerd op het proces van de bitcoin. Dat ziet er als volgt uit: computers moeten een cryptopuzzel oplossen. Hoe meer computers er meedoen, hoe moeilijker de puzzel, anders wordt de puzzel te snel gekraakt. Als een minder de oplossing denkt te hebben, maakt hij een nieuw blok in de blockchain, keert zichzelf de vastgestelde beloning uit en stuurt zijn werk door naar alle andere deelnemende computers. Mocht het geleverde werk niet voldoen aan de eisen, dan wordt dat blok gewoon genegeerd en gaat de zoektocht door. Het aantal bitcoin dat in omloop wordt gebracht, is begrensd tot 21 miljoen. De verwachting is dat dat aantal in 2140 wordt behaald. Miners verdienen dan alleen nog aan de transactiekosten. De bedoeling is dat het geldsysteem dan door het grote publiek wordt gebruikt. Zo niet, dan is het project mislukt.


4. Hoe zijn slechte munten van goede munten te onderscheiden?

Experts geven toe dat het soms lastig is om door de mooie verhalen en visies van een munt heen te prikken. Toch is het wel aan te raden om je in te lezen in de materie en te begrijpen wat het doel is van een munt. Van sommige munten is bekend dat ze zijn opgericht als grap. Van alle cryptomunten wordt de bitcoin wel als meest 'veilige' investering gezien. Deze munt is met een doel opgericht, namelijk om als geldsysteem te opereren waarmee geld rechtstreeks kan worden overgemaakt van de ene naar de andere partij zonder tussenkomst van een bank. Aangezien bitcoin de meest oudste van allemaal is, acht ik de kans klein dat deze munt zomaar verdwijnt.


5. Wat is de onderliggende waarde van crypto's?

Crypto's zijn niet altijd ergens aan gekoppeld en hebben dus geen vaste onderliggende waarde. Zolang mensen in de munt geloven en bereid zijn om ervoor te betalen, heeft de munt waarde. Maar er zijn ook munten die als aandelen worden gewaardeerd, munten die andere munten als onderpand hebben of ergens aan gekoppeld zijn. Een bekend voorbeeld is de USDT, deze munt is gekoppeld aan de dollar. Een ander voorbeeld is de DigixDAO, deze token is gekoppeld aan goud.


Zo, deze vijf eenvoudige vragen maken toch we weer een hoop duidelijk. Vooral voor beginners kan de content over cryptocurrencies soms lastig te volgen zijn. YoungTrader to the rescue!


Ben jij geïnteresseerd om te starten met cryptocurrencies?

Bitvavo is een Nederlandse partij die het aan- en verkopen van cryptocurrencies vereenvoudigt.


Bron: Elsevier Weekblad (2022)

 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers meer informatie te verschaffen over specifieke topics binnen de financiële markten. YoungTrader is géén financiële dienstverlener. De content bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.
87 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png