Wat is een bied- en laatkoers?

Waarom schommelt de prijs zo?

Er wordt vaak gesproken door beleggers over de koers. De koers van een aandeel geeft de actuele prijs van dat aandeel weer. Als jij het aandeel wilt kopen, betekent dat niet direct dat je het ook voor de huidige koers kunt krijgen. Een koers schommelt namelijk met de seconde, afhangend van hoeveel kopers en verkopers er op dat moment bestaan.

Bloemen te koop! Vergelijk het met een bloemenveiling. Als er veel bloemisten zijn die rode rozen kopen, terwijl er slechts een paar mensen geïnteresseerd zijn in rode rozen dan gooien de bloemisten de prijs van rode rozen omlaag, in de hoop dat de mensen bij hun kraan rozen gaan kopen. Andersom zal een bloemist de prijs van rozen omhoog gooien, wanneer er heel veel mensen rode rozen willen kopen terwijl er maar één bloemist aanwezig is. Die ene bloemist zal de kopers in dat geval vragen wie bereid is het meeste te bieden voor een bos rozen. Wie de hoogste prijs biedt, ontvangt de bos rozen. Kijk, daar hebben we hem: die prijs, dat is nou de biedkoers!


De biedkoers De biedkoers is de hoogste prijs die een koper bereid is te betalen voor een aandeel. Als belegger geef jij - als je een aandeel wilt kopen - via een limietprijs op hoeveel je maximaal bereid bent te betalen voor het aandeel. De hoogste limietprijs die op dat moment geldt onder alle kopers, is de biedkoers.

De laatkoers De laatkoers is de laagste prijs die een verkoper bereid is te ontvangen voor een aandeel. Als belegger geef jij - als je een aandeel verkoopt - via een limietprijs op hoeveel je minimaal wilt ontvangen voor een aandeel. De laagste limietprijs die op dat moment geldt onder alle verkopers, is de laatkoers.

Match! Op het moment dat er een match bestaat tussen een bied- en laatkoers neemt de transactie plaats; de koper ontvangt de aandelen van de verkoper. In andere woorden, als de limietprijs die jij hebt opgegeven gelijk is aan de limietprijs die een verkoper heeft opgegeven, dan staat de deal vast. Raak je het soms even kwijt en vind je de beurs lastig te volgen? Denk dan even terug aan de bloemenveiling. Vervang de rozen voor aandelen et voila, het is best makkelijk te volgen.

Orderboek De bied- en laatkoersen die op een bepaald moment gelden zijn terug te vinden in het orderboek. Deze vind je op de website of in de app van je broker. Het orderboek ziet er zo uit:

Orderboek op de beurs

De biedkoers is 38 euro (hoogste biedprijs). De laatkoers is 38,50 (laagste verkoopprijs). Als jij nu een aandeel wilt kopen kan je 1) minder dan 38 euro opgeven als limietprijs, de kans bestaat dan dat de deal later pas plaatsvindt of helemaal niet als de koers verder stijgt, 2) 38,50 opgeven als limietprijs, er zal een match plaatsvinden en de betaling wordt voldaan. Je hebt de aandelen dan direct in je portefeuille. Andersom, geldt dit net zo als verkopende partij.

Niet iedereen handelt via het orderboek. Je kunt ook een prijs opgeven waar jij comfortabel bij voelt, dicht in de buurt van de huidige koers. Zelf kijk ik wel altijd in het orderboek om duidelijk te zien wat de laagste verkoopprijs is die op dat moment geldt (laatkoers). Ik zorg dat ik als koper een limietprijs op geef die even hoog / lager is dan de laatkoers.


Meer weten over de kosten van beleggen? Check dan: Hoe duur is beleggen?


Orderboek

Bron: BeleggingsAcademy.nl, Binck.nl (2020)


 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers zo meer informatie te verschaffen omtrent beleggen. YoungTrader is géén officiële financiële dienstverlener. De content zoals gedeeld op de website en Instagram page bevatten in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.

377 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png