Wat betekent de term Tokenomics?

Steeds vaker horen we in cryptoland de term tokenomics terugkomen. Tokenomics is de verzamelnaam van de studie naar de vraag- en aanbodkenmerken van cryptocurrency. Vergelijk het met de economie, maar dan speciaal gericht op cryptocurrencies. Laten we hier verder induiken!


Ik, Veronique, heb een bachelor Economics & Business Economics gedaan. Tijdens mijn studie heb ik geleerd dat we de traditionele economie analyseren met behulp van officiële gegevens over de geldhoeveelheid. Herinner je je die formule van de economie nog? Y = C + I + G + (XM). Als je een opfrisser nodig hebt wat deze formule inhoudt, klik dan hier.


De waardes in deze formule helpen om de hoeveelheid geld die in omloop is in een bepaald land te monitoren. De hoeveelheid geld in omloop wordt vooral bepaald door de regering en het monetair beleid. Als er wordt besloten om geld bij te drukken, om bijvoorbeeld banken te redden of pandemieën te bestrijden, dan regelt de centrale bank dit.


Wat een risico is van het creëren van extra geld, is dat het kan leiden tot een langzame, of soms snelle, vermindering van de waarde van het reeds bestaande geld. Deze vermindering van waarde wordt aangeduid met inflatie. Deze inflatie merk je als consument doordat de prijzen van 'normale' dingen jaar na jaar stijgen.
Wat is een token?

Nu je een frisse update hebt ontvangen van de economie, wil ik het bruggetje maken naar Tokenomics. Voordat ik deze term goed kan uitleggen, is het belangrijk te weten wat een token precies is. Een token is een digitale eenheid van een cryptocurrency die wordt gebruikt als een specifieke asset of om een bepaald gebruik op de blockchain te vertegenwoordigen. Veel blockchain projecten hebben dus hun eigen token, waar je in kunt handelen via een exchange. Tokens kunnen verschillende functies hebben, maar het komt het vaakst voor dat een token wordt ingezet als een security, utility of governance token.


Cryptocurrencies en tokens die gebouwd zijn op blockchain hebben vooraf ingestelde, algoritmisch uitgifteschema's. Dit klinkt nogal technisch, dus laat ik dit toelichten. Het houdt in dat we vrij nauwkeurig kunnen voorspellen hoeveel munten er op een bepaalde datum in de toekomst in omloop zijn. Oftewel, we kunnen schatten hoe groot de vraag is op een zeker moment in de toekomst. Als we in het achterhoofd houden dat de koers van tokens afhankelijk is van vraag en aanbod, dan is het een interessant gegeven dat het aanbod van een token op een bepaald moment min of meer 'voorspeld' kan worden.Een voorbeeld

Neem als voorbeeld het platform FNDZ. Ik schreef hier eerder over, het is namelijk een van de eerste DeFi handelsplatformen waar copy trading makkelijk wordt gemaakt. Om te begrijpen wat Tokenomics inhoudt, wil ik de term graag toelichten aan de hand van de FNDZ token. De totale voorraad FNDZ tokens zal uiteindelijk 100.000.000 tokens bedragen. De FNDZ Token wordt in acht afzonderlijke fases de markt ingebracht. Deze fases zijn gecategoriseerd op basis van investeerders, teamleden en adviseurs, en functies van het platform. Benieuwd hoe zo'n proces verloopt? Onderstaand lees je de acht fases hoe het aanbod van de FNDZ token geleidelijk wordt uitgebreid.


Fase 1. Zaadinvesteringsronde

De allereerste investeringsronde is de seed investeringsronde. Tijdens deze ronde worden er zo'n 12.000.000 FNDZ tokens toegewezen, wat neerkomt op een aandeel van 12% van het totale aanbod. De tokens werden verkocht aan $0,08 per token.


Fase 2. Private ronde

De tweede ronde heet de private investeringsronde. In deze ronde worden er een extra 20.000.000 FNDZ tokens verkocht voor $0,12 per stuk. Het bedraagt zo'n 20% van het totale aanbod.


Fase 3. Launchpad (IDO - eind augustus)

Over launchpads heb ik eerder een blog geschreven. Deze fase vertegenwoordigt de publieke verkoop van de FNDZ tokens. Er zullen 2.000.000 FNDZ tokens worden toegewezen, een aandeel van 2% van het totale aanbod. De tokens zullen verkocht worden voor $0,24 per token.


Fase 4. Adviseurs

FNDZ adviseurs krijgen zo'n 6.000.000 FNDZ tokens toegewezen, wat neerkomt op een 6% aandeel van het totale aanbod.

Fase 5. Team

Het FNDZ team zal 20.000.000 FNDZ tokens toegewezen krijgen, om zo meer commitment met het blockchain project te creëren. Het aanbod van tokens bedraagt zo'n 20% van het totale aanbod.


Fase 6. Beloningen

In deze fase worden er 10.000.000 FNDZ tokens toegekend aan beloningen. Deze tokens zullen worden gereserveerd voor trading challenges en toernooien tussen professionele traders op het FNDZ platform.


Fase 7. Schatkist

De een-na-laatste fase is interessant. In deze fase worden er 20.000.000 FNDZ tokens toegewezen aan de FNDZ schatkist. Deze tokens worden gereserveerd als fondsen voor in de toekomst eventueel verdere protocol ontwikkelingen.

Fase 8. Marketing

Er worden ook 10.000.000 FNDZ tokens toegewezen aan marketing activiteiten voor het platform. Deze tokens zijn uit circulatie totdat het team of de gemeenschap besluit om ze te gebruiken voor marketingactiviteiten.Waarom is Tokenomics zo belangrijk?

Op de korte termijn hebben vraag en aanbod een grote impact op de prijzen (of in het geval van tokens, de koersen). De opbouw van de uitgifte van tokens is dus van belang omdat het aanbod invloed heeft op de koers van de token. De koers beïnvloedt vervolgens weer de vraag naar de token, die weer het aanbod en de koers beïnvloedt. Je snapt het wel, het is een interessante, maar complexe puzzel! ;)

 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers meer informatie te verschaffen over specifieke topics binnen de financiële markten. YoungTrader is géén financiële dienstverlener. De content bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.
32 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png