Waarom wil een bedrijf naar de beurs?

Cash, cash, cash

De reden dat een bedrijf naar de beurs gaat is om kapitaal (cash) op te halen. Laat ik dit toelichten aan de hand van een voorbeeld: Mijn bedrijf heet YoungTrader. Stel, in the best case scenario groeit YoungTrader de komende jaren hard en bewijst het potentie te hebben om een multinational te worden. Om dit doel te realiseren is er geld nodig voor de uitbreiding van YoungTrader, want de huidige bedrijfsactiviteiten zijn niet toereikend. Het managementteam van YoungTrader besluit om het bedrijf naar de beurs te brengen.


Initial Public Offering

Op voorwaarde dat YoungTrader voldoet aan de relevante wet- en regelgeving voor de beurs wordt een datum geprikt voor de Initial Public Offering (IPO): de dag dat de aandelen van YoungTrader voor het eerst op de beurs worden aangeboden aan beleggers. Voorafgaand aan deze dag vindt er een book building process plaats, waarin een onafhankelijke investeringsbank onderzoekt hoeveel vraag en aanbod er bestaat voor de aandelen van YoungTrader. Op basis van dat onderzoek wordt een introductieprijs vastgesteld waartegen de eerste aandelen verkocht gaan worden. Beleggers kunnen via een inschrijving aangeven geïnteresseerd te zijn in aandelen van YoungTrader.


Als er meer inschrijvingen zijn dan beschikbare aandelen zijn er twee opties mogelijk. De aandelen worden pro rata uitgegeven. Dit betekent dat de ingeschreven beleggers aandelen ontvangen, maar minder dan het aantal dat ze hadden opgegeven. Een andere optie is dat slechts een deel van de ingeschreven beleggers de aandelen mag kopen en dat het overige deel wordt uitgesloten van de eerste ronde. Een inschrijving biedt dus geen garantie.

inschrijving

Kapitaal ophalen

Op de dag van de IPO verkoopt YoungTrader de aandelen aan beleggers. Het bedrijf ontvangt dan in één klap veel geld. Deze opbrengst wordt gebruikt om te investeren in de uitbreiding van YoungTrader. Vanaf dat moment zijn de aandelen op de beurs verhandelbaar. De beleggers die niet aan de beurt kwamen bij de inschrijving, kunnen de aandelen nu kopen van andere beleggers tegen de koers die op dat moment geldt.


Andere redenen om naar de beurs te gaan

In de meeste gevallen gaat een bedrijf dus naar de beurs om kapitaal op te halen. Maar, er bestaan ook andere beweegredenen om naar de beurs te gaan. Bedrijven die met vroege investeerders werkten kunnen naar de beurs gaan, om te zorgen dat deze investeren hun opbrengsten ontvangen (de investeerders kunnen hun aandelen dan verkopen). Een andere reden is om (nieuwe) werknemers te laten delen in het succes van het bedrijf. Als laatste vergroot naar de beurs gaan de naamsbekendheid van het bedrijf, wat weer nieuwe deuren opent.


Wil jij meer leren over de beurs?

Wil jij beleggen zonder transactiekosten?

Check dan BUX Zero

Beleggen met BUX Zero

139 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png