Wat is een Non-Fungible Token?

Een non-fungible token (NFT) is een uniek digitaal bestand dat staat opgeslagen in de blockchain. NFT's worden steeds populairder en dat heeft vooral te maken met de enorme bedragen die met de handel in NFT's worden verdiend. Waarom er toch zoveel wordt verdiend met deze online 'plaatjes', is voor velen lastig te volgen. In deze blog zoom ik in op non-fungible tokens.


De reden dat NFT's waardevol zijn, heeft te maken met het unieke karakter ervan. Op het internet is bijna alles te kopiëren; teksten, plaatjes en websites. Elke NFT bevat een uniek digitaal artikel of item dat niet vervangbaar is (non-fungible dus).


Een NFT

Is een NFT een cryptocurrency?

Cryptocurrencies zijn virtuele munten. De functionaliteit van cryptocurrencies is divers. Veel investeerders kopen cryptocurrencies om erin te handelen, met als doel het behalen van rendement. Anderen kopen het als middel om hun vermogen te beschermen tegen inflatie. In sommige (online) winkels valt er al mee te betalen. En zo gebruik je ook cryptocurrencies om NFT's aan te kopen.

NFT's opereren net als cryptocurrencies op de blockchain. Echter, cryptocurrencies en NFT’s zijn niet hetzelfde. Het verschil zit hem in het unieke karakter. Een NFT valt niet in te wisselen voor een andere NFT, want dan is deze niet meer uniek. Bitcoins daarentegen kan je wel inwisselen voor andere bitcoins. De ene bitcoin is even veel waard als de andere bitcoin. Bij NFT's is dit niet het geval.


Hoe worden NFT's ingezet?

Non-fungible tokens worden gebruikt om controleerbare digitale schaarste te creëren. Een NFT maakt een digitaal bestand namelijk uniek, want via de transacties op de blockchain valt er te herleiden wie de ontwerper is van het digital ebestand. Om deze reden heeft de NFT de digitale kunstwereld totaal over de kop gegooid.


Met andere woorden, als een bekende kunstenaar een online plaatje ontwerp, bestaat er hier maar één uniek exemplaar van. In het kasboek van de blockchain wordt een stempel aan het exemplaar toegevoegd, die als bewijs dient dat het een exemplaar afkomstig is van de originele artiest. Indien een artiest populair is, kan hij of zij al gauw veel geld verdienen door het unieke digitale kunstwerk te verhandelen. De koper weet dankzij de traceerbare stempel dat er van hun zojuist gekochte kunstwerk maar één of een klein aantal van in de omloop is.


gif

Er bestaan ook veel ‘onschuldige’ NFT's, die worden verhandeld als verzamelobjecten. Op cryptokitties.nl kan je bijvoorbeeld virtuele katten (CryptoKitties) met beperkte oplage verhandelen en verzamelen. Net als NintentoDogs, maar dan anders zeg maar ;).


Ik heb onschuldig expres tussen aanhalingstekens geschreven, aangezien er voor deze schattige kittens al snel duizenden euro’s worden betaald. Wat? Ja, echt. Enkel vanwege de verwachting ze voor nóg meer te kunnen verkopen. Hoewel NFT’s praktisch nog in hun kinderschoenen staan, is het belangrijk om je te realiseren hoeveel potentie er in deze unieke bestanden zit. De laatste tijd worden er steeds vaker digitale werken voor miljoenen euro’s verkocht. Geen wonder dat men spreekt over een heuse hype!


Wil je meer leren over de functionaliteit van NFT's? Wil je begrijpen hoe de handel in NFT's in de praktijk werkt? Dan raad ik je aan deze podcast te luisteren van Day1 Lifestyle. In deze podcast vertelt Cryptospaces (dit is een anonieme naam) hoe hij meerdere NFT-projecten heeft gebouwd en gelanceerd. De moeite waard om te luisteren als je het lastig vindt om een vinger te drukken op de materie rondom NFT's.

 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers zo meer informatie te verschaffen omtrent beleggen. YoungTrader is géén officiële financiële dienstverlener. De content zoals gedeeld op de website en Instagram page bevatten in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.

90 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png