Wat is een beleggingsportefeuille?

Beleggingsportefeuille

Gezien beleggen risico's kent, hoor je beleggers vaak zeggen dat het noodzaak is om jouw beleggingsportefeuille spreiden. Maar wat is überhaupt een beleggingsportefeuille? Een beleggingsportefeuille is het totaaloverzicht van alle beleggingen die jij als investeerder beheert. Een soort virtuele portemonnee dus, die gevuld is met waardevolle beleggingen in plaats van met cash. Er kunnen verschillende beleggingscategorieën in zitten; aandelen, obligaties, ETFs, beleggingsfondsen of grondstoffen. Het is maar net wat jij als investeerder hebt gekocht. Jouw beleggingsportefeuille is net als het overzicht van een winkelmandje eenvoudig te bekijken via de website van jouw broker.

In één oogopslag is te zien hoe jouw effecten ervoor staat. Een groen cijfer onderaan de streep? Check, je bent een succesvol belegger!

Waarom is het zo belangrijk om jouw beleggingsportefeuille te spreiden?

Het spreiden van jouw portefeuille houdt in dat je als investeerder beleggingen doet die verschillen in categorie, industrie en valuta. Een belegger die zijn risico's spreidt (ver)koopt ook niet alles rond hetzelfde tijdstip, maar spreid zijn/haar aankopen over tijd. Via deze trucjes ‘spreid’ jij de risico’s dat jouw beleggingen in een keer dalen in waarde.


Winners and losers

Dit is goed te illustreren aan de hand van de corona-crisis: sommige industrieën zijn opgebloeid sinds de corona-crisis, terwijl andere industrieën totaal plat liggen. Voor de corona-crisis kende de beurs veel groene cijfers, tijdens de uitbraak van de corona-crisis daalden de meeste effecten enorm in waarde, terwijl kort daarna het merendeel weer enorm in waarde steeg. Er is geen touw aan vast te knopen. Diversifieer dus jouw portefeuille om de risico's te minimaliseren, door te beleggen in verschillende effecten, bedrijven, valuta en industrie én te (ver)kopen op verschillende momenten. Zo vergroot je wél de kans op succes. You got this!Indexbeleggen

Een goede manier om jouw portefeuille te spreiden is door te gaan indexbeleggen. Als je gaat indexbeleggen, dan investeer je in indexfondsen of ETF's. Het betekent dat je niet één aandeel koopt, maar een mandje dat meerdere aandelen erin heeft zitten. Je koopt dan een fractie van dit mandje, zo spreid je direct jouw inleg over meerdere bedrijven. Super handy! Klinkt dit wat voor jou? Dan zou ik aanraden om te gaan indexbeleggen bij Brand New Day. Dit is een partij die het heeft begrepen; een jonge bank, met een uitstekende Customer Service, branding on top en super transparant over de kosten. Zij hebben al een selectie gemaakt van indexfondsen die goed presteren. Het enige wat jij hoeft te doen is kiezen in welke van deze fondsen jij je geld stopt. Daarna is het een kwestie van de tijd haar werk laten doen. Klinkt ideaal, toch?


Klik op onderstaande banner om meer info te lezen over Brand New Day


 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers zo meer informatie te verschaffen omtrent beleggen. YoungTrader is géén officiële financiële dienstverlener. De content zoals gedeeld op de website en Instagram page bevatten in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.


21 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png