Wat is het juiste instapmoment voor Bitcoin?

Oké, ik ben vast niet de enige als ik zeg dat de crypto markt soms niet te volgen is. Ik investeer in voornamelijk in de meer bekendere tokens (de top 10), maar ik heb ook een aantal minder bekende token in mijn portefeuille. Elke dag leer je weer wat nieuws op de cryptomarkt, want de deze digitale vorm van valuta staat nooit stil. Als beginner ervaar ik soms moeite in het achterhalen wat de cryptomarkt beweegt. De volatiliteit is zo enorm, soms heb ik geen idee wat er nú weer is gebeurd.


Ik ging daarom op onderzoek uit. Is er een manier om de cryptomarkt te analyseren zonder dat je daarvoor een Technische Analyse voor hoeft uit te voeren? Na een tijdje zoeken kwam ik in aanraking met de volgende indicator: de dominantie van Bitcoin.


In deze post leg ik uit wat deze indicator inhoudt, hoe het je kan ondersteunen in je beslissingen op de cryptomarkt én door welke factoren deze indicator wordt beïnvloed.Wat houdt de BTC dominantie indicator in?

De BTC dominantie is een indicator voor de ''verhouding tussen de marktkapitalisatie van Bitcoin en de totale marktkapitalisatie van de gehele cryptocurrency markt.'' Wanneer je deze verhouding vergelijkt met de trend van Bitcoin zelf, kom je meer te weten over de kansen die de huidige marktomgeving biedt.


Om beter te begrijpen wat BTC dominantie inhoudt, moet je eerst begrijpen wat marktkapitalisatie is - en waarom dit belangrijk is! Marktkapitalisatie, ook wel market cap, is de totale waarde van alle munten die tot nu toe zijn 'gemined'. De market cap wordt berekend door het aantal munten in omloop te vermenigvuldigen met de huidige marktprijs van een enkele munt.


Market cap = aantal tokens in omloop x koers token


Benieuwd naar de real-time market cap van Bitcoin? Klik dan hier. Op het moment dat ik deze post schrijf, bedraagt de market cap van Bitcoin 818.014 miljard. Een getal dat an sich niet zoveel zegt, totdat je het vergelijkt met andere markten. Een belegger kan door het vergelijken van market caps bepalen of hij of zij denkt dat het Bitcoinnetwerk onder- of overgewaardeerd is. Wat betekent dat dan? Als het Bitcoinnetwerk ondergewaardeerd is, is het een mooi moment om BTC aan te schaffen. Indien het overgewaardeerd is, zijn altcoins interessanter. Let op, deze theorie is dus tijdsgevoelig.


BTC dominatie en Bitcoin's marktkapitalisatie

Om de BTC dominantie ratio te berekenen hebben we de marktkapitalisatie van Bitcoin nodig en de totale marktkapitalisatie van alle cryptocurrencies bij elkaar. In de onderstaande afbeelding zie je een grafiek van de Bitcoin marktkapitalisatie (links), de totale cryptocurrency marktkapitalisatie (midden) en de BTC dominatie (rechts) over de afgelopen jaren.Over het algemeen volgt de vorm en richting van de market cap van alle cryptocurrencies bij elkaar die van de Bitcoin market cap. Dit is te wijten aan de invloed van Bitcoin op de gehele cryptomarkt. Het is algemeen bekend dat Bitcoin in correlatie staat met altcoins. Vaak is het zo dat Bitcoin 'de kar trekt'. Als de koers omhoog gaat, stijgen veel koersen van altcoins vaak mee. Er hangt dan optimisme in de markt. Hetzelfde geldt als de koers van Bitcoin daalt, zakken de koersen van altcoins vaak mee. Het is een beweging die we vaak in het verleden zien, maar met zekerheid valt dit nooit te zeggen.


Factoren die de dominantie van Bitcoin beïnvloeden

Toen de cryptomarkt minder bekend was, schommelde de Bitcoin-dominantie vaak rond de 95%. Bitcoin was de bekendste en meest erkende token, waardoor deze flink domineerde in de market cap van alle cryptocurrencies bij elkaar. Een hoog percentage, omdat er dus maar weinig altcoins bestonden die ook investeerders aantrokken. Toen er meer altcoins bijkwamen, daalde de (relatieve) dominantie van Bitcoin.


Om beter te begrijpen hoe de correlatie tussen Bitcoin en altcoins ontwikkelt, laat ik aan de hand van een voorbeeld zie hoe de BTC dominantie reageerde op events uit het verleden. Toen bijvoorbeeld de ICO-hype in 2017 ontstond, het moment dat heel veel altcoins werden gelanceerd, begonnen de investeringen in altcoins te groeien. Het gevolg? De BTC dominantie zakte tot een dieptepunt van 35%. Begin 2018 klom de BTC dominantie weer tot een hoogte van bijna 70%, toen veel van de altcoin projecten failliet bleken te gaan. Door naar 2021, begin dit jaar stond Bitcoin negatief in het nieuws vanwege het energieverbruik en China's uitroeiing van Bitcoin-delving. Het gevolg was dat veel investeerders zich richtten op altcoins. De BTC dominantie zakte.

Het feit dat de marktkapitalisatie van Bitcoin toeneemt, betekent echter niet dat de dominantie van Bitcoin toeneemt. De marktkapitalisatie van Bitcoin op zichzelf is slechts de teller van de verhouding. De snelheid waarmee de marktkapitalisatie van Bitcoin beweegt, wordt vergeleken met de op één na grootste beïnvloeder van de ratio, namelijk de marktkapitalisatie van de altcoins.


Welke factoren beinvloeden de BTC dominatie?

Als we goed kijken naar de formule die de verhouding creëert die bekend staat als BTC dominantie, zien we deze twee variabelen opgenomen in de berekening:

  • BTC dominatie = Marktkapitalisatie van Bitcoin / Totale marktkapitalisatie van de gehele cryptomarkt.

De marktkapitalisatie van Bitcoin is de teller van de Bitcoin-dominantieverhouding, terwijl de marktkapitalisatie van de hele cryptomarkt de noemer bekleed.

De marktkapitalisatie van Bitcoin wordt dan weer beïnvloed door de prijs en de hoeveelheid Bitcoins in omloop. De hoeveelheid Bitcoins beweegt relatief gezien minder dan de koers van Bitcoin, omdat er eerst nieuwe Bitcoins moeten worden gemined. De grootste factor die invloed uitoefent op de Bitcoin marktkapitalisatie is daarom de koers van Bitcoin. De snelheid waarmee de marktkapitalisatie van Bitcoin beweegt, vergelijk je vervolgens met de op één na grootste factor die de BTC dominantie ratio beïnvloedt: de marktkapitalisatie van de altcoins.


Interesse om te starten op de cryptomarkt?

ByBit is een van de snelst groeiende gecentraliseerde crypto handelsplatformen. Een exchange waar je kunt handelen in een diverse selectie van cryptocurrencies, waarbij je wordt ondersteund door veel handeltools. ByBit streeft ernaar om op een professionele, slimme, intuïtieve en innovatieve online handelservaringen te bieden. Je kunt er ook minen en staken, daarover leer je meer op hun kennisblog. Ik ben zelf overgestapt van Binance naar ByBit, omdat deze exchange goede service biedt en het uit de test komt als een partij die te vertrouwen is. Daarnaast maak ik vaak gebruik van de kennisbank van ByBit. Via deze kennisbank heb ik de informatie ontdekt over de BTC dominantie factor.


Hoe Crypto verhandelen met BTC Dominantie

Er zijn twee manieren om BTC dominantie in je voordeel te gebruiken. Je kan de indicator gebruiken om te bepalen of de Bitocin markt of de altcoin markt een sterkere trend weergeeft om te handelen. De tweede optie bestaat uit het anticiperen op extreme waarden en een pivot van de highs en lows te verhandelen. Ik neem ze beide met je door!


Strategie 1. Gebruik BTC dominantie om de sterkste trend te bepalen

Beleggers kunnen BTC dominantie gebruiken om te bepalen of Bitcoin de sterkste trend weergeeft. Is dit het geval? Dan showt Bitcoin op dat moment meer potentie dan altcoins. De BTC dominantie identificeert welke trend de andere overtreft. De eerste stap is om de trend van de BTC dominantie ratio te ontdekken. Je kan dit doen door de grafiek op TradingView te analyseren. Wat is de trend in een tijdsbestek van de afgelopen drie maanden? Lees in de onderstaande grafiek hoe je dit kunt interpreteren.


Strategie 2. Handel in de extreme hoogste en laagste koersen

Tussen 2018 en 2021 varieerde de BTC dominantie van een dieptepunt van 35% tot een hoogtepunt van 74%. Met het scala aan cryptocurrencies dat voortdurend uitbreidt, is het onwaarschijnlijk dat de waarde van deze ratio in de toekomst nog vaak boven de 74% zal stijgen. Aan de andere kant suggereert een BTC dominantie van minder dan 35% dat de totale waarde van altcoins snel toeneemt ten opzichte van die van Bitcoin.De tweede manier hoe je de BTC dominantie kan gebruiken is door te handelen wanneer het extreme waardes bereikt. Het is een moment dat een omkering van de ratio wordt verwacht. Wanneer deze ratio een extreem hoge waarde bereikt, zijn de markten rijp voor een daling van de ratio. Aan de andere kant kan een extreem lage meting de weg vrijmaken voor een toename van de BTC dominantie.


De onderbouwing van deze verwachting is dat beleggers de waarde van een cryptocurrency zullen inschatten op basis van zijn peers. Als er al enige tijd wordt geïnvesteerd in altcoins, dan is het potentieel voor waardestijging en waardevermeerdering van Bitcoin waarschijnlijker. Gebruik de onderstaande tabel als een gids om te bepalen op welke markt je je moet richten wanneer de BTC-dominantie een extreme waarde aanneemt. Het is belang te benoemen dat per definitie de BTC dominantie zelden historische pieken en dalen bereikt. Maar in het geval het wel gebeurt, biedt het mooie handelsmogelijkheden.


BELANGRIJK: Staar je niet blind op deze indicator!

De cryptomarkt is een complex systeem. Het wordt beïnvloed door zoveel factoren, dat het zo goed als onmogelijk is om één indicator te formuleren die de bewegingen van de markt kan beïnvloeden. Aanschouw de BTC dominantie dan ook als één van de vele mogelijke graadmeters die de huidige marktomgeving omschrijven. Om die reden kan je blind vertrouwen op de BTC dominantie als een index, maar het wel aannemen als indicator. Beleggen kent nou eenmaal risico's, zekerheid heb je nooit.


De geloofwaardigheid van de BTC dominantie factor wordt minder als het aantal altcoins toeneemt, waardoor de BTC dominantie zakt. Als het aantal altcoins in de toekomst blijft groeien, is het mogelijk dat de ratio kleiner en kleiner wordt en nieuwe dieptepunten bereikt. Als dat gebeurt, is de Bitcoin-dominantieindex misschien niet meer bruikbaar.


De kern van de zaak

Conclusie? De BTC dominantie is een mooie indicator om je te ondersteuning in het begrijpen van trends in de cryptomarkt. Afhankelijk van de trends, en van de Bitcoin-koers, kan een belegger bepalen of de sterkere trend bij altcoins of bij Bitcoin ligt. Op basis daarvan kan worden bepaald of Bitcoin momenteel onder- en/of overgewaardeerd is. Zo kan je als belegger bepalen waar de meeste potentie op dat moment ligt: bij BTC of bij de altcoins. Vergeet niet dat hoe lager de BTC dominantie is, hoe minder betrouwbaar deze wordt.


Meer leren over cryptocurrencies?

Via de website van ByBit ga je naar 'menu > learn'. Op deze manier leer je over de laatste ontwikkelingen van Bitcoin, altcoins, NFT's en launchpools. Nog geen account om te handelen in cryptocurrencies. Maak er hier eentje aan! 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers meer informatie te verschaffen over specifieke topics binnen de financiële markten. YoungTrader is géén financiële dienstverlener. De content bevat in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.


430 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png