Wat is social trading?

Handelen op de financiële markten is de afgelopen tien jaar voor meer mensen toegankelijk geworden. Vroeger werd de beurs vooral door oude mannen beheerst. Het idee was dat je een grote zak geld nodig had om te starten met beleggen, anders had het weinig zin.


Gelukkig is die taboe tegenwoordig doorbroken. Investeren is helemaal ‘hot’ geworden onder jongeren. Er bestaan verschillende oorzaken voor de gestegen populariteit van traden onder jongeren: de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid van mobiele brokers en exchanges, de opkomst van de volatiele cryptocurrencies, de opkomst van financiële influencers, en zo nog veel meer. Traden is een sociale activiteit geworden. Terwijl je op vrijdag in de kroeg hangt, controleer je even snel je aandelen of cryptocurrencies. Je vertelt je vrienden vrolijk dat je portfolio in de afgelopen 24u met 20% is gestegen. ‘’Lekker man, stuur me even die referral link door, dan open ik ook een account’’. En zo gaat het als een lopend vuurtje.Wat is social trading?

Het sociale aspect van traden is niet onopgemerkt gebleven bij brokers en exchanges. Brokers, zoals eToro, en exchanges, zoals FNDZ, spelen in op de ontwikkeling door platformen aan te bieden waar gebruikers kunnen meedoen met ‘social trading’.


Social trading is een trading strategie waarbij je de handelsactiviteiten van anderen kopieert. Via een social trading platform kun je afkijken bij een andere trader, bijvoorbeeld je buurman die veel van de beurs afweet of je favoriete crypto-expert.


Social trading is geschikt voor mensen die a) niet te veel tijd willen investeren om goede trading mogelijkheden of strategieën te vinden, en voor mensen die b) het lastig vinden te bepalen waar ze in moeten investeren.


Vooral op de complexe markt van cryptocurrencies, waar tokens ingewikkelde blockchain projecten representeren, kan social trading een uitkomst bieden. Voor beginners kan het lastig zijn om te bepalen welke factoren de koers van tokens beïnvloeden. Vaak is het een kleine selectie aan crypto-experts die uitspraken doen over hoe de crypto-markt zich ontwikkelt. Beginners kunnen het zichzelf makkelijk maken door het portfolio van hun favoriete crypto-expert te volgen. Ze hoeven alleen maar aan te geven hoeveel geld ze willen investeren en hun inleg volgt vervolgens de handelsactiviteiten van de aangewezen trader.Social trading platform

Social trading vindt plaats op een geschikt social trading platform. Dit soort platforms bieden gebruikers diensten om handelsactiviteiten van anderen te kopiëren. Via social trading platforms kun je profielen van andere traders bekijken, waarop wordt getoond in welke (digitale) assets ze investeren, wat het behaalde rendement over hun portfolio is en op welk risiconiveau ze handelen.


Hoe ga je te werk op een social trading platform?

Als social traden voor jou voelt als een uitkomst, moet je eerst op zoek gaan naar geschikte traders die actief zijn op het platform. Sommigen delen hun strategie, handelsvisies en historische prestaties, zodat jij kunt beslissen of je hun trading strategie wil nabootsen. Wanneer je een geschikte trader heb gekozen, kan je met één klik hun handelsactiviteiten kopiëren. Vervolgens volgt jouw inleg de wijzigingen die worden gedaan in het portfolio van de gekozen trader.


Handelen kent risico’s, maar let erop dat je bij social trading het risiconiveau volgt van een ander. Het is dus aan te raden om goed onderzoek te doen naar de trader die je gaat volgen. Via de trader profielen kun inschatten wat voor een beslissingen een trader neemt en hoeveel risico hij daarbij loopt.


Nieuwsgierig? Neem een kijkje op de site van FNDZ: een DEFI social trading platform. Via het FNDZ-platform kun je je favoriete en best presterende crypto-traders kopiëren. In december gaat het platform live.


 

Disclaimer: Beleggen kent risico's. Wees je hiervan bewust en doe altijd zelf onderzoek. YoungTrader bestaat uit een informatieve website en instagrampage. Er worden blogs geschreven om lezers zo meer informatie te verschaffen omtrent beleggen. YoungTrader is géén officiële financiële dienstverlener. De content zoals gedeeld op de website en Instagram page bevatten in geen enkel geval financieel bindende adviezen. Meer informatie? Lees de algemene voorwaarden.


359 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
DEGIRO.png
banner.png
Bitvavo-banner
bux zero gaming aandelen.png