Wanneer koop of verkoop ik een aandeel?

Het juiste moment om een aandeel te kopen of verkopen?

Tja, als dat zo makkelijk was, waren we nu vast even rijk als Warren Buffet. Koersontwikkelingen zijn niet te voorspellen, maar je kunt wel inschatten of een aandeel tijdelijk duur of goedkoop. Dit doet je door een bedrijf te waarderen: je bepaalt of haar beurswaarde op dat moment sterk afwijkt van haar realistische waarde.


Wat is de beurswaarde?

De beurswaarde van een bedrijf bereken je door [aandelenkoers x aantal uitstaande aandelen].

Deze bedragen vind je eenvoudig via Google. Voor de realistische waarde van het bedrijf maak je zelf een inschatting, door na te gaan of een bedrijf financieel gezond is. Dit doe je door de investeerders rapporten te controleren. Deze vind je op de website van het bedrijf.
Klinkt dit nog erg lastig?

Laten we het proces eens stap voor stap doorlopen.

Stap 1. Beurskoers.

De huidige koers van bedrijf A is €50 per aandeel en het bedrijf heeft 1 miljoen aandelen uitstaan. De beurswaarde van bedrijf A bedraagt [1 miljoen x €50 =] 50 miljoen euro.


Stap 2. Eigen inschatting.

Gebruik je gezonde verstand. Heeft dit bedrijf een sterk product? Is dit product over 10 jaar nog gewild? Heeft bedrijf A veel schulden ten opzichte van eigen vermogen? Hoeveel winst maakt het bedrijf? Je kunt verschillende financiële ratio’s op internet vinden om makkelijk een inschatting te krijgen. Ik vind zelf de ‘koers-winst verhouding’ super informatief. Deze zal ik met je behandelen in een volgende blogpost!


Stap 3. Rekensom.

Vind je het bedrijf meer waard dan haar huidige beurswaarde? Dan is het aandeel goedkoop. Time to buy! Vind jij het bedrijf minder waard is dan haar huidige beurswaarde? Dan is het aandeel te duur. Laat in dat geval maar zitten! 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers zo meer informatie te verschaffen omtrent beleggen. YoungTrader is géén officiële financiële dienstverlener. De content zoals gedeeld op de website en Instagram page bevatten in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.


83 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png