Wat is Decentralized Finance?

Meer dan 3 ton verdienen met walvis plaatjes

Benyamin Ahmed, een 12-jarig jongetje, was op jonge leeftijd al bezig met coderen en web development. Hij ontdekte NFT's: unieke digitale activa, waaronder jpegs en videoclips, die worden vertegenwoordigd door een code vastgelegd in een blockchain. NFT’s kunnen worden doorverkocht, waarbij het eigendom en de geldigheid van een NFT worden getraceerd in de blockchain.


Ahmen kwam op het idee om een collectie van (unieke) online walvis plaatjes te creëren. De collectie Walvissen was maar liefst binnen negen uur uitverkocht. Ahmed verdiende daar meer dan 80 ether in één dag mee. De winst heeft hij aangehouden. Deze 80 ether zijn op het moment dat ik dit blog schrijf maar liefst € 330.000 waard. Huppa, verdiend met online walvisplaatjes. Bizar.


Hoe werkt dat dan?

Laten we eerst een stapje terug gaan. De stuwende kracht achter NFT’s is de blockchain technologie. De blockchain is een gedecentraliseerde online database. Sinds de blockchain bestaat zijn er veel Decentralized Finance (DeFi) organisaties opgericht. Het zijn innovatieve projecten, die diensten verlenen op basis van de blockchain technologie.

De term DeFi staat voor een op blockchain gebaseerde vorm van financiering, waarbij er gebruik wordt gemaakt van smart contract. Tussenpersonen zoals banken, makelaars of bemiddelaars worden daarbij overbodig. Blockchain projecten zijn lastig te censureren of uit te schakelen, omdat eigenlijk iedereen met een internet- verbinding er toegang tot kan krijgen. Er is geen tussenkomst van een gecentraliseerde partij, zoals een bank.Peer-to-peer

De meest bekende, en misschien wel de belangrijkste innovatie gebaseerd op de blockchain is de bitcoin. Bitcoin is een DeFi applicatie die het mogelijkheid maakt voor twee gebruikers om rechtstreeks digitale betalingen met elkaar te verrichten. In de fysieke wereld was eerst enkel mogelijk met cash-geld. Als je digitaal geld wilde overmaken, dan gebeurde dit standaard via een bank of beleggingsinstelling zoals PayPal.


Een betaling via een derde partij laat een digital voetdruk achter. Jouw transacties kunnen zo in de gaten gehouden worden. Dit geeft de overheid de ruimte om bedrijven te controleren. Na de financiële crisis van 2008 werd bitcoin daarom ontwikkeld. Het doel van bitcoin was een digitale vorm van geld ontwikkelen voor peer-to-peer betalingen, waar de overheid geen zicht op kon hebben. Bitcoin zou meer privacy en bewegingsruimte moeten bieden.


DeFi exchange (DEX - Decentralized Exchange)

Een DeFi exchange (DEX) is een gedecentraliseerde handelsplatform waarop je in cryptocurrencies kunt handelen. Neem als voorbeeld het social trading platform FNDZ. Op dit platform kan je copytraden, waarbij je je cryptocurrencies direct na aan- of verkoop in je wallet ontvangt. De transacties worden gefaciliteerd door de smart contracts van FNDZ, dat zijn geautomatiseerde processen. De transacties worden dus niet beheerd door een derde partij, waardoor er meer vrijheid en transparantie ontstaat.


Hoe wordt het dan gereguleerd?

De besluitvorming bij DeFi organisaties is ook gedecentraliseerd. Een DAO is een Decentralize Autonomous Organization die vaak via een governance token de community stemrecht geeft in het nemen van beslissingen of dit zelfs volledig bij de community weglegt. De regels en voorschriften voor het gebruik van het project zijn vastgesteld in de programmeercode van het platform. In lijn met het project kunnen er governance tokens worden uitgegeven. Bij het copy trading platform FNDZ zijn dat bijvoorbeeld FNDZ-tokens. De bezitters van deze tokens hebben inspraak in de besluitvorming.


Toepassingen als gevolg van DeFI

Sinds de lancering van blockchain zijn er verschillende investerings toepassingen mogelijk gemaakt, waar geld mee kan worden verdiend. Eerder kaartte ik al de NFT’s aan, maar je kan ook geld verdienen door mee te doen aan ICO’s. Ik leg beide toepassingen in een notendop uit.

  • ICO'S

ICO's zijn een vorm van crowdfunding, die worden gebruikt om geld in te zamelen voor open-source softwareprojecten. In ruil voor kapitaal krijgen ICO-investeerders een unieke token, die hen toegang geeft tot speciale functies van de software. ICO's lijken op IPO’s, maar bij ICO’s is er sprake van een uitgifte van een digitale munt in plaats van aandelen. Daarnaast, omdat blockchain gedecentraliseerd is, ontbreken er bij ICO’s beschermingsmechanismen, zoals openbaarmaking en controle die bij een beursgang (IPO) op de gereguleerde aandelenmarkt wél worden verwacht.

  • NFT’S

Blockchain stelt gebruikers in staat om het eigendom van unieke digitale activa te maken, zoals verzamelobjecten en kunst. NFT's zijn een soort limited-edition digital activa, ontworpen om uniek te zijn en slechts één eigenaar per keer te hebben. De schaarste maakt dat een NFT keihard in waarde kan stijgen als ze populair worden. Op dezelfde manier kunnen NFT's muzikanten en beeldend kunstenaars een nieuwe manier geven om hun werk te gelde te maken. "NFT's zijn echt interessant, omdat ze bewijzen dat een digitaal product schaars kan zijn.’’ zegt Leising.

  • FNDZ: copy trading platform

FNDZ is een typische DeFi organisatie. Het FNDZ-platform is een copy trading platform, specifiek gefocust op cryptocurrencies. Traders kunnen op dit platform hun historische prestaties en beleggingsstrategieën publiceren, zodat gebruikers van het platform hun handelsactiviteiten kunnen kopieren. De ene strategie is de ander namelijk niet. Naast transparantie biedt FNDZ ook een community aan, waar gebruikers reviews kunnen schrijven over andere traders. Meer weten over FNDZ? Klik hier. 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers zo meer informatie te verschaffen omtrent beleggen. YoungTrader is géén officiële financiële dienstverlener. De content zoals gedeeld op de website en Instagram page bevatten in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.


118 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png