Vijf verhelderende vragen over cryptocurrencies

Sommige cryptomunten worden opgericht als grap. Iets waar ik weinig van begrijp, want het is toch niet grappig om je geld te investeren in een activa die geen serieus doeleinde heeft. Vooral beginners, die nog niet zoveel van crypto afweten, kunnen per ongeluk in zo’n munt investeren. Dat is erg risicovol. Om die reden help ik starters graag met het beter begrijpen van de cryptomarkt en de verschillende doeleinden van bepaalde cryptocurrencies.

Wat zijn cryptomunten?

Cryptomunten zijn digitale valuta die onafhankelijk opereren van het traditionele geldsysteem dat we gewend zijn. Een bekend voorbeeld is Bitcoin, een pionier in de crypto-wereld. Wat deze munten zo bijzonder maakt, is dat ze direct van de ene naar de andere partij kunnen worden overgemaakt, zonder tussenkomst van een bank. Dit opent de deur naar snelle en grenzeloze transacties, ongeacht waar ter wereld je je bevindt.

Hoe kunnen deze digitale transacties veilig en betrouwbaar plaatsvinden zonder centrale autoriteit? Hier komt de revolutionaire blockchain-technologie in beeld. Een blockchain is een gedecentraliseerd grootboeksysteem dat transacties vastlegt en verifieert door middel van een netwerk van computers, ook wel nodes genoemd. Elke transactie wordt in een blok vastgelegd, dat vervolgens aan de voorgaande blokken wordt gekoppeld, waardoor er een keten van blokken ontstaat: de blockchain. Deze keten is onveranderbaar en transparant, waardoor het moeilijk wordt om fraude te plegen.

Wie maakt cryptomunten?

In theorie zou iedereen met een computer en een internetverbinding de software kunnen downloaden die nodig is om cryptomunten te maken, met andere woorden minen. In de praktijk moet het een computer zijn met heel veel rekenkracht. Die heeft daarvoor veel stroom nodig en moet worden gekoeld. Een duur grapje voor iemand die het er zomaar bij doet. De miners die het wel doen, hebben vaak honderden computers en zitten vaak in landen waar de stroom goedkoop is en het klimaat koel, zoals in Rusland, Kazachstan en de Verenigde Staten.

cryptocurrencies

Hoe worden cryptomunten gemaakt?

Het precieze proces is per munt anders, maar is vaak gebaseerd op het proces van de bitcoin. Dat ziet er als volgt uit: computers moeten een cryptopuzzel oplossen. Hoe meer computers er meedoen, hoe moeilijker de puzzel, anders wordt de puzzel te snel gekraakt. Als een minder de oplossing denkt te hebben, maakt hij een nieuw blok in de blockchain, keert zichzelf de vastgestelde beloning uit en stuurt zijn werk door naar alle andere deelnemende computers. Mocht het geleverde werk niet voldoen aan de eisen, dan wordt dat blok gewoon genegeerd en gaat de zoektocht door. Het aantal bitcoin dat in omloop wordt gebracht, is begrensd tot 21 miljoen. De verwachting is dat dat aantal in 2140 wordt behaald. Miners verdienen dan alleen nog aan de transactiekosten. De bedoeling is dat het geldsysteem dan door het grote publiek wordt gebruikt. Zo niet, dan is het project mislukt.

Hoe zijn slechte munten van goede munten te onderscheiden?

Experts geven toe dat het soms lastig is om door de mooie verhalen en visies van een munt heen te prikken. Toch is het wel aan te raden om je in te lezen in de materie en te begrijpen wat het doel is van een munt. Van sommige munten is bekend dat ze zijn opgericht als grap. Van alle cryptomunten wordt de bitcoin wel als meest ‘veilige’ investering gezien. Deze munt is met een doel opgericht, namelijk om als geldsysteem te opereren waarmee geld rechtstreeks kan worden overgemaakt van de ene naar de andere partij zonder tussenkomst van een bank. Aangezien bitcoin de oudste van allemaal is, acht ik de kans klein dat deze munt zomaar verdwijnt.

Wat is de onderliggende waarde van crypto’s?

Crypto’s zijn niet altijd ergens aan gekoppeld en hebben dus geen vaste onderliggende waarde. Zolang mensen in de munt geloven en bereid zijn om ervoor te betalen, heeft de munt waarde. Maar er zijn ook munten die als aandelen worden gewaardeerd, munten die andere munten als onderpand hebben of ergens aan gekoppeld zijn. Een bekend voorbeeld is de USDT, deze munt is gekoppeld aan de dollar. Een ander voorbeeld is de DigixDAO, deze token is gekoppeld aan goud.

Experts geven toe dat het lastig is om door de mooie verhalen van een munt heen te prikken. Toch is het wel aan te raden om je in te lezen. Van sommige munten is bekend dat ze zijn opgericht als grap.

Ben jij geïnteresseerd om te starten met cryptocurrencies?

Zo, deze vijf vragen over cryptocurrencies maken weer een hoop duidelijk! Vooral voor beginners kan de content over cryptocurrencies soms lastig te volgen zijn. Happy to help! Wil je graag starten met investeren in cryptocurrencies? Ik ben klant bij Bitvavo – het grootste crypto-platform van Nederland. Als je je aanmeldt via mijn partnerpagina, dan ontvang je gratis transactiekosten over je eerste € 1000 aan handel. Wil je liever eerst meer leren over cryptocurrencies? Lees dan: Eerste Hulp bij Cryptocurrencies.

bitvavo banner

De kern van de zaak
Investeren in cryptocurrencies is voor veel beginnende beleggers lastig te volgen. Cryptomunten zijn namelijk digitale munten die losstaan van het bestaande geldsysteem. Cryptocurrencies worden gemaakt door miners, die vaak honderden computers hebben. Crypto’s zijn niet altijd ergens aan gekoppeld en hebben dus geen vaste onderliggende waarde. Zolang mensen in de munt geloven en bereid zijn om ervoor te betalen, heeft de munt waarde.

Bitvavo
Bitvavo is een Nederlandse exchange. Bitvavo maakt handelen in cryptocurrencies toegankelijk voor beginners. De exchange is simpel opgezet, biedt een divers aantal digitale valuta aan en heeft een snelle customer service. In een rumoerige wereld van crypto, is het fijn om zo’n betrouwbare exchange te hebben. Meer vragen over cryptocurrencies? Ontdek meer over Bitvavo.

Disclaimer

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen. YoungTrader is geen financieel adviesbureau. De content zoals gedeeld op de website en op het Instagram-account van YoungTrader bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.